Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa DAC w oparciu o PCM1792/PCM1794 oraz PCM2707

Cooler1989

Rekomendowane odpowiedzi

A skąd weźmiesz muzyke o tak gęstym strumieniu? :)

Ja nie wierze w hajendowe samoróbki. Poprawnie zaprojektowany DAC gra poprawnie, a hajendy zaczynają się dopiero, kiedy te poprawność psujemy transformatorami, pasywną konwersją, czy lampami. Zrobiłem sobie DAC'a głównie po to, żeby sensownie podłączyć sprzęt RTV pod leciwy wzmacniacz. Wiadomo, że analogowe wyjścia z takiego sprzętu pozostawiają wiele do życzenia, podobnie jak te z komputera.

Żeby wyjaśnić tą sprawę mam pytania: W dużym uogólnieniu jakość dźwięku jest wyznacza za pomocą wielkości strat w części analogowej i cyfrowej. Część cyfrowa generuje zakłócenia, jeżeli występują niestałości okresu zegara/okresu między próbkami (tak zrozumiałem pojęcie jitter'a, o którym wspominano wcześniej). Część analogowa ma znacznie więcej źródeł zakłóceń. A więc jeżeli zaprojektuje później płytkę pod dobrego DAC'a i dołączę źródło dźwięku np. z tej karty dźwiękowej (tu powtarzam pytanie: czy procesor CA0106 będzie miał lepsze parametry od PCM2707 jeżeli chodzi o I^2S?) to można później budować/poprawiać moduły zasilania, i wzmocnienia wyjść sygnału audio poprawiając tym samym jakość dźwięku.

Troche nie rozumiem, po co ci pisak do termotransferu? W takiej płytce najważniejszy jest termotransfer. Zapomnij o żelazku :)

Pisak potrzebny, żeby poprawić niejednorodności i przerwy w ścieżkach. Powstający choćby na etapie nadruku, ale także te przy przekładaniu maski z papieru na miedź.

To czym jak nie żelazkiem? Raczej żadnego profesjonalnego sprzętu nie będę wykorzystywał. Z żelazkiem jest trochę zabawy, ale chyba dojdę do wystarczającego poziomu.

Wracając do głównego wątku. Naskrobałem kolejną wersję schematu PCM2707. Mam nadzieję, że to zadziała. Jak poradziliście - wzorowałem się kilkoma projektami znalezionymi w necie - również na tym forum.

Mam jeszcze kilka uwag i pytań:

Uwagi:

-Nie wiem jakich użyję stabilizatorów, dlatego nie ma tam żadnych kondensatorów. Są to tylko schematy ideologiczne. Jak będę miał jakieś konkretne stabilizatory to dostosuje się do dokumentacji technicznej.

- Przycisków chyba nie będę nawet lutował, więc nie powinno być problemu ze zwarciem SUSPEND z wyjściami/wejściami SPDIF/I^2S (FUNCx). Jeżeli bym je wlutował, to mogłoby się coś stać?

-Proszę o bardziej konkretne uwagi niż ostatnio :)

Pytania:

-Powinienem łączyć masę analogową z cyfrową?

-Wystarczy jeden stabilizator dla kanałów lewego i prawego i VCCp? Chodzi o stosunek zysku jakości dźwięku do kosztów/bawienia się z tym.

-Można np rozlać masę analogową na dolnej warstwie, a cyfrową na górnej?

Oto schemat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szansa jest.

Nie wiem po co te dwa stabilizatory. Psel masz na stałe na masie, więc nie zasilisz go z usb.

Ja dałbym 2 stabilizatory. Osobny na analog, osobny na cyfre. Jak ma być hajendowo to można dać też prestabilizacje.

Jeśli nie zamierzasz używać HID'ów, to wywal te wyłączniki, bo niepotrzebnie skomplikują pcb.

Kość jest tak skonstruowana, żeby można było sensownie rozprowadzić Mase. Czy zrobiłeś to dobrze dowiesz się jak pokażesz PCB. Będzie kolejne wiadro zimnej wody :)

Masy A i D trzeba połączyć. Nie pytaj gdzie. Teoria mówi, że w zasilaczu, a u mnie praktyka pokazała coś innego.

