Skocz do zawartości
IGNORED

Do wielbicieli violi da gamba

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

gregk >

To są dwa różne nagrania!

Pierwsze pochodzi z roku 1982 i zostało wydane przez Astree Auvidis, wznowienie które ilustrujesz przez Astree Naive. Info:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugie natomiast powstało w roku ubiegłym i wydane przez Alia Vox już zebrało liczne nagrody, od Choc du Monde de la Musique aż po najświeższą nagrodę - The Gramophone's 2004 Record of the Year - za nagranie na instrument solowy.

info

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>daGambus

Dziękuję za podpowiedź. Tak coś mi się wydawało, że to dwa różne nagrania. Wczoraj jeszcze przed twoim wpisem znalazłem właśnie informację o nagrodzie The Gramophone's 2004 Record of the Year :)

A na "La Folia" i "Ostinato" dalej czekam i czekam. Skrócę męki oczekiwania nowym nabytkiem :)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Od kilku dni gości w odtwarzaczu Tobias Hume "Musicall Humors London 1605" Alia Vox AV 9837, i na pewno posiedzi jeszcze kilka dni :) do czasu kiedy odbiorę "La Folia" i "Ostinato", gdyż są już w drodze do mnie i powinny być do soboty (już się cieszę, mam nadzieję, na spokojny weekend). A Hume? Pierwszego wieczoru wrzuciłem do odtwarzacza i ... takie sobie, ale nastepnego dnia po prostu rewelacja i tak już zostało :) Ale ja tak mam z nowymi płytami, że z reguły pierwsze odsłuchanie mi "nie leży", dopiero kolejne pozwalają mi stwierdzić czy płyta "chwyci".

Pozdrawiam

gregk>

gratuluję wytrwałości... Połknąłeś haczyk i nie ma już odwrotu! Swoją drogą, zdaje się iż zamówiłeś te płyty coś koło Bożego Narodzenia, a tu Wielkanoc tuż tuż... trzeba mieć zdrowie ;-)

Co to za sklep internetowy (no chyba, że inną drogą sprowadzasz), że się tak ociąga? Podaj nazwę to zrobimy antyreklamę :-)

Oczekiwanie na spełnienie jest również podniecające... no chyba, że przez taki długi czas zmieni się gust :-)

Mineły coś z dwa miesiące od zamówienia, a najlepsze, że z tydzień temu widziałem płytki w sklepie muzycznym :) To było Gigant'yczne zamówienie :) Dobrze, że z natury jestem niespotykanie cierpliwym człowiekiem :) chyba, że się zdenerwuję :) a zdrowie już nie to :)

Hume cały czas mnie "trzyma" zatem mam nadzieję, że i te płytki spełnią moje oczekiwania :) Nie dość, że połknąłem haczyk to jeszcze go "zaciągnięto" :)

Pozdrawiam

chce uroczyście oglosic ze na poczatku kwietnia ukazuje sie nowa rodzinna plyta Jordiego Savalla na ktorej oprocz niego uslyszymy Montserrat, Arianne, Ferrana i Pedro Estevana!!! juz sie nie moge doczekac

ps: jedna z improwizacji Jordiego z Ferranem nosi tytul "Jaroslaw" na czesc festwalu na ktorym owa improwizacja powstala!!!

pozdrawiam!!!

alka >

miło, że sie odezwałaś... wszelako czy mogłabyś podać źródło owych rewelacji? Tuż po koncercie w Jarosławiu mówiło się o wydaniu płyty DVD z koncertów w Polsce, ale później już o konkretach ni mru mru... dzięki z góry!

Płytki doszły i dopiero teraz zacząłem żałować, że tak późno :)

Od soboty "Ostinato" jest na porządku dziennym wraz z dalej niedosłuchanym Hume'em, a "La Folia" dopiero czeka na prapremierowe odtworzenie :) gdyż chcę sobie przyjemność przeciągnąć w czasie :)

Nie jestem dobrym recenzentem, dlatego poprzestanę na stwierdzeniu, że nie wiem dlaczego "Ostinato" mnie urzekła, tak jak nie wiem, dlaczego nie chce mi się jej wyjmować z odtwarzacza :) Po prostu jest świetna. Tym lepiej się słucha tych płyt przez to, że są odmienne od siebie, a mimo to świetnie do siebie przystają i się uzupełniają.

