Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat 653/673 wasze odczucia, spostrzeżenia na temat tych kolumn

thomason89

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wersje 673 od dzisiaj w pokoiku ok 13mkw pod Marantz'em pm 7000 i po przesiadce z Paradigm M3 praktyczne same plusy.

Nie miałem mozliwosci przetestowac bezposrednio bo sprzedałem je parę tygodni temu.

Co odsłuchu jestem zaskoczony że potrafią zagrać prawie kazdy gatunek muzyki bardzo poprawnie.

Dopiero słucham ich od ok 10godzin a juz zaczeły mi sie podobać.

Bas jak na moje ucho jest dobrze kontrolowany spójny i zwarty nie tak rozlazły i ciagnący sie jak w paradigmach ale sadze ze bedzie jeszcze lepszy po wygrzaniu, srednica, scena i wysokie na plus.

Jak narazie nie odczuwam zadnego dudnienia a stoja ok 20cm od tylnej sciany;]

Kolumny wyszły chyba lekko ponad rok temu ale sadzę ze nie tylko ja je posiadam ,dlatego chciałbym jakies usłyszec superlatywy od innych słuchaczy.

Witam.

Też jestem posiadaczem Quantum 653 od września 2012.

Pisałem ostatnio nawet opinie na Cen*o.

Moje wrażenia:

"Pomimo małej wpadki producenta jestem zadowolony.

Wpadka polegała na tym, że zaraz po wyjęciu fabrycznie zapakowanych kolumn okazało się, ze jedna z membran jest umazana klejem(?) i posiada lekkie wybrzuszenie (tak jakby była od spodu uderzona). Fakt zgłosiłem sprzedawcy. W ciągu kilku dni otrzymałem nowy komplet wolny od tych wad.

Wygląd.

Czarny front panel i metaliczno perłowy kolor membran wyglądają świetnie. Na żywo prezentują się lepiej niż na zdjęciach w internecie. Kosz przytwierdzony nimbusowymi śrubami - wygląda to bardzo solidnie. Metalowa siateczka jako maskownice, wg. mnie świetne rozwiązanie. Lepiej chronią membrany przed mechanicznym uszkodzeniem.

Kolumny fabrycznie maja wkręcone stożkowe nóżki oblane gumą.

Dźwięk (kolumny grają ze wzmacniaczem Denon PMA-500ae, pokój 10m2, kable Klotz LY 225).

Fantastyczny. Miałem porównanie z: Magnat Monitor 220, Monitor Audio BX2, Solo7C, Altus 140. Oczywiście Quantumy 653 deklasują wszystkie te kolumny. Niestety jak na razie nie mam porównania z wyższą klasą kolumn.

Pomimo bass refleksu z tyłu bardzo łatwe do ustawienia. Piękna stereofonia i przestrzeń. Da się usłyszeć skąd dochodzą poszczególne dźwięki. Świetna średnica. Wokale brzmią cudownie.

Pojawiają się wątpliwości co do sopranu. Nie mam żadnych wątpliwości. Jest go tyle ile potrzeba. Jak dla mnie jest w sam raz. Bardzo szczegółowy, aksamitny. Na pewno nie męczy i nie przeszkadza. Dość duża tekstylna kopułka robi swoje i to bardzo dobrze. Bas, nie wylewa się i nie zalewa reszty pasma. Po podkręceniu gałki wzmacniacza potrafi pokazać rogi :) Jak dla mnie jest idealny. Wokal Agi Zaryan w połączeniu z kontrabasem to poezja dla ucha na tych kolumnach.

Z zakupu jestem zadowolony. Jeżeli miałbym kupić drugi raz, kupiłbym z pewnością. Kolumny posłużą mi długo. Otworzyły mi jednocześnie oczy na jakiś poziom muzyki.

Być może niebawem uda mi się posłuchać je z NADem c326ee.

Zalety

Cena w stosunku do oferowanego wysokiego poziomu dźwięku.

Wady

Jak dla mnie brak."

U mnie stoją w pokoiku ok 10m^2. Niesymetrycznie względem pokoju. Na komodzie, na podstawkach granitowych. Przednia ścianka głośnika jakieś 50cm od ściany tylnej. Po mimo tego ustawienia, od niedawna zadnych problemów z dźwiękiem.. po małym poprzestawianiu mebli w pokoju.

Napędzane Denonem PMA-500.

Jak myslicie lile trzeba czasu zeby sie wygrzały w pełni

?

Już zaraz po wypakowaniu z pudełka produkowały imo przyjemny dźwięk (zakupiłem fabrycznie nowe). Jednak po około 2 miesiącach normalnego użytkowania (2 - 3 godziny dziennie słuchania muzyki na umiarkowanych poziomach głośności) bas stał się jakby bardziej miękki, jeszcze przyjemniejszy dla ucha.

• 3 miesiące później...

Też posiadam 653 od ponad pół roku i mogę jedynie mowić o samych zaletach.

Mam je w pokoju 20 m2 podlaczone do Onkyo 605.

Od momentu podłączenia byłem mile zaskoczony a teraz po wygrzaniu spisują się wyśmienicie.

Bardzo uniwersalne, do większości gatunkó muzyki z nisko schodzącym basem, bardzo czytelną średnicą ( nie ma tej "kotary" przed kolumnami z ktora walczylem przy poprzednich kolumnach m34i ), graja bardzo szeroko a wysokie tony nigdy nie sypią piachem. A potrafia tak zagrać, że przy zamkniętych oczach skala dzwięku jak z podłogówek.

Kupiłbym je jeszcze raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.