Skocz do zawartości
IGNORED

Do wielbicieli violi da gamba

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedziałek, wtorek, piątek o godz. 20:00 w programie II PR będą transmisje festiwalu w Jarosławiu.

Cytuję za prasą oficjalny powód niewystąpienia Savalla:

"Niestety, w tym roku z powodów zdrowotnych artysta odwołał wszystkie swoje sierpniowe angaże. Na swoje miejsce zaproponował Begonię Olavidę - znakomitą śpiewaczkę, która w dawnym repertuarze iberyjskim nie ma sobie równych".

• 2 tygodnie później...

Sophie Watillon nie żyje...

Zmarła 31 sierpnia, po wielu miesiącach zmagania się z rakiem, w swym rodzinnym mieście Namur.

Ta znakomita gambistka belgijska blisko współpracowała m.in. z Vincentem Dumestrem i jego Le Poeme Harmonique, z Jordi Savallem i Hesperionem XXI, z Philippe Herreweghe a pozaostawiła po sobie nagrania m.in. dla wytwórni ALPHA, Alia Vox, Ricercar, Accent...

Szersze uznanie jako solistka uzyskała dzięki płycie z utworami Maraisa "La Reveuse..." (Alpha)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jej ostatnia płyta, wydana tuż przed śmiercią, poświęcona jest twórczości Christophera Simpsona, XVII- wiecznego angielskiego gambisty i wielkiego improwizatora. Więcej:

Ukryta Zawartość

Jej ważniejsze nagrania, głównie dla Alpha i Alia Vox:

Ukryta Zawartość

P.S. Nie znającym francuskiego raz jeszcze przypominam o istnieniu on-line translatora (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Tłumaczenia nie są wprawdzie perfekcyjne, ale moim zdaniem 'zdumiewająco zadowalające'...

post-2292-100003753 1170274085_thumb.jpg

post-2292-100003754 1170274084_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daGambus

['] R.I.P

To wielka i nieodżałowana strata dla tej muzyki.Mam płyte z Aplhy z utworami Mariasa słuchałem jej ostatnio bardzo czesto jest rewelacyjna.Jeszcze raz to wielka szkoda że tacy wspaniali artyści nas opuszczają

Watillon ze swoją gambą altową poczynioną przez anonima około 1650...

Hor che la notte ombrosa

Con tacito silentio il mondo cuopre

Tu sola mi respondi Echo amorosa.

W ciemności nocy

Okrywającej świat ciszą

Samotnie mi odpowiadasz, me kochane echo.

z "Echo notturno" Bellerofonte Castaldiego (1580-1649)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielki Katalończyk dziś we Wrocławiu...

W ramach Vratislavii Cantans, o godz. 21-ej w Kościele Uniwersyteckim, ze swym zespołem Hesperion XXI.

Ponieważ jedynym pewnym sposobem, aby naprawdę dobrze widzieć i słyszeć, jest nabycie biletu dla VIP-a, uczyniłem to właśnie... Raz do roku można się szarpnąć (100 PLN), w końcu nie muszę tym razem pielgrzymować specjalnie do Jarosławia, aby zobaczyć i usłyszeć swego idola :-)))

Czekam już (bardzo) niecierpliwie...

Prawdę powiedziawszy, nie czuję sie swojo wśród VIP-ów. Bilet jest wprawdzie numerowany, mam miejsce w 6 rzędzie, ale doświadzenie uczy iż organizatorzy nie respektują owej numeracji, a ilość VIP-ów przed koncertem ulega cudownemu rozmnożeniu, co najmniej podwojeniu, tak iż tuż przed lub nawet po rozpoczęciu koncertu (!)dostawiają krzesełka i panuje totalny chaos. Starsi Państwo przybywają w ostatniej chwili, stają obok, chrząkają i pokasłują, albo witają się niezwykle wylewnie tuż nad moją głową z wszystkimi wokół. Dobre wychowanie wymaga, by wstać i ustąpić miejsca, toteż wokół zrywają się tacy - gnący się w ukłonach i w sztucznych uśmiechach... irytuje mnie to, iż muszę przybrać kamienną twarz i udawać że nie wiem o co chodzi - w końcu za stówę stać i podpierać ścianę to lekka przesada ;-))

Ale te wszystkie małostkowości i niegodziwości to nic - oczekuję wielkiej uczty dla uszu i dla ducha... Po rozczarowaniu z powodu odwołania koncertu w Jarosławiu, czeka mnie totalna rekompensata. Mam nadzieję, iż Mistrz jest zdrów i że nic już temu nie przeszkodzi :-)

Czy ktoś jeszcze z zacnych Forumowiczów wybiera się na ten koncert? Myślę, że warto odbyć nawet pielgrzymkę do Wrocławia, a bilety czy wejściówki jeszcze się znajdą. :-))

Pozdrawiam

Razem z moja Luba wybieramy sie na koncert Mistrza "Horda".Mamy nadzieje ze cos uslyszymy skoro Mistrz nie ma zwyczaju sie naglasniac.Koncert spotkal sie we wroclawiu z wielkim zainteresowaniem ,co na wratislavi nie zdarza sie zbyt czesto.Pozdrawiamy wszystkich i udanej uczty duchowej i muzycznej.

