Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie cło na lampy?

kocurmarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupinem na na eBay;u lampy z Costa Ryki i po trzech tygodniach dostałem list z urzędu celnego w Zabrzu , wiadomo o co chodzi. Mam pytanie do kolegów , jakie jest cło na lampy i czy 27 USD podlega cleniu i podatkowi?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/97210-jakie-c%C5%82o-na-lampy/

Tez już kilka razy zamawiałem , a tu pierwszy raz ma niespodziankę ,27 usd ,i tyle zachodu . Musze sie skontaktować ze sprzedawca czy wsadził fakturę do pudelka , jak nie to możne się wyłgam ,ze to gift , ale znając zachłanność fiskusa ta opcja raczej mało prawdopodobna.

napisz ze to przedmiot kolekcjonerski, używany i ze na użytek własny. ponadto zadeklaruj wartość poniżej kwoty od której zaczyna się naliczanie cła i po sprawie.

to nic nie da-zatrzymali bo na przesyłce jest podana wartość.Po przekroczeniu 15euro-trzeba zapłacić vat.Jeżeli będziesz kręcił ,poproszą o fakturę i potwierdzenie z paypal.

A, to już teraz rozumiem, czemu ja nie zapłaciłem. Lampy były drogie, a ten pan z Hongkongu wpisał jakieś grosze na pudełku i pies z kulawą nogą się nie przyczepił. Nie prosiłem go o taki zabieg, widocznie "ma w zwyczaju" takie ułatwienia.

Kontaktowałem się już ze sprzedawca i mówi ze nie ma faktury ani ceny nigdzie na pudelku wiec będę próbował, nie chodzi o te 30 zl Vatu ale wariaci życzą sobie fakturę zakupu jak nie będzie w jezyku polskim to tłumaczenie żeby zrobić odprawę celna. Dam znać jutro co z tego wyszlo.

Tak to czesto bywa. Nic nie pisz i oczekuj na korespondencję. Jeśli dostaniesz cło i vat to się nie wymigasz. Teraz za późno na pisanie ę to prezent od ukochanej. Wcześniej warto pisać do dostawcy żeby pisał że to gifcik. i żeby go ręka boska broniła nie dodawać f-ry z ceną. Dopadli mnie raz na Accutonach i raz na 6550

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Kontaktowałem się już ze sprzedawca i mówi ze nie ma faktury ani ceny nigdzie na pudelku wiec będę próbował, nie chodzi o te 30 zl Vatu ale wariaci życzą sobie fakturę zakupu jak nie będzie w jezyku polskim to tłumaczenie żeby zrobić odprawę celna. Dam znać jutro co z tego wyszlo.

Jeżeli dostałeś pisemne wezwanie o przedstawienie dokumentów,jest na nim adres e-mail-wyślij siecią:wyjaśnienie co jest w przesyłce,fakturę lub potwierdzenie z ebay i potwierdzenie z paypal.i po herbacie.zapłacisz przy odbiorze przesyłki.

te 27 $ nie podlega ocleniu i podatkowi, cło zaczyna się od 45 Euro czyli około 60 $. Czasami urzędy celne podkładają ci świnię i liczą te 45 euro jako wartość towaru i koszt przesyłki ale to jest dyskusyjne

prześlij do urzędu celnego kopię przelewu paypal i sprawa powinna być zakończona. Z czymś takim się nie spotkałem, raz miałem przygodę i gość z USA wpisał pomyłkowo kwotę 500 $ zamiast 50 i przesyłka niestety wróciła do stanów. okręcenie tego bez powołania biegłych i ekspertyzy było niemożliwe. Inaczej bym zapłacił 22 % VAT od 500 $ i chyba 8 % cła też od tej sumy a to było cąłkowicie nieopłacalne

Z moich doświadczeń wynika,że każda przesyłka spoza UE, która przychodziła do mnie na adres firmowy była zawsze otwierana i clona. Gdy podawałem jako adres odbiorcy adres prywatny, to wtedy czasami była otwierana i clona, a czasami też przychodziła bez cła i nienaruszona. A zatem na pewno nie warto podawać żadnej nazwy firmy jako odbiorcy, nawet jeżeli po niej wystąpi również imię i nazwisko.

pozdr

donic

Wiec cło płaci się powyżej 150Eur. Za każdy wprowadzany towar niezależnie czy używany czy nowy trzeba zapłacić Vat 23%. Ja wysłałem im płatność z paypala i w moim przypadku możne okazać się ze nie będę musiał płacić nawet vatu bo nie ma możliwości ,czy raczej nie będzie się chciało celnikom wypełniać papierów dla 20zl.Wiec czekam cierpliwie do poniedziałku aż łaskawie moja przesyłka zostanie odprawiona i dojdzie do mnie mam nadzieje po ok 25 dniach :) Nie chciało mi się kombinować z giftem bo urządź miał by kolejne 14 dni na rozpatrzenie. Trzeba o tym pamiętać przy zamówieniu

• 2 miesiące później...

Ja kiedys kupowalem lampy na ebay z chin i przyszly jako gift i zadnych oplat dodatkowych nie bylo . Innym razem zamowilem Yaqina MC-10L i tu juz clo i vat doliczyli ale i tak wyszedl wtedy z oplatami 1200 pln wiec bylo ok .

Ja kiedys kupowalem lampy na ebay z chin i przyszly jako gift i zadnych oplat dodatkowych nie bylo

Prawie wszystkie drobne rzeczy z Azji, które kupiłem na eBayu, zawierały takową informację. Sadzę, że skośnoocy czają co jest grane z tymi opłatami. Inaczej chyba traktują takie transakcje sprzedający za oceanu. Chyba, że się mylę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.