Zrobisz jak zechcesz, ja odradzam ci domowe dwustronne pcb.

Czy zrobiłeś to dobrze dowiesz się jak pokażesz PCB. Będzie kolejne wiadro zimnej wody :)

Przyjmę z przyjemnością. W końcu jakoś trzeba się uczyć. Żeby jednak nie nadużywać waszej wiedzy najpierw posilę się tym co znajdę w google :)

Zrobisz jak zechcesz, ja odradzam ci domowe dwustronne pcb.

Chodzi o to, że trudno nie przesunąć górnej i dolnej strony względem siebie? Jeżeli już będę próbował dwustronną to będę miał na uwadze twoje przestrogi. Przetestuje i pomierzę, zanim wytrawię. Problem może być tylko przy tych mniejszych elementach. W ostateczności można w projekcie zrobić mniej przejść przez laminat.

Ja dałbym 2 stabilizatory. Osobny na analog, osobny na cyfre.

Psel masz na stałe na masie, więc nie zasilisz go z usb.

No tak jest teraz zrobione, że cyfra jest zasilana z USB (potem mogę cały układ traktować jako konwerter USB/SPDIF lub USB/I^2S i nie będę musiał osobno podłączać modułu zasilania), a część analogowa z zewnątrz lub też przez USB po przełączeniu S2. Dlatego Psel mam na masie celowo. Nawet jak nie "dam znać" kości 2707, że ma być zasilana z USB, to ten prąd do 100mA będzie dostępny i zamierzam go puścić przez jakiś stabilizator. Nie, żeby poprawić jakość zasilania, ale tak jest łatwiej, niż przygotować płytkę pod te dwa rozpatrzane źródła zasilania zmieniając poziom Psel ( są inne zalecenie do tych dwóch źródeł zasilania ).

Jak będę miał czas to przejdę do projektowania PCB. Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś uwagi to proszę o wyjawienie.

No to coś mam. Kierowałem się na razie tylko podziałem masy cyfrowej i analogowej oraz tym, żeby robić najkrótsze połączenia. Załączyłem dodatkowo schemat uwzględniający prowadzenie zasilania i masy.

Będę jeszcze trochę przesuwał elementy, prowadził grubsze ścieżki tam gdzie się da, żeby były przystosowane do termotransferu oraz zmieniał obudowy, bo nie wiem dokładnie jakich użyję rezystorów i pojemności. Te ostatnie raczej będę

LDO przypadkowo wziąłem z biblioteki eagle, ale widzę że nie jest drogi (2,5 zł na tme.pl) więc chyba zostanie :).

Zamieszczam więc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i płytkę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to coś mam. Kierowałem się na razie tylko podziałem masy cyfrowej i analogowej oraz tym, żeby robić najkrótsze połączenia. Załączyłem dodatkowo schemat uwzględniający prowadzenie zasilania i masy.

Masy nie mają być rozdzielone. Masa musi być jedna. Płytka z wielu względów powinna być 2 strona.

Nie chodzi o to żeby zrobić najkrótsze połączania ale najmniejsze pętle.

Analog na jednej stronie, cyfra na drugiej. Ścieżki cyfrówki trzeba trzymać jak najdalej od analoga i vice versa.

Płytka w zakładzie tej wielkości wyjdzie cie stosunkowo niewiele drożej niż termotranfer. (jak policzysz stracony czas)

USB linie danych muszą być prowadzone koło siebie jako sygnały różnicowe.

Nie patrz co jest w bibliotece tylko na to co jest dostępne. Te przełączniki raczej o takim rozstawie nie są. Potrzebne Ci te funkcje ?

Gniazdo jack raczej powinien być na krawędzi płytki. Płytkę można trochę zmniejszyć.

Dał byś ten schemat na jednej stronie bo nic nie idzie na nim zobaczyć.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Płytka raczej będzie jednostronna jak radził januss bo ułatwi to domowe wytrawianie, które wykorzystam. To nie ma być jeszcze układ o najwyższej jakości dźwięku - teraz zdobywam doświadczenie. Prototyp takiej płytki wyniósłby ok 45 zł, a więc za dużo na ten projekt.

Masy rozdzielam ze względu na stosowanie dwóch układów stabilizacyjnych. Gdyby był jeden to bym zrobił jedną masę. Mam to zmienić?

