Skocz do zawartości
IGNORED

lamerskie pytanie - jak przylutowac mase

PJT

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co widzę - masa to te dwie blaszki zewnętrzne. Wokół jednej z nich możesz okręcić przewód, następnie przystawiasz lutownicę rozgrzewasz, po 2-3 sek. przystawiasz cynę i lutujesz. Ważne abyś gniazdo miał unieruchomione (nie palcami) - bo zrobi się gorące. Choć popularne druty lutownicze zawierają kalafonię/topnik, miejsce lutowania możesz dodatkowo posmarować jakimś topnikiem przed samym lutowaniem.

dzieki przyznalem punkta, moze ktos jeszcze?

a tak wlasciwie to po co okrecac ten drut ? Nie lepiej od razu przylutowac koncowke ?

ps moj drut to kynar nie stopi sie izolacja podczas takiej operacji ?

Jak kto lubi. Ja zawsze w takich sytuacjach przynajmniej zaginam aby mi nie latał podczas samego lutowania i co najważniejsze stygnięcia lutowia. Nie musisz dawać 10 zwojów, wystarczy 1 lub zagiąć.

a tak wlasciwie to po co okrecac ten drut ? Nie lepiej od razu przylutowac koncowke ?

Ważne aby materiały, które chcemy połączyć cyną się ze sobą stykały, a cyna był nie jako materiałem utrzymującym całość nieruchomo i wówczas takie okręcenie ma sens i to duży.

Przystawienie prostych przewodów i przylutowanie powoduje z reguły to, że przewody się ze sobą bezpośrednio nie stykają i prąd musi przez tą cynę bezpośrednio płynąć co nie jest korzystne.

Henryk Kwinto ma całkowitą rację. Istnieje technika łączenia kynaru ze stykami tylko na zasadzie owijania (oczywiście element do owinięcia musi posiadać określone parametry) i tych zwoi musi być sporo. O izolację się nie martw, da sobie radę.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.