>daGambus

Gdyby mi ktoś z rok temu powiedział, że będę słuchał "muzyki dawnej", to bym się mocno zdziwił :)

ja slyszalam tylko o DVD z koncertu w Krakowie ktory odbyl sie dzien przed tym w jaroslawiu! wiem ze sa osoby ktore to dvd posiadaja ale nie wiem czy bedzie ono ogolnodostepne dla "zwyklych smiertelnikow"! zapytam sie! ja sie pochwale ze jaroslawski koncert mam na plycie cd! cudowny!

a co do informacji to moge powiedziec ze sa tak jakby z "pierwszej reki"!

pozdrawiam

wielceś tajemnicza... w każdym razie nie sadzę, aby udało mi się kiedykolwiek przedzierzgnąć ze "zwykłego śmiertelnika" na "zwykłego nieśmiertelnika" ani nawet, co gorsza, na "niezwykłego śmiertelnika" :-(

Ot, małej'm wiary...

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

Hej mam pytanie czy istnieje na sieci strona(na bieżąco aktualizowana) mówiąca o aktualnych planach wydawniczych alia vox i w ogóle o dotychczasowych nagraniach Jordiego Savall. Ja takowej oficjalnej strony alia vox nie mogę po prostu znaleźć :( czy jest takowa w ogóle?

PS serdeczne dzieki dla PiotraS za temat, a także oczywiście daGambus-a (dzieki twoim poszukiwawczym wskazówkom pokochałem viole da gamba!! I muzykę dawną)

Zenek kartofelek > Dzięki za pozdrowienia, które oczywiście odwzajemniam. Strona oficjalna Alia Vox, o ile mi wiadomo, jeszcze nie istnieje. Dla mnie prywtanie te funkcję pełni francuskojęzyczny serwis abeillemusique.com - o ile język Moliera Cię nie zniechęci - zajrzyj tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-))

W opisach płyt znaleźć można teksty z oryginalnych książeczek z płytami i krótkie recenzje - bodaj najobszerniejszy i najambitniej zrobiony katalog (dotyczy to także innych wytwórni kooperujacych z abeillemusique.com - np. Alpha, Arcana, AVIE, BBC, Hyperion i wielu innych, w tym nawet Brillant Classics czy Supraphon) :-))

Jeśli natomiast język wydaje Ci się przeszkodą nie do pokonania, zawsze skorzystać możesz z online translatora na angielski, niemiecki czy... rosyjski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-))

Raz jeszcze pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem pewną stronę muzyka i miłośnika violi, a może już znana Wam?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

witam po długim czasie!

ukazała sie juz w sklepach rodzinna plyta jordiego "Du temps & de l'instant "!!! polecam bardzo gorąco!! śwetna płyta!! jedna z najlepszych! duzo nowych brzmień, improwizacji!! POLECAM!!

a poza tym juz niedlugo koncert jordiego w jaroslawiu!! tym razem z montserrat i z arianną, jeszcze nie jestem pewna czy bedzie pedro i ferran ale sie dowiem to oglosze! z tego co pamietam to koncert jordiego zaplanowany jest na 22 i 25 sierpnia!!! zainteresowanych odsylam na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam znajdziecie szczegolowy program calego festiwalu!!! na razie pozdrawiam!!! =)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam!! jeszcze raz podaje adres bo tamten nie dziala!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest oficjalna strona festiwalu gdzie mozna od razu zglaszac swoj udzial!!!

ps: co wy byscie beze mnie zrobili!! =)

Ukryta Zawartość

alka > "Du temps & de l'instant" byłaby rzeczywiście świetna, gdyby nie mankament, w tym wątku wytykany dość mocno już z okazji ubiegłorocznych koncertów w Polsce - jaka szkoda, że Ferran musiał w ogóle wydawać z siebie jakieś dźwięki! Płyta jest zatem zapisem - niemal wiernym - repertuaru granego w ub. r. w Jarosławiu, jak mi się wydaje... No i jest przede wszystkim sentymentalną rodzinną fotografią rodziny Savallów, tak w przenośni jak i najbardziej dosłownie - vide cover! Tylko ojcowska miłość Mistrza do syna usprawiedliwia obecność na tej płycie Ferrana - możemy nawet, jako savallofile, temu przyklasnąć, ale oby to był ostatni raz! ;-)))

Z innych, a nie wspominanych w tym wątku nagrań dla Alia Vox, w międzyczasie ukazały się, bardziej moim zdaniem znaczące nagrania Mistrza:

- "Isabel I. Reina de Castilla" - piękna muzyczna ilustracja okresu panowania wielkiej królowej 1451-1504. Projekt podobny do wspaniałej płyty poświęconek cesarzowi Karolowi V "Carlos V. Mille Regretz: La Cancion del Emperador". Wykonanie - jak zwykle świetne, jedyny mankament dla prawdziwego savallofila to częściowe, choć na szczęście bardzo nieliczne, powtórzenia materiału z wcześniejszych płyt.