Wydaje mi sie pp ze miales o wiele wiecej szczescia ode mnie poniewaz siedzac w strefie 2 (w 2/3 tylnych dlugosci kosciola) nie widzialem praktycznie nic.Slychac bylo skrzypiace lawki ,sapanie duszacych sie w kosciele ludzi a gdzies w tle grala jakas fajna muzyka.Tak to siedzac na komfortowych lawkach czulem sie jak na spedzie ludzi.Sam Maestro pojawial sie na scenie co ktorys kawalek a reszte zostawial rodzinie.wedlug mnie to sa jakies gambiczne jaja ten koncert.Nieuczciwosc organizatorow plus Maestra.Organizatorow poniewaz wiedzac ze to nie jest naglasniane i ze dociera ona tylko do sektora vip to nastawili sie na ilosc gdzie z zalozenia ta muzyka nie naglosniona jest widowiskiem kameralnym.Pan Maestro z kolei moglby sie czesciej pojawiac i nie robic przerwy po 5 utworach.widocznie byl bardzo zmeczony zagraniem 3 kawalkow.Zapewne wolal nawet nie pytac organizatora co robia ci ludzie za slupami z tylu bo przeciez chyba nie przyszli posluchac.Tak wiec po odparzeniu sobie siedzenia naniewygodnej lawce opusclem przybytek.Dziwie sie ludziom gorliwie klaszczacym i bedacym 10 rzedu do tylu od nas.Moze to tak trzeba sie zachowywac na koncertach Savalla.A mialo byc tak pieknie...

• 4 tygodnie później...

Witam!

Jestem nowy na forum. Właściwie to zalogowałem sie tu, bo miałem nadzieje, ze ktoś pomoze mi w pewnej sprawie... Otóz: byłem na koncercie Jordiego we Wrocku. Po krótkiej, ale jakze zajadłej walce o miejsce (baba: "Dlaczego siada Pan tutaj? Tu zajete!!, Ja: "Nie moze Pani sama zając całej ławki..." - potem padły brzydke wyrazy...w kościele...) wsłuchiwałem sie w te cudną muzyke... To było jak opowieść. O miejscach, ludziach, wydarzeniach... Niesamowite przezycie!! ...ale coś za coś! Bedąc na koncercie nie mogłem nagrać audycji radiowej. Moi znajomi zaiwiedli... Mama nie potrafi właczyć komputera... Kasety magnetofonowe szumia...

Moje pytanie: Czy ktoś z Was nagrał koncert Savalla?? Czy ten Ktos chcialby sie podzielić radościa słuchania tej muzyki?? Mogłbym przesłac CD-R i zaplacić za przesyłke...

Pomożcie!

barocco > Witaj na pokładzie! :-)))

Nie mam wprawdzie nagrania z koncertu, ale tak naprawdę jego repertuar możesz sobie sam zrekonstruować z płyt Mistrza... Bardzo polecam prześledzenie od początku niniejszego wątku... :-)))

Aby nieco ułatwić Ci zadanie, podam płyty, najbardziej zbliżone klimatem i repertuarem do wrocławskiego koncertu:

- Folias & Canarios (Astree Naive)

- Ostinato (Alia Vox)

- La Folia (Alia Vox)

- Villancicos y Danzas Criollas

- Altre Follie (najnowsza, nawiasem mówiąc nabyłem w przerwie koncertu)

Inwestycję w bilet dla VIP-a uważam za niezwykle udaną, (tak naprawdę to konieczność, a nie szpan), siedziałem sobie w drugim rzędzie, mogłem spokojnie usiąść i w pierwszym ;-)

Piękne, wspaniałe barokowe wnętrze, piękna muzyka, wspaniały popis muzycznej maestrii - tak, tamten wieczór wart jest przeżycia po raz wtóry, choćby tylko z nagrań... :-))

Pozdrawiam

Ponieważ, jak widzę, wątek nie chce sam umrzeć śmiercią naturalną, a w dodatku co rusz pojawiają się nowi miłośnicy violi, aby tradycji stało sie zadość zamieszczam okładkę najnowszej płyty Savalla - "Altre Follie"

Opis

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

post-2292-100002079 1170276568_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam!

