Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha cdx-480 i Telefunken ha 750 M

Kokosu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się przywitać ze wszystkimi :)

A pisze w sprawie problemu który wynikł przy podłączeniu wyżej wymienionych sprzętów. Otóż yamaha ma z tyłu wyjścia cinch czego nie posiada telefunken, zakupiłem na allegro przewód z przejściówką cinch - din i co się okazuje, sygnał wychodzacy z yamahy jest bardzo słaby w zasadzie niesłyszalny co jest dziwne bo używając przejściówki jack - din i wyprowadzając sygnał z yamahy przez wyjście słuchawkowe, wszystko działa bardzo dobrze. Byłbym wdzięczny za rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/101579-yamaha-cdx-480-i-telefunken-ha-750-m/

Sprawdz przede wszystkim najpierw czy ta przejściówka chinch-din jest sprawna. Jeśli masz jakiś najprostrzy multimetr, omomierz, możesz pokusić się o sprawdzenie czy sygnały z wtyczki jack oraz wtyków chinch "puszczone" są na te same piny wtyku din.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Sprawdz przede wszystkim najpierw czy ta przejściówka chinch-din jest sprawna. Jeśli masz jakiś najprostrzy multimetr, omomierz, możesz pokusić się o sprawdzenie czy sygnały z wtyczki jack oraz wtyków chinch "puszczone" są na te same piny wtyku din.

Wielkie dzięki za odpowiedź, już myślałem, że zostałem sam :) A co jeśli nie posiadam tych urządzeń a innych kabli nie mam żeby sprawdzić jak będzie to działało.

A próbowałeś może podłączyć jakieś inne źródło dźwięku pod tą przejściówkę chinch->din? Jakieś dvd, cokolwiek aby wykluczyć uszkodzone wyjście z Yamahy.

znalazłem na szybko w necie

0_1223024655.gif

Przewody we wtyku din podłączone są różnie w zależności od tego w którą stronę przesyłany jest sygnał. Jak widać masa sygnałowa zawsze jest na pinie 2. Warto byłoby sprawdzić jak u Ciebie jest to polutowane ale do tego potrzebny jest omomierz lub multimetr z brzęczykiem.

Jeśli wtyczka DIN nie jest zalewana i da się ją rozebrać, to obejdzie się bez miernika.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Końcówki mam zalane a do tego mam pewność, że yamaha działa poprawnie ponieważ jeszcze niedawno była podłączona dwoma kablami cinch do wzmacniacza słuchawkowego. Spróbuje poszukać innych kabli, może się uda. Na razie rozwiązanie z wyjścia słuchawkowego musi mi wystarczyć.

Czyli masz niewłaściwą przejściówkę lub po prostu uszkodzoną. Weź pod uwagę to, że wyjście słuchawkowe buforowane jest dodatkowym wzmacniaczem operacyjnym, który wnosi niestety swoje zniekształcenia, szumy itp (nie ma idealnych).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.