Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop - centrum audio\video

redshark

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Oglądam materiał w formacie .mkv więc naturalnym źródłem filmowym jest dla mnie laptop. Mam tez PS3, które może być źródłem drugim jeśli wypożyczę film lub po DLNA wskaże plik video do odtworzenia ale wtedy przeważnie są pasy czarne na TV.

Chciałbym się zapytać czy orientujecie się na jakie parametry trzeba patrzeć przy kupnie laptopa by wysyłać dźwięk DTS HD lub DD TrueHD do kina domowego?? Mówię tu o połączeniu laptopa po HDMI z zestawem kina domowego i TV. Docelowo wyobrażałbym sobie to tak iż obraz widzę na TV z laptopa i odtwarzam materiał np VLC natomiast dźwięk z laptopa też lecący po HDMI do kina domowego byłby ten lepszy czyli DTS HD lub DD TrueHD (w sumie z lapa to sam dts czy DD wystarczy bo i tak w .mkv nie dają prawie nigdy lepszej ścieżki dźwiękowej)

No i teraz mam parę spraw, na które myślę wy znacie odpowiedzi :)

1. Przy kupnie laptopa na jaki parametr zwrócić uwagę? Jaka karta muzyczna by musiała być? RealTec HD w wyjściem HDMI wystarczy? A może musi być lepsze jakieś cudo? Generalnie z lapa po hdmi musi lecieć już sygnał PCM czyli sygnał zdekodowany pod względem video i dźwięku! Dlaczego PCM? No bo prawdopodobnie będę miał same głośniki bez opcji dekodowania dźwięku więc muszą dostawać już sygnał zdekodowany tak jak np amplituner dekoduje dźwięk dla podpiętych głośników - yyyyyy czyli laptop chyba ma zastąpić amplituner z blue-ray mi na to wychodzi :P

2. Jeśli chodzi o dźwięk na laptopie to gdzieś w ustawieniach karty muzycznej będzie się ustawiało na ile głośników będzie się puszczało ten sygnał PCM?

3. Abstrahując troszkę od wątku zainteresowało mnie obecne moje połączenie starego lapa z TV poprzez mini-jack i mini-jack = połączenie cyfrowe czy analogowe to jest? bo jest jeszcze opcja mini-jack na 2xRCA to wtedy jest jakie? Analog pewnie nie? czyli lap by dekodował dźwięk nie TV?

4. Bardzo często czy to TV czy PS3 jak po DLNA wskaże się im plik video wyświetlają go z czarnymi pasami u góry i dołu... to zależy od rozdzielczości nagrania filmu nie? nasze TV maja 1080 a filmy pewno w 720 lub mniej i jak TV nie skaluje (w trybie DLNA że to tak nazwie nie ma opcji skalowania) to lipa będą paski nie?

5. Jak macie podłączony TV z np soundbarem po HDMI lub amplitunerem a ten z głośnikami to jak źródłem video i dźwięku będzie TV (po DLNA wskazanie pliku video) to TV przekaże dźwięk do soundbara lub amplitunera? Tak z ciekawości bo zazwyczaj to w połączenich HDMI blue-ray\amplituner\TV lub lap\głośniki(zestaw kinowy lub soundbar)\TV to blue-ray lub lap są źródłami audio\video.

Ps: Bardzo bym prosił o poprawienie mnie w rozumowaniu bo gdzieś mogę coś źle rozumieć :) jestem otwarty na przyswojenie poprawnej wiedzy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/101578-laptop-centrum-audiovideo/

ad. 1 Należy sprawdzić kartę graficzna czy wspiera bitstreaming! oraz karta muzyczna czy wspiera 8 kanałów ale to nawet realtec HD daje rade ;)

Są dwie wersje Panowie: albo robimy bitstreaming audio przez HDMI czyli nie dekodujemy go na lapie tylko nasz amplituner to zrobi jak dostanie paczke audio (skompresowaną czyli dts lub dd lub lepsze w wersji HD) od lapa, albo druga opcja już na lapie dekodujemy audio do LPCM czyli nieskompresowanego cyfrowego sygnału który jak poleci do amplitunera to ampli NIC juz nie robi bo audio jest już zdekompresowane i zdekodowane i tylko przekazuje nic nie robiąc na głośniki!

Najlepsza opcja jest bitstreaming bo ampli nam zdekoduje wszytko jesli ma wsparcie do dts HD MA i DD True HD! Z lapa po prostu bez dekodowania i dekompresji caly strumien przesylamy do ampli, natomiast w drugiej opcji gdzie bedziemy dekodowac audio na lapie do LPCM to jestesmy ograniczeni do głebi dżwieku 16bit a te audio HD wersje potrafia miec po 24 bity ;) /da sie to ominac stosujac dodatkowe programy jak reclock, ktory re-sampluje dzwiek do 32bitow i wtedy wysylac ale to juz zabawa (wspomne dla jasnosci ze karta dźwiękowa realtek audio wspiera 16 i 32 bity audio więc albo wysyłamy 16bitów albo przy lepszym materiala trzeba re-sampling robic dodatkowym programem by to na końcu przesłac przez hdmi ) = yyyyyyy ale to chyba nieaktualne bedzie dla najnowyszych kart muzycznych realtek HD bo one juz maja mozliwosc wyboru głębi dźwieku 24bity przy nawet 96kHz...

ad 2 Tak właśnie jak się kliknie w opcjach na swoją kartę muzyczną to jest tam wybór ilości posiadanych głosników i jaka głębia audio ma być...

ad 3 To połączenie jest analogowym i na lapie nastepuje konwersja sygnalu cyfrowego na analogowy (DAC - digital analog converter) a te konwertery w lapie są słabe stąd czesto slychac na TV szumy przy zwiekszaniu glosnosci itp

ad 4 To jest wina tego ze USA sobie nagrywa filmy w aspect ratio 2,39:1 lub UK 1,85:1 a kurna w Europie przyjelismy standatd HD jako 16:9 czyli 1,78:1 i jak mamy czarne paski na TV tzn ze film nie zostal obciety do naszego 16:9 ratio a jest w wyzszym stad nasze odbiorniki by wyswietlic taki film dodaja pasy czarne - mniejsze przy filmie 1,85:1 a wieksze przy 2,39:1 = pozostaje skalowanie do formatu 16:9 ale np moj odbiornik w opcji przegladania multuimediow nie ma aktywnej opcji skalowania sic!

ad 5 NIE WIEM JESZCZE !! narazie ponad 6 godzin czytania różnych stron angielskich dały mi odpowiedź na 4 pytania...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.