Wszem i Wobec pragnę bardzo serdecznie podziękować Mirkowi za bezinteresowny gest, zrozumienie i inwencję!!

WIELKIE DZIĘKI!!!

Barocco

P.S.

Koncert jest cudny! Jakość na prawde dobra! :-)

• 2 tygodnie później...

Przyłaczam się do podziękowań dla Mirka.

Jeśli mogę sie jakoś zrewanżować, bardzo proszę o kontakt na priv.

Wracając do wątku, mam ochotę napisać co nieco o wielu nagraniach, jakich ostatnio pokazało się trochę i których miałem okazję posłuchać, choć jakoś nie było czasu, aby jeszcze napisać. I przede wszystkim - nie będzie nic o Savallu, któremu w tym watku przypadła już należna mu lwia część (przynajmniej do czasu, aż pojawi się jakieś nowe nagranie).

Tylko od czego by tu zacząć?

Ano może od wspominanej już przeze mnie, wydanej pośmiertnie przez Alphę płyty Sophie Watillon z utworami Christophera Simpsona (1606-1669), kompozytora tworzącego we wszystkich stylach praktykowanych w sławnej angielskiej szkole wykonawstwa: utwory solowe, duety, na zespół (consort), na "lyra-wiolę" i consort takowych instrumentów. Na płycie znajdziemy utwory z cykli "The Seasons" i "The Monthes and other divisions of Time" na konsort instrumentów. Szkoda, że nie usłyszymy już więcej nagrań tej niezwykle utalentowanej artystki, ale płyta z utworami Simpsona warta jest polecenia. Kompozytor był znany i podziwiany przez młodszego o 2 generacje Marina Maraisa.

Więcej:

Ukryta Zawartość

Na jednej z wiol basowych w tym nagraniu występuje za to niejaka Friederike Heumann, która to z kolei firmuje nową płytę Alphy z nagraniami Carla Philippa Emanuela Bacha "Solo a Viola di gamba col Basso".

Warto być może przypomnieć, iż w drugiej połowie XVIII w. określenie "Wielki Bach" dotyczyło bynajmniej nie Jana Sebastiana, lecz właśnie jego drugiego syna, Carla Philippa Emanuela, nadwornego klawesynisty królewskiego na dworze Fryderyka II Wielkiego.

Pozostawił on, podobnie jak Jan Sebastian - 3 sonaty na violę da gamba. Dwie z nich, C-dur i G-dur, powstały w Berlinie w r. 1745 lub 1746 i są sonatami na instrument solowy z basso continuo, który na płycie realizują Gaetano Nasillo na wiolonczeli oraz Dirk Börner na instrumencie zwanym hammerflügel (jak mi się zdaje, protoplaście fortepiano - pianoforte florentin). Sonata trzecia, g-moll, powstała w 1759i zawiera partię obligato na instrument klawiszowy.

Książeczka załączona do płyty opisuje dość dokładnie tło historyczne epoki, w której to wiola da gamba zaczęła tracić na znaczeniu i wkrótce całkowicie zniknęła ze sceny po 250 latach królowania, z czym nie mogło się pogodzić wielu wybitnyxh znawców i koneserów muzyki. Jednym z ostatnich, ostentacyjnie tworzących do końca utwory na wiolę, był Carl Friedrich Abel, i nie wykluczone iż jemu właśnie poświęcił C.P.E. Bach swe sonaty. Dwie wirtuozowskie miniatury tego kompozytora uzupełniają tę niezwykle interesującą płytę.

Więcej

Ukryta Zawartość

cdn

post-2292-100000343 1170279445_thumb.jpg

post-2292-100000344 1170279443_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Astree Naive z nagraniami Savalla sprzed paru lat też praktycznie są trudne do zdobycia (jakies niedobitki można czasem, nie bez trudu, znaleźć)..."

Kilkanaśnie tytułów JS z Auvidis Astree w niezłej cenie (24,90-39,90) w Empiku przy dawnym KC, W-wa.

