Skocz do zawartości
IGNORED

czy to ma sens?

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

moj problem to nie takie soprany...

decyzja zbliza sie do przerobienia posiadanych kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wiec na poczatek zmienie soprany (105mm) - zastanawiam sie nad vifa D27TG-05-06D27TG-05-06 lub D25AG-35-06 albo inne, te sa 6 ohmowe i nie wiem czy to sie zgra...jest z tym problem bo od tego zacznie sie przebudowa. po prostu mam ochote pozbyc sie tych fabrycznych piszczalek i zakupienie jakichs kulturalniejszych. zalezy mi na czyms szczegolowym, wyraznym i stosunkowo precyzyjnym ale nie az tak meczacym jak w B&W :) - slyszalem tez ze te z kopulka aluminiowa graja wyrazniej ale jak to sie ma do stanu faktycznego???

nie jest to ostateczna decyzja wiec jak ktos zna piszczalki 105mm po rozsadnej cenie to mozna pomyslec bo od ich wymiany ma sie zaczac cala akcja!

co do pozostalych dwoch to : Peerless CSX 145 H 1. 45 WR 26 90 SD AL 8 ohm wybor padl niejako z przymusu bo jest to jeden znaleziony prze ze mnie glosnik ktory miesci mi sie w obudowe :) to tez bedzie na poczatku tylko wymiana glosnika odpowiedzialnego za srednio-nisko(ten co mam ma nieco plaski dzwiek i bez wyrazu) - bo do samych niskich nie mam zastrzezen (dobrze miec suba)

podejrzwam ze cos wyniknie ze zwrotnicami ale nie mam bladego pojecia - po prostu nie znam sie n a tym najlepiej- wiec wchodzi tez w rachube zamowienie u kogos kto sie zna lub zakup pasujacych?

a teraz o samych skrzynkach

dolna komora to 10litrow z dwoma wylotami bass-reflex o wymiarach 10 cm dlugosci na 3 srednicy

gorna czesc jest zamknieta okolo 5.5litra

spod zasypany, kolce, bi-wiring, podobaja sie zonie bo pasuja do akwarium :) generalnie sa spoko - nie za duze nie za male - w sam raz, moga sie podobac, poza tym pozostaly sprzet do kina w zasadzie jest ok - do filmow wystarcza tylko w tym stereo mi brakuje

teraz koszty

glosniki srednionisko 220 x 4 = 880

piszczalki max 220 x 2 = 440

to w sumie daje minimum 1320 + pozostale sytuacje = nie mniej niz 1500

gdyby udalo mi sie opchnac moje fronty i dolozyc ta sama kaske to moge sobie zakupic cos w stylu malych dali bo nawet na B&W309 nie starczy... a wiecej kasy nie mam zeby wydac tak zeby sie o tym zonka nie dowiedziala - to jeszcze jeden argument zeby zostac przy tych obudowach - w zasadzie niedawno zakupilismy tesn sprzet a argument ze cos nie brzmi jakos do niej nie trafia:)

caly problem polega na tym czy takie kombinacje maja sens i czy lepiej po prostu pozostac przy cervinvegach albo dali3003

wybor jest tu

Ukryta Zawartość

tak wiec panowie ZNAJACYSIENARZECZY czy warto waszym szanownym zdaniem kombinowac w ta strone czy pozostac przy gotowych rozwiazaniach?

z gory dzieki za odklikanie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/6623-czy-to-ma-sens/
  • Redaktorzy

Oj, tu ci zaraz powiedzą... Ja zapytam tylko: co to znaczy 105 mm, kiedy stoi w specyfikacji i widać na zdjęciu że 25 mm?

A co do reszty, to nie można brać dowolnych głośników, kierując się kryterium najłatwiejszej dostępności, a potem mieć nadzieję, że same dobrze się zgrają. Ewentualnie że da się do uzyskanej w ten sposób hajnemediny dopasować jakąś zwrotnicę. Bywa że się nie da, a przecież tu jeszcze w grę wchodzi obudowa o określonych patrametrach.

