Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam na imię Marcin oraz jestem "nowy" na forum i mam nadzieję, że nie zostanę od razu skarcony :)

Przejdźmy do rzeczy: posiadam wzmacniacz akai am-37, pokój o wymiarach 4x7m i zastanawiam się nad doborem audio do komputera. Miałem kupować głośniki Logitech z-2300 (komputerówki) lecz kolega zaproponował mi abym kupił kolumny podstawkowe i subwoofer skoro mam wzmacniacz.

Zaproponował taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Muzyka to głównie pop,techno,hardstyle.

Czy ten zestaw sprawdzi się za cenę do ~500zł max? Czy lepiej kupić głośniki komputerowe?

Bardzo dziękuję za poświęcony mi czas oraz odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz jest raczej ostro grający. Polecam spokojniejsze angielskie kolumny, szczególnie, że słuchasz rocka. Miałem kiedyś konfigurację PMA-860 i Mission 704. Dobrze się uzupełniały. Grało to ładną nasyconą średnicą, bardzo dobrym i potężnym basem jak na 20cm i spokojną nie ostrą górą. Uniwersalne, łatwe w konfiguracji i nie wrażliwe na słabe źródła. Poprostu zagrają wszystko i ze wszystkim :) Bardzo dobre na początek przygody z lepszym sprzętem grającym. Missiony mają bass refleks z przodu tak więc będzie łatwo je ustawić. Problemem jest, że nie łatwo je znaleźć. Sam sprzedałem za 1000zł, gdy przeskoczyłem na Infinity Kappa 8.2i. Obadaj je:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witam proszę o pomoc w dobraniu kolumn do tego zestawu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pokoik to 12m kwadratowych muzyka głównie od bluesa do rocka mocniejszego lubię wyeksponowany bas choć wiem ze przy tym wzmacniaczu będzie to trudne cena kolumn do 500 zł z góry dziękuje !

Ukryta Zawartość

Witam.Zastanawiam się nad zakupem kolumn do HK 3490.Obecne to Taga 500.Dzwięk powinien być dynamiczny,z odpowiednią dawką basu,przestrzenny i szczegółowy.Mam 2 typy - 1. tak do 2000 zł.,2 - optimum.Uwielbiam słuchać wokalistek - pop.opera,rock,jazz.Pokój 18 m2.Pozdrawiam.Jarek.

Witam proszę o pomoc w dobraniu kolumn do tego zestawu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pokoik to 12m kwadratowych muzyka głównie od bluesa do rocka mocniejszego lubię wyeksponowany bas choć wiem ze przy tym wzmacniaczu będzie to trudne cena kolumn do 500 zł z góry dziękuje !

Takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Zamierzam kupić kolumny, które służyć mi będą głównie do słuchania muzyki 70% i do kina domowego 30%. Podaje trzy jaki mnie zainteresowały:

Jamo 606

Tonsil Maestro II 130

Tonsil Maestro II 180

dodaje, że mój pokój to 15 m2, używam amplitunera Pioneer VSX-516, ale w najbliższym czasie planuje zakup Denona 1611. Wiem, że najlepszy do muzy jest wzmacniacz stereo, ale chciałbym posiadać także możliwość korzystania z KD. Dlatego moje pytanie brzmi, które kolumny najlepiej wybrać ?, a może jakieś inne propozycje używek. Nadmieniam, że słucham po trochu każdego gatunku muzyki oprócz muzyki poważnej i disco. Preferuje tony niskie. Obecnie posiadam kolumny Tonsila Samba 250 i dzwięk ich mnie nie zadawala.

Witam! Zamierzam kupić kolumny, które służyć mi będą głównie do słuchania muzyki 70% i do kina domowego 30%. Podaje trzy jaki mnie zainteresowały:

Jamo 606

Tonsil Maestro II 130

Tonsil Maestro II 180

Jeśli tak można - w zakładce Ogłoszenia wystawiłem na sprzedaż Maestro S. Może Cię zainteresują. Sytuacja zmusza mnie do sprzedaży, a zaręczam (moja opinia) że grają super.

Witam jestem nowy na forum z góry proszę o wyrozumiałość, dobra do rzeczy, niedawno zakupiłem dwie kolumny STX F-140 i do tego suba STX S-140, odnośnie kolumn na forum czytałem o wymianie zwrotnicy, jednak nie wiem, na jaka? Co do suba to, gdy włączę go to słyszę przydźwięk nie jestem w stanie określić czy to z zasilacz końcówki mocy, bo sub jest aktywny czy może to jest spowodowane przez sygnał podawany od amplitunera, czy jest jakiś sposób na usuniecie tego? Cały zestaw jest napędzany amplitunerem Denon AVR-1801. Wiem ze nie są to kolumny wysokiej klasy, ale na pewno lepsze od jakiejś chińszczyzny, chciałbym nieco poprawić, jakość odsłuchu całego zestawu

Witam,

Ponieważ jestem dość świeży w temacie, proszę o pomoc w doborze kolumn do 1000 zł. Wzmacniacz polski Brandt A 4024, w dalekiej przyszłości będzie wymieniany, ale jak na razie taki musi wystarczyć, pokój w jakim będą grać ma ok. 12 m2. Kolumny mają być nowe najlepiej chyba podstawkowe, tak aby w tej cenie było coś sensownego.

Muzyka jakiej słucham to głównie trance, house, trochę rap i r&b ale rzadko.

Poniżej przedstawiam listę kolumn wytypowanych przeze mnie, wszelkie sugestie i propozycje mile widziane.

