Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam-a A28+CD17 - problem

norbitek

Rekomendowane odpowiedzi

Po ponad roku przerwy z wybieraniem audio postanowiłem skorzystać z okazji i kupić po okazyjnej cenie nowy zestaw arcam-a. Chciałem przy okazji wypróbować czy mój salon pozwoli na zadowalający odsłuch stereo. Opis mojego salonu był tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Arcama wcześniej nie słuchałem, kupiłem w ciemno przez internet z możliwością zwrotu.

Kupując go sugerowałem się opiniami, że dobrze się zgrywa z kolumnami Paradigm Studio 60. Niestety na dzień dzisiejszy w Warszawie nie znalazłem salonu z możliwością ich wypożyczenia do domu. Wypożyczyłem zatem MA-RX8. Jako bezpieczną konfigurację - tak czytałem. Wszytko nówka nie wygrzane. IC - nie pamiętam nazwy. Kabel głośnikowy QUED anniversary XT -jakiś srebny.

Testowałem przez cały dzień od muzyki poważnej, poprzez pop, rock, metal. I niby wszytko ok, ale czegoś mi brakowało. Jakby wszystko było za neutralnie. Za mało średnicy. I o ile płyty z "gęstymi gitarami" typu Pantera, Steve Vai, zabrzmiały całkiem nieźle. To już koncert Peter-a Gabriela trochę słabo.

Z racji tego że salon nie jest pokojem odsłuchowym to miałem wcześniej kilka wątpliwości:

1. Czy nie będzie dużo góry i syczenia. Nic takiego nie było. Wręcz dla mnie było za mało sopranów. Uderzenia w gitarę akustyczną były dla mnie za gładkie.

2. Czy bas nie będzie dudnił. Kolumny te udało mi się ustawić ok 50 cm od tylnej ściany. Przy normalny (a nawet i większym niż potrzebuję) poziomie głośności dudnienia nie było. (nawet przy płytach reggae) Bas był czysty. czytelny, nie rozlewał się. Jak włączyłem Rage Against The Machine. To klang basisty był cudowny niski, rytmiczny i dźwięczny. Jakby stał koło mnie.

3. Czy niesymetryczne środowisko będzie miało wpływ. Nic takiego nie zauważyłem. Żadna z kolumn nie grała głośniej. Scena wprawdzie tworzyła się z tyły kolumn i raczej na środku ale nie jest to dla mnie problem.

Przy głośniejszym graniu i w pkt. odsłuchowym było w miarę ok. Chociaż trochę za chłodno na średnicy. Przy cichszym słuchaniu lub jeśli wychodziłem z salonu do jadalni lub przedpokoju to niestety dzwięk sią spłaszczał. Przynajmniej teraz wiem, że zależy mi aby sprzęt ładnie grał przy cichym graniu też poza miejscem przeznaczonym do odsłuchu - czyli głównie jadalnia.

Czy warto zatem cokolwiek sprawdzać u mnie na tym wzmaciaczu i cd? Czy to co opisałem to efekt słabej akustyki pomieszczenia. Czy niedopasowanych (lub nowych) kolumn? Nie wiem na ile wpływ na to co odbierałem ma katar i temperatura, która akurat teraz mnie dopadła.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/101896-arcam-a-a28cd17-problem/

Wszystkie elementy toru są wybitnie "bezbarwne", jasne i raczej chłodne (nie wdając się w szczegóły, w skrócie można tak o nich powiedzieć). Nie dziwię się, że "czegoś Ci brakowało".

Moim zdaniem w tym przypadku problemem może być i sprzęt, i akustyka. Salon masz nowocześnie pusty czy raczej mocno umeblowany? Masz możliwość zrobienia pomiarów?

Salon umeblowany w starym dobrym stylu. z dywanem i dużą ilością dużych kwiatów. Zapomniałem dodać, że kolumny staly bezpośrednio na parkiecie (tylko podkładki filcowe). Musiałem je zwrócić jako nieużywane, ale to chyba nie miało większego znaczenia

W takim razie wybierz inne kolumny ;-)

Popieram.

Słuchałem troche tego zestawienia Arcama z kolumnami Soundecco Alpha F2 i było naprawdę przyjemnie, tylko że to są co najmniej 2x droższe kolumny...

Nie mniej jednak uważam że z tymi MA ten zestaw nie zagra.

Też uważam, że inne kolumny a miałem kilka lat Arcamy.

Przynajmniej teraz wiem, że zależy mi aby sprzęt ładnie grał przy cichym graniu też poza miejscem przeznaczonym do odsłuchu - czyli głównie jadalnia.

O tym zapomnij. Jeszcze nikt takiego sprzętu nie wymyślił. Fizyki nie oszukasz.

Tylko głośniki, które promieniują 360 st. będą w stanie nieźle zagrać poza wyznaczonym miejscem odsłuchu. Gdzieś ostatnio czytałem test takiej konstrukcji, która podobno ładnie nagłaśnia praktycznie całe mieszkanie (oczywiście nie jakieś ogromne), były to chyba niemieckie kolumny Duevel.

Jak chcesz słuchać jeszcze poza miejscem odsłuchu to tak się składa że ów Arcam z tego co pamiętam ma przełącznik Spk2, więc wpinasz na drugi zestaw kołków jakieś monitorki i z jadalni za pomocą pilota przełączasz sobie na drugi zestaw. Innego wyjścia nie ma.

Jak chcesz słuchać jeszcze poza miejscem odsłuchu to tak się składa że ów Arcam z tego co pamiętam ma przełącznik Spk2, więc wpinasz na drugi zestaw kołków jakieś monitorki i z jadalni za pomocą pilota przełączasz sobie na drugi zestaw. Innego wyjścia nie ma.

Faktycznie o tym nie pomyślałem. Bardzo dobry pomysł.

W takim razie pozostaje mi pojeździć z gratami po salonach i wypróbować to i owo. Na pewno chcę wypróbować Elac-i 244 i 247. Paradigm Studio 20 i 60. W jednym z salonów zaproponowali mi jeszcze Triangle, PMC i Audium. Chociaż te dwie ostatnie to zupełnie inna liga cenowa.

No i zakończyłem zakupy pierwszego poważnego stereo. Do powyższego zestawu dokupiłem używane Vienna Acoustics Mozart. Jak dla mnie mistrzostwo. Dzięki smog za podpowiedź. Gra to wszystko pięknie. Takiego miękkiego basu to ja jeszcze nie słyszałem. Do mojej ulubonej muzy regggae pasuje idealnie. Bardzo dobrze gra to cicho. I w jadalni jest OK. Nawet nie musiałem oszukiwać fizyki.Jedynie jak słucham głośniej to bas w salonie w miejscu odsłuchu się wzbudza. Pewnie coś z tym można zrobić, będę miał co kombinować w przyszłości. Jakiś czas temu ktoś tu na forum ocenił mój salon jako beznadziejny do odsłuchu stereo. Ja tego nie słyszę dla mnie jest ok. Jednak można mieć fajne stereo za 10k. Kolumny mają komorę na balast nie wiem czy warto coś tam wsypywać? Co to może zmienić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.