Skocz do zawartości
IGNORED

kable głośnikowe do canton gle 470

Rafalczak

Rekomendowane odpowiedzi

witam

korzystam z denona pma 700 i cantonów gle 470. dzwięk jest jednak zbyt jasny i ostry. czy zaradzę na to jakimiś lepszymi kablami głośnikowymi, które złagodziły by dzwięk. obecnie korzystam z alpharda Da Vinci sl-10. Dzięki za ewentualne sugestie.

Rafalczak

O ile to zestawienie nie jest takie, że gra po prostu ostro( tu radzę pożyczyć od kolegi jakiś inny wzmacniacz, odtwarzacz, czy kolumny i stwierdzić który element jest najbardziej odpowiedzialny za to rozjaśnienie i wyostrzenie ). Kable jakie proponuję, to głośnikowe: Cable Talk Flat Two, Cable Talk talk 3.1, Synergistic Research Speaker Decor, Van Den Hul CS122 Hybrid(ale ma dość lekki bas), Wireworld Terra 5 ( tu basu będzie dużo), ale też nie zapominaj o interkonekcie.A łagodnie z pewnym przyciemnieniem zabrzmią kable Van den Hul'a : The Name, albo droższe The First lub The Second.Oczywiście szukaj używanych, będzie dużo taniej.

Nic nie złagodzisz kablami, szkoda pieniędzy.

Zmodyfikuj kolumny, dołóż 2,2Ohma w torze głośnika wysokotonowego i będzie łagodniej lub zmniejsz pojemnośc kondesatora.

Charakterystyka tych kolumn mówi sama za siebie. To nie są dobre kolumny. Żadnymi kablami na świecie nie skorygujesz ich wad.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak jak "jozefkania" tylko zmiana jakiegoś elementu toru, ja stawiam na CD.

Od siebie,

kablami coś możesz "wystrugać" ale głównego charakteru ostro grającego elementu nie zmienisz, zamaskujesz , ukryjesz ale on i tak wyjdzie, zależy od tego na ile chcesz zmienić/poprawić dźwięk.

Jak chcesz uspokoić, wyrównać, uśpić nieco to vdh, ale ja raczej skupiłbym się na moim typie, czyli odtwarzacz.

jestem zielony jeżeli chodzi o techniczne strony muzyki :), i jak mówicie o zmianie kondensatorów to pojawia mi sie pytajnik:-)mam bardzo mgliste pojęcie o tym ..do tej pory słuchałem muzyki na kompie, jakieś creativy, mini wieże itp. prawdopodobnie źle dobrałem głośniki do reszty, to przez ten zielony kolor ;-)..a sprzedawca też chyba się nie postarał. miałem nadzieje, iż lepszymi kablami pozbędę się żyletek w uchu. przyznam że sprzęt mam od dwóch, trzech tygodni i w większości słuchałem z włączonym loudnessem. poczytałem o loudnsess war i wyłączyłem go, może to też pomoże pozbyć się żyletek w uchu :-). juz wiem że ten cantony to żadna rewelacja, ale może to cd jest najsłabszym ogniwem? cd to denon 500.

"Loudness" we wzmacniaczu i "loudnsess war" to dwa całkiem inne pojęcia.

We wzmacniaczu ten przycisk podbija skraje pasma. Bas i wysokie tony są głośniejsze.

"Loudness war" to "wojna głośności" - to sposób realizacji nagrań, tak żeby brzmiały jak najgłośniej. Przy tym nagrania niestety tracą dynamikę i przestrzeń.

Jesteś dopiero początkującym, a już chciałeś tak wielkie sumy przeznaczac na kable. Dlaczego ? :)

Bo kolega wierz że kable grają i chwała mu za to :)

Jednakże budżet za duży jak na cd500ae, lepiej sprzedać i dorzucić kasę do używanego cd, albo kupić starszego Denona i do Piotrka608 wysłać.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

co do kabli, czytałem trochę, zwolenników i sceptyków i pewnie gdzieś po środku mogli by się spotkać :-). na razie chciałbym wyeliminować ten męczący ostry dzwięk. na początku nie był dolegliwy , dopiero po kilku dniach go "usłyszałem". czy zmiana odtwarzacza cd, będzie miała rzeczywiście taki wpływ..taki łagodzący..czy denon dcd 1500 ae byłby rozwiązaniem?

• 5 tygodni później...

Rozwiązanie już zostało podane. Najlepsze i najtańsze. Szeregowo z wysokotonowymi musisz włączyć rezystory 1,5 lub 2,2ohm (wartość orientacyjna), najlepiej metalizowane o mocy 2W. Koszt 2zł, wartość - bezcenna. Zamiana CD nie da takiego efektu a będzie zbyt droga i kłopotliwa. Dodatkowo możesz pomyśleć o przytkaniu bas-refleksu bo został efektownie zestrojony i daje mocno podbity bas, który po wyrównaniu pasma w górnym zakresie będzie jeszcze mocniej dominować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.