Skocz do zawartości
IGNORED

6SL7/6SN7 czy to zamienniki

dagi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Te lampki różnią się wszystkimi parametrami z wyjątkiem napięcia żarzenia i pinoutu. I nie trzeba zakładać wątku, żeby znaleźć odpowiedź na tak podstawowe pytanie. Wystarczy włożyć ODROBINĘ wysiłku i wpisać symbole w google - informacji jest aż za dużo.

lenistwo jest straszną przypadłoscią

tu masz troche informacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

reszte musisz znależć sam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamieniłem w moim wzmacniaczu i tyle usłyszałem, ze po wpieciu tych większych (6SN7) w miejsce mniejszych 6SL7 wzmacniacz gra ciszej...

rozwinę pytanie - jaki efekt dla właściwości sonicznych będzie miała podmiana lamp 6sl7 na 6sn7 przy założeniu, ze te drugie są lepsze (droższe), czy będzie lepiej/gorzej a może nie wolno?

mam wzmacniacz (phast) w którym producent zastosował oba typy lamp i wsadził w monobloki ruskie 6H8C/6H9C, a do preampu 6H9C

widzę że autor jest mało reformowalny, miał rację Father Pio, widzę zę stronka z radiomuseum była zbyt skomplikowana

hesus... wiem że to sa inne lampy, pytam tylko (bo się nie znam) czy mozna je bezpiecznie zamieniac i co to da...

to śą różne lampy, wzmacniacz jest zaprojektowany pod dany typ lampy, akurat w tym wypadku są te same żarzenia i ten sam układ pinów w lampie, więc jak je podmienisz nie będzie fajerwerków. Na przysłość pamiętaj jest wiele lamp o cokole oktalowym i nie można ich bezkarnie podmieniać. Bo kiedys to sie skończy albo uszkodzeniem lampy albo wzmaniacza.

Róznice pomiędzy lampami 6sn7 i 6sl7 nie polegaja na cenie.

PISZE LOPATOLOGICZNIE PRZEZ ANALOGIE JAK AUTO JEST NA ROPĘ TO LEJESZ ROPE JAK NA BENZYNĘ TO LEJESZ BENZYNĘ

JAK WZMACNIACZ JEST NA 6SN7 TO APLIKUJESZ TE LAMPĘ JAK NA 6SL7 TO MAM NADZIEJE ZE WIESZ JUZ JAKA LAMPE TAM DAĆ

Pozdrawiam

przepraszam ze być może pytam naiwnie ale jakiś czas temu gościł u mnie handlarz spec audio (nie będę pisał kto żeby nie wywoływać zamieci) i to właśnie on dokonał takiej zamiany w preampie i wsadził tam 6SN7 - zagrało to przejrzyściej, dokładniej, chociaż ciszej (ale wg niego ta lampa tak ma Marconi Radiotron lata 50) no i kupiłem te lampki od niego za niemałą kwotę a potem posprawdzałem co i jak i naszły mnie wątpliwości. Dodam że ten Pan ma niewątpliwe doświadczenie w świecie audio

Gość masza1968

(Konto usunięte)

W tym konkretnie przypadku producent dopuszcza (co nie znaczy zaleca) zamianę tych dwóch lamp w swoich pre (ale nie w każdej wersji!) ale niech Ci nie przyjdzie do głowy gmeranie różnymi lampami w końcówce mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.