Skocz do zawartości
IGNORED

Deep Purple Made in Japan

Jarzabek

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę uzupełnić niewybaczalny brak w swojej płytotece. Kiedyś miałem oczywiście to nagranie na kasecie - żadnych outtakes, bonusów itd., tylko standardowy materiał, który kończył się dwudziestominutowym "Space Truckin'". Ale magnetofonu nie używam już od wielu lat a płytę bym sobie przypomniał, więc pozostaje kupić CD. I teraz pytanie. Jest kilka wersji "Live in Japan". Chcę się Was poradzić, którą uważacie za best value. Szczególnie chodzi mi o wybór między wersją trzypłytową (jakaś dziwna kolejność - czy to są może trzy odrębne koncerty w całości?) oraz dwupłytową - 25th Anniversary Edition. Ceny są zbliżone. Priorytetem jest jakość materiału muzycznego i "słuchalność", jakość dźwięku też ważna o ile jakoś dramatycznie odbiega od siebie. Prawdę mówiąc to najchętniej nabyłbym wersję pierwotną, ale tej w sklepie internetowym akurat nie widziałem.

Dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/10161-deep-purple-made-in-japan/
  • 2 tygodnie później...

Przepraszam, mam problemy z klawiaturą stąd ten nieszczęsny wpis powyżej.

Wracając do tematu: o ile mi wiadomo, to koncert Deep Purple w Japonii (Osaka i Tokio) trwał 3 dni (15-17.08.1972). Jego pełnym zapisem jest album „Live in Japan”

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (3 płytowy, wydany dużo później niż „Made in Japan” tj. w latach 90-tych), gdzie na każdej płycie jest zapisany inny dzień koncertu. Pierwotnie (w 1972) powstał 1 płytowy „Made in Japan”

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (niechronologiczna kompilacja utworów granych przez 3 dni), który miałeś na kasecie. Wersja rocznicowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oprócz pewnie zremasterowania, zawiera 3 dodatkowe utwory na drugiej płycie (pierwsza płyta natomiast jest zwykłym „Made in Japan”).

Niestety osobiście nie miałem styczność z wszystkimi tymi wydawnictwami, więc o dźwięku nie mogę nic powidzieć. Najlepszy teoretycznie powien być w wersji rocznicowej „Made in Japan” (remaster). Natomiast ja bym polecał (choć sam nie mam) „Live in Japan”, bo zawiera cały koncert, chociaż to 1 płytowy MiJ jest jedną z najbardziej znanych i cenionych płyt Deep Purple i jedną z najważniejszych płyt koncertowych rocka (przynajmniej z tego okresu).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz link będzie działał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma sprawy. Napisałem tyle ile wiem:) Rzeczywiście zwykłe wydanie "Made in Japan" jest ciężko dostępne (albo w ogóle nieosiągalne), natomiast widzę, że jest jeszcze "Spanish version" dwupłytowe - jakby rozszerzone "25th Anniversary" o kolejne bonusy (studyjne wersje utworów koncertowych):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego cena dwukrotnie wyższa:/

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.