Pzdr

broy >

o Hille Perl było już sporo w tym wątku... :-)

Ale bardzo proszę, chętnie Ci przypomnę:

- "Sainte Colombe: Retrouvé & Changé" - piękna płyta, nagrana z Lee Santaną, Lawrence-Kingiem i Lorenzem Duftschmidtem,

- "Marin Marais: Pour la Violle et le Théorbe" - oczywiście z Lee Santaną

- "...per la viola da gamba" - transkrypcje Bacha (V suita wiolonczelowa BWV 1011, Trio BWV 1025, transkrypcja Sonaty g-moll na violę i klawesyn (tu też pojawia się m.in. Lawrence-King)

- "Doulce Memoire, Glosas, Passeggiatti & Diminutions around 1600" - aranżacje mistrzów renesansu: Monteverdi, Ortiz, de Rore i inni. Oczywiście nie brak tu ulubieńców Hille: Lee Santany, czyli partnera życiowego i naszego ulubieńca Andrew Lawrence-Kinga ;-))

Co do nagrań The Harp Concort, niestety nie posiadam zbyt wiele, ale za to są piekne :-)

Carolan's harp - muzyka uważanego za 'narodowego' irlandzkiego kompozytora z przełomu VII/XVIII,

Ukryta Zawartość

Miracles of Notre Dame - Gautier de Coincy - piękna muzyka epoki trubadurów

Ukryta Zawartość

Missa Mexicana - muzyka z Nowego Świata, msza, ale - muzyczne szaleństwo, z udziałem m.in, Hille Perl

Ukryta Zawartość

El arte de fantasia - Muzyka z okresu panowania Karola V - bardzo bliska klimatem do nagrań z Savallem z tego okresu

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

post-2292-100000283 1170279545_thumb.jpg

post-2292-100000284 1170279544_thumb.jpg

post-2292-100000285 1170279542_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję, większość z tego mam. Polecam też inne ciekawe nagranie:

www.Gigant.pl/html/produkt.asp?p=kpbijnnpbomrgmmsvxga||ac=28

oraz

www.Gigant.pl/html/produkt.asp?p=xmtfurntqjmclntabyga||ac=28

www.Gigant.pl/html/produkt.asp?p=cdfmwnwrxdvoxtxsuxga||ac=28

Pzdr!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miło, że kult Savalla w Narodzie nie ginie ;-)

Ja jednak konsekwentnie będę sie starał pisać o czymś innym. Tym razem o przypadkowym odkryciu bardzo interesującego, zupełnie nieznanego zespołu i takowejż wytwórni... Bywa tak nieraz, że jakaś płyta nas intryguje, kusi, ale nie znamy ani wykonawcy, ani wytwórni, ani zbyt dobrze repertuaru - a tylko przeczuwamy, że "to może być to", coś jednak nas przyciąga, tak że w końcu kupujemy i - żałujemy lub nie.

Tak właśnie, zachęcony estetyczną, intrygującą okładką, wynalazłem ongiś w EMPiK-u płytę wytwórni Raumklang:

"LA TAVOLA CROMATICA.

Un'accademia musicale del Cardinale Barberini.

Roma intorno al 1635"

Płyta w wykonaniu zespołu The Earl His Viols, z sopranistką Evelyn Tubb, zawiera niezwykle wyrafinowane madrygały kompozytorów tworzących w Rzymie na początku XVII wieku, w okresie zupełnie niezwykłym dla rozwoju i rozkwitu muzyki w Wiecznym Mieście, a to głównie za sprawą niezwykłej rodziny Barberinich. Jej najbardziej prominentnymi przedstawicielami byli Maffeo Barberini (późniejszy papież Urban VIII), oraz jego bratankowie: Francesco i Antonio, którzy uczynili Pałac Barberinich centrum rozwoju wszelkich form muzycznych, w tym opery.

Wykonania oratoriów, oper, mszy, muzyki instrumetalnej, uświetniały uroczystości oficjalne, religijne, polityczne, ślubne i pogrzebowe. Muzycy mieli bardzo wysoki status społeczny, byli domownikami pałacu, często członkami rodziny, mogli do woli rozwijać swe talenty i pasje. Subsydia pochodziły nie tylko z fortuny Barberinich, ale także częściowo z oficjalnych funduszy Watykanu.

Ten szczęśliwy dla muzyków okres trwał ok. 20 lat, aż do śmierci papieża, po której Barberini zmuszeni zostali do emigracji do Paryża. (Po pewnym czasie powrócili, ale już nigdy ród nie odzyskał dawnej świetności).

W każdym razie od 1630r kardynał Francesco Barberini (1597-1679) subsydiował muzyczną akademię pod kierownictwem Virgilio Mazzochi'ego, maestro di capella Capella Giulia u św. Piotra, znaną jako "l'accademia delle viole".

