Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery z konca 70' - Onkyo, Sansui

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Naczytalem sie troche o "zlotej erze" amplitunerow (czyli koncowce lat 70') i mam pytanie - czy opaca sie inwestowac w takie urzadzenie pozbawione niektorych udogodnien oferowanych przez pozniejsze amplitunery (chocby cyfrowej syntezy)?

Czy brzmienie i odbior w takim np. Onkyo TX-2000 beda lepsze niz w jakims z poczatku lat 80-tych?

Poniewaz w swoim czasie nie byly "masowka" ale symbolem prestizu, przekladalo sie to na jakosc wykonania i dopracowanie konstrukcji - ponoc pod tym wzgledem dystansuja swoje mlodsze rodzenstwo. Poza tym to schylek ery analogowych odbiornikow radiowych, wiec konstrukcje powinny byc dopracowane.

Jezeli ktos slyszal, widzial - prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4343-amplitunery-z-konca-70-onkyo-sansui/
  • Redaktorzy

Jakość odbioru najprawdopodobniej będziesz miał lepszą niż ze współczesnego tunera. Zauważmy, że najlepsze współczesne tuery FM (Magnum Dynalab) są jak najbardziej analogowe. Do Sansui dorzuciłbym jeszcze (tradycyjnie) nazwę Marantz. Nawiasem mówiąc, widziałem gdzieś niedawno wstrząsającej urody amplituner Sansui z tego okresu, ale nie na sprzedaż. Zupełnie inna stylistyka niż u znanego mi Marantza - grafitowoczarny metal plus ogromne wyświetlacze w kolorze blado-żółtawym. Cymesik.

Jezeli chodzi o urode, to popatrz na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ogole niezla stronka. Polecam tez (do popatrzenia chocby):

Ukryta Zawartość

Ponoc najlepszy z fabrycznych tunerow. A tak zasobna w informacje strone rzadko sie oglada, maja tez sporo linkow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość RobertGdansk

(Konto usunięte)

Witam

A własnie tez mam pytanie dotyczace starych tunerów

Mam taki jeden na sprzedaz ale nie bardzo wiem ile sie cenic. Drogo nie chce ale sprzedac za grosze to tez nie wypada. Jakies sugestie? ew. moze ktos zainteresowany?

[email protected]

http://www.retroaudio.ru/sansui/tuner/TU-517.shtml

powyzej jest link sprzet jest identyk co do stanu tech to na maila dokładne dane i zdjecia wysle:)

pozdrawiam

Wesołych Świat!

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Cena nowego (1978) - $300, teraz chodza na eBay'u po $85-150, choc zdarzaja sie i ponad 200 dolcowe sprzedaze. Jezeli jest sprawny, oczywiscie.

Ukryta Zawartość

zgadza sie, na ebayu w USA (strona tunerinfo.com jest z USA) chodzą po 150 euro, 717 tki po ok 200$, ale przewaznie za mniej niz 200$ mozna kupic. Tylko, ze w USA zawsze są dostepne 1-3 sztuki i z dostepnością tunera nie ma problemów.

ze koszt 10 kg przesylki UPSem z USA to ok 390 $

na ebayu w niemczech 717 tka pojawia sie znacznie zadziej. raz na miesiąc/2 miesiące. 517 tki jeszcze nie widzialem. W europie dostepnosc tunerow sansui jest znacznie mniejsza, co za tym idzie - nieco wieksza cena, ale i pewnie ogólnie mniejsze zainteresowanie.

Jesli inwestować to ze względów sentymentalnych lub estetycznych. Na audioasylum kiedyś czytałem wypowiedź serwisanta Sansui z tego okresu który dosyć dokładnie zjechał wyroby w.w. firmy oraz Pioneera. Okres "wojen aplitunerów" to okres burzliwego rozwoju marketingu. Jednak tę wojnę i tak wygrali księgowi.

Pzdr.

PS Marantze są ok.

Wlasnie kupilem Onkyo TX-2000. Przegralem niestety aukcje na TX-2500 mkII (podlaczalem po raz pierwszy notebooka do TV i zagapilem sie), czego serdecznie zaluje i prosze o rozgrzeszenie. Mam nadzieje, ze bedzie warty tych 190 zl, ale zobacze i poslucham jak dojedzie.

W tej chwili na Allegro w "amplitunery stereo" jest kilka recieverow z okresu wojen wartych uwagi wg ludkow z Audiokarmy i Audioasylum (np. Technics SA-5250, Kenwood KR-5010, Marantz MR-215 (1515), o Sansui 9090DB nie wspominajac). Nie wiem, czy dobrze wybralem, ale kit z tym. Zawsze mozna sprzedac i kupic inny.

• 2 lata później...

Odgrzebuję trupa.

Dlaczego nie ma wątku o pięknych amplitunerach ? - przynajmniej ja go nie mogę znaleźć.

Jest coś o tunerach,ale przecież amplitunery z lat 70-tych i 80-tych też są piękne... no i pięknie grają.

Wrzucam zdjęcie jednego ze swoich rodzynków.

Mała zagadka - kto wie co to jest ?

Wyżej...chociaż blisko.Rzeczywiście Sansui seria G.

To miło,że ktoś się interesuje takimi amplitunerami.

Łatwo rozszyfrować model,bo niewiele było takich z podwójną skalą analogowo- cyfrową.

Wygrałeś tygodniowy pobyt w Ciechocinku ! Wyjazd jutro 8.00 ze stacji Warszawa-Włochy (peron 2,tor 1).

Dodatkowo dostajesz dyplom ze znajomości vintage audio. :))

No to może teraz coś trudniejszego...

Wygrałeś tygodniowy pobyt w Ciechocinku ! Wyjazd jutro 8.00 ze stacji Warszawa-Włochy (peron 2,tor 1).

Dodatkowo dostajesz dyplom ze znajomości vintage audio. :))

No to może teraz coś trudniejszego...

Zgadza się.

W takim razie możecie obydwaj pojechać do wyżej wymienionego kurortu.Jeden posiłek dziennie gratis,jak również darmowy dostęp do świeżego powietrza - bez limitu :))

A co z powyższym zdjęciem...nikt nie wie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.