Skocz do zawartości
IGNORED

JAMO THX ONE

stempel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość kupna zestawu głośników JAMO THX ONE w cenie 2k zł. Czy ktoś miał styczność z tym zestawem ? Jak to gra ? Czy nie udusi się w pomieszczeniu 20m2 ? Podłączone to będzie do Pioneera AX10i. Ponieważ w skład zestawu wchodzą dwa suby pasywne myślałem o ich podłączeniu pod końcówkę mocy stereo a tą pod pre-outy dla dwóch subów, które wychodzą z Pionka.

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/

Witaj, Jamo THX ONE użytkowałem przez ponad rok czasu. Jedynym równąrzędnym dla niego wówczas partnerem był znacznie droższy zestaw B&W też w specyfikacji THX. Subwoofery Jamo THX ONE (każdy wielkości pralki automatycznej) miałem podłączone do końcówki mocy NAD 218THX i dawało to takiego ognia, że raz mi rozwaliło głośnik z suba. Ale kumpel, który mi to wówczas kupował w Niemczech załatwił naprawę - wymianę w ramach gwarancji.

W okresie użytkowania strzelił mi także głośnik wysokotonowy w kolumnie surround.

System był użytkowany w pomieszczeniu 25m kw. Dźwięk miał naprawdę potężny. Opisałem to kiedyś na łamach ówczesnego SAT-AUDIO-VIDEO , kiedy dziesiejszy redaktor naczelny (AV) Filip Kulpa zaczynał właśnie w nim pracę...

Cena 2000pln za ten system to okazja.

Zestaw ten zbierał same superlatywy właściwie na wszystkich kontynentach, a w USA na bardzo wymagającym rynku, otrzymał specjalne wyróżnienie na CES w Las Vegas.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2053997

Witaj, w mniejszym pomieszczeniu ten system też sobie poradzi. Co do muzyki, to na pewno nie jest to oferta do audiofila, ale przeciętny zjadacz chleba nie powinien narzekać. Chociaż jest to zestaw dedykowany do kina...

Piszę to z perpektywy kilkunastoletniej, bo miałem je chyba ze trzynaście lat temu, albo i lepiej więc mój osąd może się teraz różnić od tego co wówczas się faktycznie słyszało.

Ale tak jak wspomniałem 2000pln to okazja :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2054066

Jestem w posiadaniu takiego zestawu i musze powiedziec że potrzbuje mocnego kopnięcia żeby zaczą gadać .co do kina genialne ,do stereo najlepiej wg mnie było by kopnąć osobno te dwa 12" suby pasywne ,nie jestem wyrafinowanym słuchaczem ale jak dla mnie pod zwykłym onkyo htr940 z thx grają a przy tym prezentują się świetnie.Mój zestaw kupiłem również w stanie perfekcyjnym bez nawet jednej ryski 5.2 Jamo thx one Godne uwagi,polecam

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2055579

Jestem w posiadaniu takiego zestawu i musze powiedziec że potrzbuje mocnego kopnięcia żeby zaczą gadać .co do kina genialne ,do stereo najlepiej wg mnie było by kopnąć osobno te dwa 12" suby pasywne ,nie jestem wyrafinowanym słuchaczem ale jak dla mnie pod zwykłym onkyo htr940 z thx grają a przy tym prezentują się świetnie.Mój zestaw kupiłem również w stanie perfekcyjnym bez nawet jednej ryski 5.2 Jamo thx one Godne uwagi,polecam

W jakim pomieszczeniu trzymasz te potworki ? Mam około 20m2 i boję się czy metraż nie jest zbyt mały.

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2055636

W jakim pomieszczeniu trzymasz te potworki ? Mam około 20m2 i boję się czy metraż nie jest zbyt mały.

Moj pokój ma 21m ,napisz jak zamieżasz podłączyć suby? i czy dostaniesz handbooka do nich z jaka kolwiek instrukcją lub zaleceniami co do podłączeń ?w moim pokoju po zamknięciu drzwi i okien dźwieku jest naprawde dość ,dołączyłem jeszcze dodatkowo dwa back surrundy za kanape i efekt jest wręcz doskonały ,dipole wiszą po bokach na ścianie odsunięte ok 60 cm od tylnej ściany i wiszą na wysokości ok 135cm ,przednie kolumny skręcone i połączone razem z subem skierowane lekko do środka , centralny leży poziomo na telewizorze.połączenie z ampli do suba i z suba do lcra .