Zainteresowanie wielogłosowymi madrygałami, zwłasza z zastosowaniem konsortu viol, było wówczas rzadkim, elitarnym przedsięwzięciem, w które zaangażowani byli wyłącznie zaproszeni koneserowie oraz artyści, potrafiący łączyć złożone techniki kompozycji z subtelnymi tekstami poetyckimi. Tak powstawała niezwykle wysublimowana muzyka kameralna, zaś eksperymenty z chromatyką leżały u podstw filozofii akademii i jej repertuaru. Opisywana przeze mnie płyta jest tego ilustracją.

Nie jest to muzyka najłatwiejsza, raczej nie polacam jej jako tło do kolacji przy świecach, chyba że luba jest kształcona muzycznie... ;-))) Ale kto już zasmakował w często dysonansowym brzmieniu konsortu wiol i lubi taką wysublimowaną, kameralną muzykę, będzie miał prawdziwą ucztę...

Ukryta Zawartość

cdn.

post-2292-100000272 1170279562_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowo informacje ze strony wytwórni Raumklang:

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

The Earle his Viols

Irene Klein - treble viol, bass viol

Jessica Marshall - tenor viol, bass viol

Brigitte Gasser - bass viol, treble viol

Randall Cook - Großbassgambe/violone

Uri Smilanski - Bassgambe, bass viol

Evelyn Tubb - Sopran/soprano

Marie Nishiyama - Harfe/harp

"Chromatic and enharmonic music for viol of the surrounding of Cardinal Francesco Barberini (Rom, around 1635), pieces by Domenico Mazzochi, Pomponio Nenna, Girolamo Kapsberger , Carlo Gesualdo a.o.

1638, one of Domenico Mazzochi’s few printed books of music was published, entitled “Madrigali a cinque voci”. In a dictation to Cardinal Francesco Barberini, Mazzochi identifies the true calling of his music: „Already they [the madrigals] have been honoured many times in Your allowing them to be sung together with your viol ensemble.“ The Cardinal had in fact subsidized a musical academy, in which a viol ensemble was active and significant enough that the institution was known as „accademia delle viole“. The use of viols allowed the polyphonic structure of the music to be clearly audible, whilst avoiding the confusion of simultaneously sung texts by having only the upper voice sung.

The theoretical backround for the Cardinal’s „accademia delle viole“ was provided by the scholar Giovanni B. Doni. Among the essential elements of powerfully effective music, according to Doni, belonged the use of different keys with their varying interval structures as well as chromatic and enharmonic.

The musicians of the ensemble „The Earle his Viols“ met at the Schola Cantorum Basiliensis. The ensemble places great importance on a homogenous sound and plays on viols designed and made by the Basel instrument-maker Richard Earle, modelled on instruments represented in a painting by Tintoretto.

On the CD, pure instrumentals are changing with madrigals where the wonderful voice of the soprano Evelyn Tubb shins over the polyphonic sound of the viols. "

cdn. :-)

Ukryta Zawartość

jak wygladał dawniej i obecnie Plac i przylegający doń Pałac Barberinich mozna zobaczyć np. tu:

Ukryta Zawartość

Natomiast o życiu w Pałacu opowiada wydana niedawno przez Alphę płyta Christiny Pluhar z jej zespołem Arpeggiata, zawierającej utwory Stefano Landi (circa 1586-1639) - harfisty, gitarzysty, organisty i śpiewaka, jednego z wielu wybitnych muzyków na dworze. Ta płyta, zawierająca głównie villanelle, pieśni i arie z jego zbiorów "Libri d' Arie" znacząco różni się od omawianej wcześniej płyty "Tavola Cromatica", i to nie tylko dlatego, iż nie jest przenaczona na wiole, po prostu całkowicie inny jest jej charakter. Płyta bardzo ładna, w dodatku tania, bo w promocji wraz z katalogiem Alphy.

Pełna informacja:

Ukryta Zawartość

:-)

post-2292-100000263 1170279574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okazja w jednym w warszawskich EMPiKów:

Na stronie internetowej, do której poniżej załączam link są 3 boxy pięciopłytowe Savall'a. Płyty wydane są jako reedycje pod szyldem Astree Naive (w niniejszym wątku wspominano o tej serii), a ich normalna cena w EMPiKu wynosi 145zł za zestaw (kupując u nich przez internet 128zł).

Ukryta Zawartość

Pod tym linkiem widać cenę i są dokładne spisy utworów na płytach (a nawet można posłuchać fragmentów ścieżek).

W EMPiKu w Galerii Mokotów (i chyba tylko tam) powyższe zestawy są przecenione na 70zł :-)))

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.