To tyle uwag cywila, resztę zostawiam tym co się naprawdę znają.

https://www.audiostereo.pl/topic/6623-czy-to-ma-sens/#findComment-92964

Moim zdaniem budowanie glosnikow na basie posiadanych obudow jest kompletnie bez sensu. Normalnie jak projektujesz glosniki to musisz je dobrac, policzyc i zaprojeltowac obudowe i zaprojektowac zwrotnice. Jest to juz samo w sobie skomplikowane a w twoim przypadku dochodzi:

1. Dopasowanie glosnikow do otworow

2. Znalezienie takiego srednio-nisko, zeby zagral w takiej objetosci, ktora jest w dodatku bardzo mala (za mala dla wiekszosci glosnikow jakie znam).

MASAKRA. Wszystkie inne rozwiazania sa lepsze.

Jak Cie kusi, zeby cos sie pobawic w skladanie to polecam na poczatek kity oferowane przez takie firmy jak Akkus. Np za lekko ponad 2000zl masz glosniki do kitu na Usherach.

MichalG (3 zestawy na karku)

https://www.audiostereo.pl/topic/6623-czy-to-ma-sens/#findComment-93006

Mozesz, ale ja wolalbym te pieniadze przepic ;)

Nowy gwizdek to nowa zwrotnica - czy umiesz ja zrobic? Masz system pomiarowy? Zreszta pozostale glosniki pewnie tez nie sa rewelacyjne wiec nic szczegolnego a tego nie uzyskasz, typko wydasz kase...

No wlasnie - kasa - w momencie jak zaczniesz robic modyfikacje to spracisz sporo wartosci tych glosnikow jako oryginalnych konstrukcji.

Na twoim miejscu sprzedalbym to co masz (uzyskasz pewnie jakies 500-700 zl), dolozyl te 1500 i zrobil nowe - najlepiej na bazie kitu na porzadnech glosnikach. Ten kit na Usherach jest na granicy ale to jest klasa Scan-Speakow wiec osobiscie bym sie wytezyl.

Ale jak rozumiem sa "sily wyzsze" ktore takie rozwiazanie uniemozliwiaja... Moze jednak sprobujesz negocjacji?

Z drugiej strony, mozesz jeszcze zajrzec do srodka - ostatnio ktos w swoich Missionach znalazl elektrolity w sciezce sygnalu, wiec moze sie okazac, ze jest pole do popisu...

MichalG

https://www.audiostereo.pl/topic/6623-czy-to-ma-sens/#findComment-93134

az tak zle?

myslalem ze po zmianie piszczalki jest szansa na poprawe wysokich - myslicie ze zmana lub przerobka zwrotnicy jest konieczna?

najwazniesza jest poprawa wysokich a tam nie trzeba dobierac obudowy

kity odpadaja - nie sadze zeby ktos to wysylal za granice :(

jak mam sprzedawac fronty to wolalbym opchnac wszystko za 70% ceny i kupic stereo w tej cenie

https://www.audiostereo.pl/topic/6623-czy-to-ma-sens/#findComment-93140

A gdzie mieszkasz?

Tam gdzie mieszkasz moga byc distepne ciekawe rzeczy trudno dostepne z Polski...

Chodzi mi o to, ze jak masz do wydania X kasy to ja porownuje obecne glosniki + X w modyfikacjach do kupienia co sie da najlepszego za wartosc glosnikow + X. I wychodzi mi, ze lepiej tak zrobic.

Pozdrowienia,

MichalG

https://www.audiostereo.pl/topic/6623-czy-to-ma-sens/#findComment-93282

to znaczy co ci wychodzi?

za 2.5tys moge tu kupic B&W309 ale sa troche (minimalnie) za ostre i bas do bani - i to by byly jedyne ktore bralbym pod uwage bo sub pomoze

ponizej sa dali 3003 i 4004 troche tepe i bas mulowaty ale i tak musze wypluc najmniej dodatkowo 1500

gwizdki czeskie albo podobne kupie za jakies 150 - i zobacze - najlepszym rozwiazaniem byloby podnieseinie o jakies 6db ich glosnosci

do do basu nie mam zastrzezen - za ta kase sa spoko a niedociagniecia

potem ewentualnie kombinowalbym srednioniski - jest najbardziej eksploatowany - jak by mi sie udalo zakupic cos co gra nieco kulturalniej to by bylo spoko

ale przede wszystkim soprany

https://www.audiostereo.pl/topic/6623-czy-to-ma-sens/#findComment-93364

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.