Skocz do zawartości
IGNORED

tuning Sansui AU-X911DG

Gość czubsi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Aktualnie dodano w układ kolejne 17 sztuk polystyrenów (15 sztuk 2700 pf i 2 sztuki 5600 pf). Efekt : wyrównanie sceny w całym zakresie. Wszystkie zakresy są eksponowane równomiernie i gładko.

Słyszalne wyraźne wygładzenie wysokich tonów. Wzmacniacz stał się nieco mniej barwny ale bliższy wiernemu oddaniu materiału zawartemu na płycie. Scena rysuje się od lini kolumn wgłąb i na boki.

Nie ma najmniejszych wzmocnień oraz osłabień dźwięku w poszczególnych partiach. Następny zakres prac obejmować będzie wstawienie na modułach końcówek mocy 12 sztuk rezystorów Riken w integralnych punktach. Poniżej zdjęcia prezentujące sposób umiejscowienia kondensatorów polystyrenowych.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Te pojemności to nie mój wymysł. Staram się kopiować gotowe rozwiązania z Sansui. Druga sprawa, że

za mną (no i moim kolegą :-)który to pracuje nad AU-X901) długa droga zmian i prób. Na chwilę obecną ze spokojnym sumieniem oceniam to urządzenie w bezwzględnej skali 1-10 na mocne 8 ! Wzmacniacz gra bardzo dojrzałym dźwiękiem, nie ma najmniejszych wyostrzeń przebarwień itd. Jest wspaniała aura wokół instrumentów i wokali. Bez najmniejszych problemów oddany jest charakter pomieszczenia (świetne efekty daje odsłuch utworów akustycznych realizowanych w niewielkich pomieszczeniach). Wysokie tony to wyżyny możliwości ... A to wszystko przy ominięciu pułapki z wchodzeniem w efektowne fajerwerki. Wzmacniacz jest prawdziwy energetyczny i przy tym delikatny. Wszystko skrojone na miarę co do milimetra ! Moja ocena to : Ludzie pracujcie nad wzmacniaczami !!!

Tuning kolumn (duże zmiany) , CD były niczym w porównaniu do efektów zmian w pracach nad wzmacniaczem ... Pozdrawiam !

• 1 miesiąc później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Efekt : Porównałbym to do opadnięcia mgły ... Człowiek nie wie, że można lepiej dopóki nie usłyszy ... Druga sprawa - myślę, ze to zasługa właśnie Rikenów - dźwięk został oczyszczony z tranzystorowych naleciałości , wysokie tony uzyskały pełnię swobody i co ważne znacznie poprawiła się scena w głąb. Przy gęstej fakturze instrumenty sobie nawzajem nie przeszkadzają. Generalnie jestem w szoku, że moje kolumny tyle potrafią ... Zdziwiliby się Ci co je sprzedali , oj bardzo by się zdziwili ...

• 4 tygodnie później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Zauważam pewną prawidłowość. Wzmacniacz stał się bardziej wymagający dla kolumn. Nawet najdrobniejsze uwypuklenia pasma są bardzo dobrze słyszalne. Do niego należy bezwzględnie dobrać kolumny z dobrą aplikacją głośników. Jest bardzo precyzyjny i detaliczny przy tym bardzo ciepły. Bas jest rewelacyjny olbrzymi, potężny i świetnie kontrolowany a przy tym bardzo zróżnicowany. Chyba najwięcej jakości (i trochę ilości) dodały basowi Rikeny na sprzężeniu. Pozostałe Rikeny wpłynęły na delikatność wysokich tonów a chyba najbardziej na "ugłaskanie" średnicy. Sansui natychmiast pokaże nierównomierność w paśmie -czy to ze źródła czy to na kolumnach. To świetny tester. Za jakiś czas dodam fotki z aplikacji Rikenów na sprzężeniu oraz widok z zewnątrz z nowymi

(pieknymi !) nóżkami od Kenwooda KX9010 :-)

Modyfikacje trzeba czynić z głową. Wzmacniacz jest tak dobry jak jego podzespoły. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę jak dobre były zastosowane oryginalne części, częstokroć lepsze od tych dzisiaj tak wychwalanych pod niebiosa. M.in. te niepozorne rezystory powodowały zmniejszenie ostrości dźwięku końcówki. Wymiana ich np. na rikeny to nic innego jak elektroniczny przykład wiejskiego tuningu.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

gagacek

tu żes wyskoczył jak d...a zza krzaka. Rikeny w tych miejscach wsadzało samo Sansui ! Oryginalne części to tanie zamienniki, którymi wypełnili ten wzmacniacz śląc go za wielką wodę ... Warto by było najpierw poczytać a potem też i posłuchać ... Gdybyś posłuchał mojego i np. au alpha 907 podejrzewam, że więcej tego typu tez byś nie szerzył ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Druga sprawa, ze właśnie te rezystory w tych konkretnie miejscach (6 sztuk na kanał) odpowiada za delikatną średnicę i zwiewną górę pasma. Rikeny to węglowce i tak właśnie brzmią ...

ZN w sprawie Rikenów wal na priv.

• 2 tygodnie później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

W ostatnim czsaie po "ułożeniu się" Rikenów na sprzężeniu wycofałem się z tej opcji . Dźwięk był niezły ale miałem wrażenie zbytniego rozjaśnienia średnicy- a to nie moje granie... Jeśli do czegoś mógłbym się przyczepić to tylko do delikatnego osuszenia najwyższych rejestrów. Receptą bedzie właściwy dobór rezystorów na sprzężeniu. Może jakieś propozycje ? Myślałem o audio note tantalum i sądzę że prędzej czy później je tam wsadzę. Rikeny są zbyt analogowe w tym miejscu. Nie wiem w sumie jak brzmią AN. Z oceny mojego kolegi wynika, iż są analityczne i dźwięczne a właśnie o coś takiego mi chodzi. Kilka dni temu musiałem się też zająć selektorem (nie mam oryginalnego paska i strugam ciągle jakieś zastepcze ...) gdyż gumeczka pękła.

czubsi

>gagacek

>tu żes wyskoczył jak d...a zza krzaka. Rikeny w tych miejscach wsadzało samo Sansui !

i

>W ostatnim czsaie po "ułożeniu się" Rikenów na sprzężeniu wycofałem się z tej opcji .

Gdybyś dzieciaku wiedział co Sansui tam wsadzało, to nie pisałbyś tych bzdur i nie robił ludzi w konia. A tak to przy okazji sam wyszedłeś na tym jak Zabłocki na mydle.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Masz problemy ze zrozumeiniem słowa pisanego ? Wycofałem Rikeny tylko i wyłącznie ze sprzężenia zwrotnego i tylko i wyłącznie dlatego, ze w mojej konfiguracji jest odrobinę za jasno na średnicy ! Potzrebujesz jeszcze jakiegoś wytłumaczenia czy po prostu masz potrzebę "jątrzenia" ? W chwili obecnej odczepy zasilania nadal są na rikenach i pozostaną !!! Bo jest dokąłdnie tak jak w modelu AU-alpha 907 NRA którego przez około tydzień porównywałem jeden do jeden na moim systemie. Również pod względem budowy !!!! Na sprzężenie włożyłem Rikeny dlatego że tak było w topowej końcówce mocy B2302 ! Jednak w moim modelu to się nie sprawdza ! Jeżeli masz potrzebę czynienia zamętu to odpuść sobie ten wątek i polemizuj z ludźmi na swoim poziomie ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.