Linie USB są mniej więcej razem - muszą się przeplatać w jednym miejscu bo tak ułożyli na opak wyprowadzenia 2707 względem mini-USB. Mogę zrobić jeszcze rochę bliżej siebie.

Płytkę zrobię trochę mniejszą, ale najpierw muszę znaleźć elementy pasywne, bo nie można w sklepie inter. kupić pojedynczych sztuk, więc zamierzam odlutować z płytek starego sprzętu elektronicznego ( w ostateczności kupię 100 rezystorów/kondensatorów choć do końca życia tego nie zużyję). A jeżeli nie znajdę to popytam jeszcze w elektronicznym. Po za tym będę pogrubiał ścieżki. Dlatego jeszcze będą drobne zmiany - zamieściłem już, żeby ewentalne błędy na tym etapie wyeliminować.

Co do tych styczników, to zmieniłbym na microswitche. W ostateczności mogę wywalić w ogóle, bo widać, że wielu osobom przeszkadzają. Przy rozmieszczniu elementów mocno nie przeszkadzają. Nie są również szkodliwe jeżeli chodzi o zakłócenia. Chciałem poprostu wykorzystać jak najwięcej funkcji układu ( a może by się one kiedyś przydały ). Mogę zastosować chociaż wyprowadzenia na pinach, jakbym się bawił później mikrokontrolerem? Czy waszą intencją było przeżedzenie wyprowadzeń blisko układu?

Na schemat nie zwróciłem uwagi - już zamieszczam na jednej stronie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytka raczej będzie jednostronna jak radził januss bo ułatwi to domowe wytrawianie, które wykorzystam. To nie ma być jeszcze układ o najwyższej jakości dźwięku - teraz zdobywam doświadczenie. Prototyp takiej płytki wyniósłby ok 45 zł, a więc za dużo na ten projekt.

Masy rozdzielam ze względu na stosowanie dwóch układów stabilizacyjnych. Gdyby był jeden to bym zrobił jedną masę. Mam to zmienić?

Linie USB są mniej więcej razem - muszą się przeplatać w jednym miejscu bo tak ułożyli na opak wyprowadzenia 2707 względem mini-USB. Mogę zrobić jeszcze rochę bliżej siebie.

Płytkę zrobię trochę mniejszą, ale najpierw muszę znaleźć elementy pasywne, bo nie można w sklepie inter. kupić pojedynczych sztuk, więc zamierzam odlutować z płytek starego sprzętu elektronicznego ( w ostateczności kupię 100 rezystorów/kondensatorów choć do końca życia tego nie zużyję). A jeżeli nie znajdę to popytam jeszcze w elektronicznym. Po za tym będę pogrubiał ścieżki. Dlatego jeszcze będą drobne zmiany - zamieściłem już, żeby ewentalne błędy na tym etapie wyeliminować.

Co do tych styczników, to zmieniłbym na microswitche. W ostateczności mogę wywalić w ogóle, bo widać, że wielu osobom przeszkadzają. Przy rozmieszczniu elementów mocno nie przeszkadzają. Nie są również szkodliwe jeżeli chodzi o zakłócenia. Chciałem po prostu wykorzystać jak najwięcej funkcji układu ( a może by się one kiedyś przydały ). Mogę zastosować chociaż wyprowadzenia na pinach, jakbym się bawił później mikrokontrolerem? Czy waszą intencją było przerzedzenie wyprowadzeń blisko układu?

Na schemat nie zwróciłem uwagi - już zamieszczam na jednej stronie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem zedytować poprzedni post, ale w wyniku pomyłki zamieściłem odpowiedź z cytatem własnego porzedniego postu. Zdarzyło się to przez przypadek i nie było moim zamiarem.

Prace ustały ze względu na kompletowanie części ze starego sprzętu i zamówienia w sklepie oraz dopracowywania metody wytrawiania płytek ( tu także ogranicza mnie brak produktów, które zamierzam zamówić). Część opóźnień spowodowana jest tym że mam wolne i skaczę z miejsca na miejsce - więc nie chcę zamawiać przesyłki bo nie siedze w jednym miejscu na tyle długo żeby ją odebrac oraz na tyle krótko, żeby zamówić ją w miejsce w którym będę w następnej kolejności.