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2056371

Moj pokój ma 21m ,napisz jak zamieżasz podłączyć suby? i czy dostaniesz handbooka do nich z jaka kolwiek instrukcją lub zaleceniami co do podłączeń ?w moim pokoju po zamknięciu drzwi i okien dźwieku jest naprawde dość ,dołączyłem jeszcze dodatkowo dwa back surrundy za kanape i efekt jest wręcz doskonały ,dipole wiszą po bokach na ścianie odsunięte ok 60 cm od tylnej ściany i wiszą na wysokości ok 135cm ,przednie kolumny skręcone i połączone razem z subem skierowane lekko do środka , centralny leży poziomo na telewizorze.połączenie z ampli do suba i z suba do lcra .

Na razie kolumny pod Pionka a suby z pre-out pod końcówkę ROTELA RMB-1075 zmostkowaną (tylko taką w tej chwili dysponuję). Wszystkie kolumny zamierzam powiesić na ścianie na wysokości około 150 cm. Suby w dwóch narożnikach po 50cm od ścian tylnej i bocznej. Zobaczymy jak to zagra bo może plany trzeba będzie zmienić.Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2056690

Na razie kolumny pod Pionka a suby z pre-out pod końcówkę ROTELA RMB-1075 zmostkowaną (tylko taką w tej chwili dysponuję). Wszystkie kolumny zamierzam powiesić na ścianie na wysokości około 150 cm. Suby w dwóch narożnikach po 50cm od ścian tylnej i bocznej. Zobaczymy jak to zagra bo może plany trzeba będzie zmienić.Pozdrawiam!

Sprawdź tylko, czy te suby nie są 4 ohmowe. Wzmacniacz w mostku raczej nie powinien sterować takich głośników, bo widzi je jako 2 ohm.

Co do samego wyboru - jeśli stan będzie bardzo dobry, to można powiedzieć, że w tej cenie to best-buy.

Pewien problem to tylko ta "bierność" subów :).

"Cyfrowa" końcówka Rotela 1572 (2x500W) powinna rozwiązać problem. Wszystko i tak w ampli ustawisz.

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2056868

Sprawdź tylko, czy te suby nie są 4 ohmowe. Wzmacniacz w mostku raczej nie powinien sterować takich głośników, bo widzi je jako 2 ohm.

Co do samego wyboru - jeśli stan będzie bardzo dobry, to można powiedzieć, że w tej cenie to best-buy.

Pewien problem to tylko ta "bierność" subów :).

"Cyfrowa" końcówka Rotela 1572 (2x500W) powinna rozwiązać problem. Wszystko i tak w ampli ustawisz.

No właśnie już dawno myślałem co zrobić z tą końcówką (taki leżak z jednej z poprzednich instalacji) ale szkoda mi było ją odsprzedać. Podłączona na próbę do Pionka Ax10i-s nie dawała znacznej poprawy dźwięku więc tak sobie leżakowała i przyszedł moment aby z niej skorzystać jako wzmak pod te suby. Jak przyjdą głośniki to zobaczę co i jak bo te suby mają ponoć możliwość łączenia na dwa sposoby.

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2056882

Witam po dłuższej nieobecności. Zestaw zakupiony i rozstawiony tak jak planowałem. Co do obaw o wielkość pomieszczenia to nie jest źle choć uważam, że zestaw ten bardziej sprawdził by się w większych pomieszczeniach 30-50m2. Głośniki grają bardzo przejrzystym dźwiękiem. Wszystko jest na swoim miejscu, dialogi bardzo czytelne i wysunięte w stronę słuchacza. Dipole zwieszone na wysokości 170cm właściwie zniknęły i w końcu jest niemal idealnie. No i na koniec bas! Faktycznie dwa suby wielkości małych pralek. To co AX10i i zaprzęgnięta do niego końcówka Rotela robią z tymi subami jest nie do wyobrażenia! Bas jest potężny i wydaje się, że mógł by burzyć mury. Słuchałem wielu różnych konfiguracji i subwooferów ale ten tandem bije je wszystkie. Ogólnie jeśli chodzi o kino to zestaw mnie naprawdę zaskoczył. W stereo tak jak kolega wyżej pisał średnio - dla mnie o wiele za mało. Pozdrawiam :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/73976-jamo-thx-one/#findComment-2062483
  • 1 rok później...
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 14 Listopada 2012 - ogłoszenie - jest od tego dedykowany dział
Ukryte przez Fr@ntz, 14 Listopada 2012 - ogłoszenie - jest od tego dedykowany dział

Witam!

Jestem zainteresowany kupnem takiego zestawu.

Jeżeli ktoś ma na sprzedaż w dobrej cenie to proszę o kontakt na PW.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.