- "Francois Couperin - Les Concerts Royaux". Po prostu bomba! Wspaniałe wykonanie pięknej, lekkiej, a zarazem subtelnej i uduchowionej muzyki. Piękne, soczyste brzmienie i znakomita realizacja nagrania. Przyznam, iż Couperina z racji braku czasu na słuchanie wszystkiego spychałem długo na dalszy plan w swoich priorytetach, teraz ta płyta ląduje bardzo często w moim odtwarzaczu, w dodatku uzupełniłem zaległości zakupując stare nagrania Le Concert de Nations dla Astree Naive: 'Les Nations' oraz 'Les Apotheoses'.

Gorąco polecam, choć viola da gamba gra tu jakby drugie skrzypce (sic!) :-))))

Ukryta Zawartość

post-2292-100005681 1170271186_thumb.jpg

post-2292-100005682 1170271185_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

witam wszystkich po dlugim czasie! i niestety musze zasygnalizowac smutna wiadomosc! jordi savall nie pojawi sie w tym roku w jaroslawiu! z powodu nadmiaru obowiazkow i z winy samej organizacji festiwalu w mistrz musi zrezygnowac z koncertu!! ale cos za cos! we wrzesniu bedziemy mogli go uslyszec na koncercie w warszawie!! to jest pewne! nie jestem pewna czy krakow tez wchodzi w gre ale warszawa na pewno! takze nie martwcie sie i czekajcie!

alka> co znaczy "z powodu nadmiaru obowiązków i z winy samej organizacji festiwalu" ???

O ile pierwszą cześć zdania jestem w stanie zrozumieć, o tyle ta druga ma się nijak do tej pierwszej, po prostu - prawdą może być albo jedno, albo drugie. Ale pal licho, po prostu wielka szkoda. Pozostaje zrezygnować z wyjazdu :-(

Z rzeczy pozytywnych: dokonałem w dniu wczorajszym małego odkrycia. Otóż przez cały sierpień we Wrocławiu odbywają się koncerty festiwalu "forum musicum". W dniu wczorajszym w kościele św. Piotra i Pawła na Ostrowie Tumskim wystąpił holenderski gambista Ralph Meulenbroeks, w typowym repertuarze na gambę solo: Hume, Marais, Abel, d'Hervelois... Nieduże wnętrze tego kościoła idealnie pasuje pod względem akustyki do brzmienia instrumentu. Brawurowe, wirtuozowskie wykonania, bujna blond czupryna falująca w trakcie gry doprowadzała płeć piękną na widowni do wyraźnej ekstazy, wszelako bardziej godnymi uwagi była sama muzyka i piękne, głębokie brzmienie instrumentu (a właściwie dwóch, na których grał artysta).

Dziś o 20-tej w dawnej bibliotece kościoła św. Elżebiety drugi koncert tego interesującego wykonawcy.

Przy okazji jego, całkiem interesujący, serwis internetowy

Ukryta Zawartość

Przed koncertem można nabyć obie dotąd wydane (przez mało znaną holenderską wytwórnię STS Digital

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) płyty artysty: "Voix Humaines" oraz "Gambomania". Muszę przyznać, iż bardzo dobrze zrealizowane techncznie, w dodatku tanie (20 i 30 PLN).

Gorąco polecam, sam będę z uwagą śledził dalszą karierę tego nietuzinkowego artysty. Dlaczego nietuzinkowego? Sprawdźcie sami... ja dodam tylko, że m.in. oferowano mu posadę kontrabasisty w Royal Concertgebouw, ale wybrał dalsze studia nad gambą solo. Największe wrażenie wywarła na mnie jednak wiadomość, iż międzyczasie obronił dotorat z... fizyki, na Eindhoven University of Technology.

Ph.D. defense thesis: "Molecular Processes in Expanding Plasmas"... :-)

Pozdrawiam :-)))

post-2292-100004473 1170273049_thumb.jpg

post-2292-100004474 1170273047_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

juz wyjasniam!! organizacja festiwalu w jaroslawiu umiescila koncert jordiego savalla w programie nie rozmawiajac o tym i nie majac zgody samego zainteresowanego!! dlatego jordi zaplanowal sobie juz cos na ten czas a kiedy organizacja jaroslawia w koncu sie odezwala to bylo juz za pozno!! i tak to u nas bywa!! pozdrawiam!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.