Piszę ponieważ chciałem zapytać was o zdanie w sprawie dalszej rozbudowy. Jak już będę miał ten zestaw i będę używał z niego SPDIF do napędzania zestawu CS4398+SC8416 (wzorując się na zestawie rozwojowym tego DAC'a) to czy da mi jakąś korzyść użycie lepszego zegara (np TCXO) w kości 2707? Widziałem takie rozwiązanie w dostepnym do kupienia DAC'u. Jak będzie wyglądała sytuacja, skoro CS8416 nie ma żadnego zegara wejściowego. Wiem że uzyskuje go z przebiegu SPDIF. Czy będzie to poprawna konfiguracja jeżeli chodzi o wykorzystanie sprzętu? Nie będzie jakichś większych strat jakości dźwieku? Interesuje mnie szczególnie cyfrowa transmisja między nimi. Nie znalazłem nic w internecie na temat szczegółów działania takiego zestawu.

CS8416 zostaw w spokoju w muzeum tam gdzie jego miejsce. Są świetne WM8804 po ~10zł za sztuke, czy DIR-y texasa(droższe), po co pakować się w prehistorię. Zaaplikowanie WM8804 w hardware mode jest banalne, wystarczy odpowiednie nóżki pospisać do GND i VCC i masz na wyjściu I2S sformatowany dla DAC-a. DAC cirrusa który chcesz użyć to ładnie brzmiąca kostka i jeśli niczego nie zepsujesz to będzie zadowolony. Z góry mówię Ci że zasialnie z USB to bardzo zły pomysł, szczególnie do dac-a.

Co do PCB, nie jest tak strasznie jak mówicie. Z powodzeniem robie termotransferem(drukarka laserowa+papier kredowy+żelazko) płytki pod scalaki TQFP typu TE7022 i działa.

k.siora pokaż te PCB :)

Proszę bardzo. Wszystko terotransfer kredowym. 3cia płytka trochę sfatygowana bo przeszła trochę zmian elementów w międzyczasie. 2-stronną też da się zrobić, chociaż ciężko z przelotkami.

Przepraszam za kiepską jakośc ale mam pod ręką tylko słaby aparat z telefonu.

Ukryta Zawartość

post-34526-0-04751100-1326485594_thumb.jpg

post-34526-0-56498900-1326485609_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładnie, ładnie. Właśnie o takie coś mi chodzi - żeby zaaplikować może jeden na jakiś czas scalak TSSOP z zabawą (jeżeli nie będzie dostępna inna obudowa) a na codzień bez wiekszych problemów robić płytki pod TQFP oraz SOIC. Ładnie grają te twoje wytwory? Jak będę miał problemy z wytrawianiem to się do Ciebie odezwę :)

Co do CS8416 to co wyście się tak przyczepili, że jest stary? Chodzi o to, że nie ma już dobrych parametrów w porównaniu do innych na rynku? Czy za wysoką cenę? Bo aplikacja chyba nie jest taka trudna - nie ma nawet osobnego zegara. Myślicie, że będzie znacząco gorsza jakość dźwieku przy porównaniu WM8804/CS8416??

Ładnie grają te twoje wytwory?

Na razie jeszcze super nie grają, to były układy raczej do testów, między innymi dogadania się z WM8804 w software mode(docelowo WM8805) i jako ogólny poligon do różnych doświadczeń, po to między innymi wyprowadzone prawie wszystko co się dało na goldpiny. Projekt pcb też nie powala bo celem była jak najprostsza budowa więc płytka jednostronna z niedokońca optymalnym przebiegiem ścieżek.

CS8416 był dobry w momencie swojej premiery x lat temu. Wszystko tak na prawdę zależy od aplikacji. Przy bezkompromisowym wykonaniu i dobrej jakości całej reszty toru audio da się usłyszeć realną różnice pomiędzy cs a wm i wychwycić to nawet w ślepych testach. Problem w tym że jeszcze dużo wody upłynie zanim będziesz w stanie zaprojektować i wykonać układ który będzie miał takie parametry, ale skoro mamy na rynku coś lepszego i w dodatku łatwo dostępnego i taniego to dlaczego nie próbować?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.