Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI PROJEKTOR DO KINA DOMOWEGO /

shrek

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze forsy niewiele mam w portfelu rozwazam zakup taniego projektora. Poczytalem wszystkie mozliwe tematy i pytanie mam nastepujace. Co jest ciekawszym rozwiazaniem Panasonic PT-AE200U czy tez BenQ PB6100 ? Zakres cenowy jest podobny i całkiem mi odpowiadający (gdzieś w okolicach 3500 - 4000 zł) Na droższe modele nie mam narazie co liczyć. A może ktoś poda mi ciekawszy pomysł? Bede wdzięczny za każdą radę.

juz bylem zdecydowany na benq6100 gdy pojawila sie opcja panasa700i i jak na razie mysle...

problem jest nastepujacy:

panas ma wieksza rozdzielczosc i 16:9 - jest tez cichszy i jezeli posiada opcje economic bedzie prawie nieslyszany, nie wpominam o lepszych wejsciach i lens shifcie

benq w opcju economic ma okolo 30db co nie jest najgorszym wynikiem, ma slabsza rozdzielczosc ale, b. ladne kolory (dlp - nie wiadomo jak wyjdzie panasowi taki sam kontrast przy lcd). jednak to jest do przelkniecia. duzym minusem benq jest niewielka mozliwosc dostosowywania wielkosci obrazu do pomeszczenia co panas rozwiazal moim zdaniem duzo lepiej. nie mniej jednak jest to projektor nowszej generacji no i dwa razy drozszy

ta ostatnia cecha jest mysle nie bez znaczenia bo widzialem testy porownawcze x1 z panasem 500 i panas wypadal blado w kine - dlp to jednak dlp. benq nie ma efektu teczy jak x1 i ma jescze pare bajerow (economic itp ) ktorych x1 nie ma.

w moim przypadku zalezy wszystko od funduszy ale jak na razie benq jest bezkonkurencyjny jezeli chodzi o cene ok 3500 pln

panas bedzie dwa razy drozszy i o rok nowszy wiec nalezalo by sie spodziewac czegos extra

Hmm... tak sie zastanawiam - czemu wszyscy ciagle moowia o glosnosci pracy projektora jako tak waznym elemencie specyfijacki?!?!?!

Mooj w trybie pelnej mocy jest calkiem glosny - ze 38-40db - ale przeciesz nikt nie oglada kina domowego po "cihcu"

Nawet kiedy ogladam film subiektywnie "cicho" - szum projektora calkowicie gubi sie w dzwiekach i nie zwraca sie na niego uwagi nawet w czase "milczacych" scen.

Wiec o co caly ten szum.... ?

;p

Co do głośności:

Na początku sądzę, że to sprawa subiektywna, ale po kolei:

Jeśli ktoś już się decyduje na projektor to załóżmy, że ma w domu nienajgorsze 5.1 - bo chyba mało kto kupuje za kilka tysiaków projektor i podłącza dźwięk do kasprzaka... :]

W filmach przecież nie masz cały czas dźwięku - są ciche sceny - nawet przy dużej głośności i pracujący wiatrak może nieźle wkurzać, sam miałem kiedyś pożyczony kiepski projektor i hałas był nie do zniesienia. Przy panasie (500tce) w Ekonomicznym trybie nie ma go wogóle - w 700tce będzie jeszcze lepiej...

Dla mnie na przykład ważna jest głośność, dla kogo innego może być obojętna - jak zacząłem - sprawa subiektywna - trzeba oglądnąć film gdzieś i się samemu przekonać...

Jednak przy dobrym dźwięku i idealnej ciszy - wrażenia są murowane :]

zgadzam sie z przedmowca w 100%

ogladalem film z panasem 500 tuz nad glowa zastanawiam sie jakie sa wrazenia przy glosniejszych projektorkach bo tamten byl wystarczajacy - fakt ze byl zawieszony doslownie tuz nad moja glowa i projekcja sie odbywala w malym pomieszczeniu byc moze zmienia nieco postac rzeczy, nie mniej jednak uwazam ze glosnosc urzadzenia jest jedna z dosyc waznych danych

swoja droga ile to jest 30db???

Okej ponowię pytanie bo dyskusja skręciła ;)

Interesuje mnie czy ktoś porównywał te dwa ustrojstwa:

Panasonic PT-AE200U kontra BenQ PB6100

lub czy ktoś ma jakis pomysł na inny ciekawy projektor kosztujacy u importerow w granicach 3500 do 4000 zł.

A może ktoś/ widział rozwazał taki temat?:

SHARP PG-B10S

poniżej link z opisem urzadzenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oneman:

Daj spokój - ten SHARP to jakiś złom... kontrast 350:1 nie nadaje się do nieczego... to jest projektor typowo do prezentacji - i w kinie nie ma czego szukać...

Moja rada jest taka - poczekaj na okazję - panas pt-ae500 (czyli jeden z lepszych modeli) miesiąc temu chodził po 7000zł - ostatnio widziałem na allegro za 5300zł prawie nowy (od pewniaka), wiec spokojnie moze upolujesz jakąś 300-tke...

Nie inwestuj w jakiegoś dziada - bo bedziesz tylko żałował kasy - a jak sobie dozbierasz z 500-1000 to ciężko będzie ci wymienic na lepszy bo taki sprzet strasznie traci na cenie...

Radze odwiedzać allegro bo czasem są niezłe całkiem modele i to w okazyjnych cenach...

Co do Sharpa to moje pytanie właśnie stąd że pojawił się na allegro za 3000.

Co do 300 Panasonika to owszem rozwiązanie idealne jesli ceny spadna o okolo 1500 zł. (obecnie wachają się w okolicach 5000 zł)

Mateuszek gdzieś tam pisałeś, że niemal zamówiłeś Benq u importerów, możesz mi na maila zapodać jakieś adresy kontaktowe? Moze skorzystam, choć nie ukrywam , że Panasoniki kuszą...

PT-700 :)

dobrze ze nie kupiłem jeszcze projektora i przewaliłem

całą kasę w Chorwacji - miałem kupować PT-500 ale

brakowało mi około 10 cm kabli i dobrze że w sierpniu nie kupiłem

PT-700 spełnia moje oczekiwania i w miejscu gdzie ma 'wisieć'

zoom bedzie w połowie a w PT-500 go brakowało

Wiedziałem że mi to na dobre wyjdzie a różnica cenowa niewielka

czekam na listopad

>>>ONEMAN

to w zasadzie sam mialem go sobie importowac - zobasz o mnie

tu masz ceny mnie dotyczace ale odejmij jescze vat okolo24% :)

Ukryta Zawartość

co do panaslonica 700 to moze bedzie niezly ale myslalem ze te jego parenascie decybeli to jakis rekord a tak wcale nie jest - chocby ten lg...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.