Skocz do zawartości
IGNORED

Poznań - gdzie kupić używane płyty?

y2k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, a szczególnie tych, którzy są ze stolicy Wielkopolski lub okolic.

Czy możecie zdradzić gdzie kupujecie używane płyty winylowe. Znam jedynie sklep na Szewskiej, ale gość ma tam ceny zaporowe. Piszę zaporowe, bo porównywałem z allegro i ebay'em. Wielokrotnie bardziej opłaca się ściągnąć płytę z szeroko pojętej Europy, aniżeli kupić na Szewskiej. Wiem, że zanim kupię w sklepie, to mogę zobaczyć płytę, posłuchać, ale mimo wszystko cena mnie hamuje.

Zdradźcie więc proszę czy w naszym pięknym mieście są jeszcze jakieś inne sklepy, komisy, itp? A może w okolicach?

Pozdrawiam wszystkich i czekam na podpowiedzi!

Jest taki sklepik retro na kwiatowej, ale to raczej ogólnie pojęta graciarnia niż sklep z winylami więc nie spodziewaj się zbyt wiele. Dziadek ma nieco płyt, kupiłem tam kiedyś jeden krążek Lombardu. Z reguły raczej zaopatruję się na allegro - tylko zwróc uwagę na sprzedawcę i opis towaru - ja trzymam się takich, których oferta to przede wszystkim winyle (najlepiej w ogromnych ilościach), i w opisie podają stosowaną skalę oceny jakości płyt (zazwyczaj 1-6).

Kiedyś będąc na mieście napotkałem sklep z używanymi CD oraz winylami na św Marcinie, na odcinku między Ratajczaka a Podgórną (trzeba wejść w bramę, ale szyld był widoczny z zewnątrz).

Ojciec mi jeszcze przez ramię podpowiada, że jakiś sklep z używanymi płytami był na Prusa (odchodzi od Dąbrowskiego). DLACZEGO NIE POWIEDZIAŁ MI WCZEŚNIEJ ???

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

W Poznaniu bieda. Na Szewskiej to sklepik gościa, właściciela agencji artystycznej OSCAR, czy jakoś tak. Rzeczywiście ma nie raz i nie dwa ceny zaporowe. Poza tym kiedyś jako początkujący kolekcjoner trafiłem u niego na kilka min. Oczywiście dopiero później to wyszło. Chodzi mi np. o sztukowane wydania: na okładce made in USA, na płycie made in Germany, albo takie w tym rodzaju. Np. numer inny na płycie i okładce. Już tam nie kupuję, poza tym jeden z tamtych kolesi mnie denerwuje...ale to tak na boku.

Można jeszcze spróbować w Shafie Grającej na Św. Marcinie. Jednak jeśli zbierasz płyty tłoczone w UK, USA lub GER to się nie ucieszysz za bardzo. Można na coś tam trafić, ale większość to pyty z byłych demoludów. Za to o ile pamiętam mieli dosyć bogaty wybór LP z serii Polish Jazz...ale ceny też bogate:]

Natomiast facet na Taczaka to Masłowski z Radia Afera. Specjalizuje się raczej w CD. Jeśli ma jakieś winylki to ile pamiętam stało tam może z 5 pudeł.

Fajnie, ze ktos dokopal sie do tego tematu. Pewnie w najblizszej przyszlosci trafie do tych sklepow i sprawdze co tam slychac. Czyli nie pozostaje nam poznanskim pyrom nic innego jak allegro i ebay. Szkoda. Ale i tak dzieki wielkie.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Ja również skorzystałem z obu sklepów. Jako początkujący "analogowiec" nie mogę się autorytatywnie wypowiedzieć, ale mam małą uwage do Grającej Shafy. O ile w sklepie na Szewskiej próbny odsłuch płyty ma jakiś sens, to w "Shafie" nieco traci to na znaczeniu. Koleś ma gramofon sprzężony z "Zodiakiem" (łza sie w oku kręci) i z jakimiś chyba dość badziewnymi "zestawami głośnikowymi". Po odłuchu na tym zestawie trudno stwierdzić na ile płyta jest zużyta. Ja niestety nie potrafię zbyt dobrze ocenić wzrokowo, na ile płyta jest zużyta, więc prawda wyjdzie na jaw przy odsłuchu w domu... Nieco się na jednej płycie w ten sposób przejechałem, bo w domu płyta znacznie bardziej się "piekła" niż w sklepie. Na szczęście nie wydałem majątku.

Ale jak mówię: to uwagi beginersa...

W obu sklepach można troszke cenę ponegocjować... Zwłaszcza w "Shafie" sympatycznie się gada.

• 4 miesiące później...

Pan Robert jest z Poznania i można u niego płyty nie tylko poprzez allegro kupić, polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

Ale jego ceny (przynajmniej te z Allegro) do najprzyjemniejszych nie naleza. Mozna te same plyty kupic u innych (tez wiarygodnych) sprzedawcow w bardziej przyzwoitych cenach. Choc z drugiej strony jesli tym tanszym doliczyc koszty przesylki, a tu mozna odebrac osobiscie, to chyba wyjdzie nam na to samo.

Dzieki za wskazowke i pozdrawiam.

• 4 lata później...

Hej. Dziś byłem na Taczaka. Troszku jest tych płyt tam. Wydaje mi się także , że ceny są rozsądne. Co do gościa w bramie (od ul. Marcina w głąb) to różnie z nim jest. Nie raz szaleje z cenami. Często go nie ma. Ale jakieś rodzynki nie raz się trafią. Nie dawno kupiłem np. winyle Jarocin 88. Pozdr

Nie mogę się nie zareklamować w tym miejscu.

Prowadzę działalność międzynarodową :) i staram się trzymać ceny na światowym poziomie, czyli niskie. Oczywiście są płyty, które mają swoje ceny i na to nic nie poradzę, ale większość popularnych płyt to sumy rzędu do 5 funtów (25 zł), także zapraszam do mnie na PW jakby co, nie będę siał zgorszenia, bo już się co niektórzy obruszą :D

Majl dla zainteresowanych bardziej, z racji wielu zajęć, bywam tu raz na tydzień, więc jeśli komuś zależy na szybszym kontakcie: [email protected]

Dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.