1. JBL ES 30

2. Cerwin Vega XLS-6

3. Cerwin Vega CLS 6

4. Dali Concept 1

5. Canton GLE 403

6. Monitor Audio BX FX

7. Monitor Audio BX 1

Wzmacniacz jest 8 ohm

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Witam,

Szukam kolumn podstawkowych, mających grać z moim zestawem Rotel RA-02 i RCD-02.

Całość stoi w pokoju o powierzchni ok. 13m2.

Aktualnie zestaw ten działa z kolumnami podłogowymi Wharfedale Crystal2-30, ale nie jestem zadowolony z jego brzemienia. Spowodowane jest to przede wszystkim tym, że wzmacniacz musi działać przynajmniej na 1/4 potencjometru, żeby dawał naprawdę ładny dźwięk. Niestety przy takich kolumnach i powierzchni pokoju, jest to zdecydowanie zbyt głośno jak na codzienne słuchanie.

Z tego też względu szukam mniejszych kolumn.

Słucham różnych typów muzyki, głównie jazzu i rock'a.

Preferuję miękkie brzmienie.

Na kolumny (nowe bądź używane - bez znaczenia) chciałbym przeznaczyć około 500-600 zł.

Proszę o radę, co wybrać?

Pozdrawiam,

Nitek

Co myślicie o kolumnach roth audio?

Zastanawiam się nad oli 30 (docelowo by wylądowały na tyle w 5.1, ale na początek szukam czegoś dobrego do stereo).

to ciekawe pytanie. Rothy to przykład kolumn podobnych do Xavianów - w sensie obecności marki na rynku. Obie marki przeżywają swoisty boom na rynku w sensie sprzedażowym oraz w sensie marketingowym. ciągle o nich głośno, ciągle gdzieś mnie słuch dochodzi, o jednej albo drugiej marce, że to czarne konie w swoich kategoriach cenowych.

z nowymi markami jest ten problem, że najtrudniej do nich sprzedawców przekonać, stąd miałem problem jak chciałem posłuchać jakieś 2 lata temu Xavianów (teraz jest zdecydowanie łatwiej), a teraz ten sam problem dotyczy Rothów. Zresztą z nową serią Oli była bieda do niedawna w ogóle, ale w końcu łaskawie dystrybutor wprowadził ją do sprzedaży.

co do samych kolumn OLi30 to znaczący krok naprzód w stosunku do poprzedniej serii. Grają na pewno lepiej od całej serii M Monitor Audio, niezależnie czy mowa o M4 czy M6. Pozytywnie wyróżniają się wagą, czuć, że niepożałowano tam materiałów. słuchałem też Oli40. O ile stare Oli4 grało na poziomie serii M od Monitor Audio, o tyle Oli40 gra na równi z MA BX5. kto nie wierzy, niech posłucha.

Kup kolumny o impedancji 8 Ohm (nie 4!) i jak największej efektywności. Ja bym stawiał na Cerwin Vega lub Paradigm.

Dzieki za podpoweidz, ale jaki model cerwin vega polecasz bo podalem dwa, a spotkalem sie w internecie ze zlymi opiniami o modelu XLS-6.

Proszę jeszcze o recenzje tych kolumn, zwłaszcza interesują mnie te denony, atrakcujna cena + stan nowe.

Co o nich sądzicie?

Sory zapomnialem wkleic linkow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Mój teść chce kupić kino domowe pod filmy i karaoke.

Ja jednak mu odradziłem i powiedziałem żeby kupił lepiej coś w stereo.

Myślę że używane DVD za 100 PLN będzie akuratne.

Czy za 500 PLN polecicie jakieś kolumny i wzmacniacz? Wiem że to mało, ale taki budżet ma teść i nie chce dać więcej.

Pokój 20m2.

Edytowane przez Mikerbest

Witam.

Mój teść chce kupić kino domowe pod filmy i karaoke.

Ja jednak mu odradziłem i powiedziałem żeby kupił lepiej coś w stereo.

Myślę że używane DVD za 100 PLN będzie akuratne.

Czy za 500 PLN polecicie jakieś kolumny i wzmacniacz? Wiem że to mało, ale taki budżet ma teść i nie chce dać więcej.

Pokój 20m2.

Za tą kwotę nie kupisz wiele...np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Chciałbym zmienić głośniki do Denona DM38. Nie satysfakcjonuje mnie przede wszystkim bas, szczególnie przy większej głośności głośniki dławią się na coniektórych płytach. Jest jakieś sensowne wyjście prócz zmiany SCM37 na inne głośniki? A jak zmienić to na jakie? Zestaw mam dopiero od miesiąca a już zaczyna mnie to troche razić bo lubie głośno słuchać muzyki. Prosze serdecznie o porade.

Witam wszystkich użytkowników po dłuższej nieobecności :-)

Z racji tego że swój główny zestaw stereo mam już w całości skompletowany, składam powoli coś bardziej budżetowego do drugiego pokoju :-)

Zakupiłem już wzmacniacz Pioneera A-656 + tuner F-656 i teraz szukam do tego podłogówek ;-)

Obecnie używam Quadrali Certo ale to są paczki z przedziału 6k-8k zł teraz szukam czegoś znacznie tańszego ;P

Kolumny będą używane do słuchania muzyki, grania na konsoli oraz oglądania filmów, czyli szukam kompromisu między muzyką a filmem oraz grami.

Nie oczekuje od paczek czegoś nadzwyczajnego, bo po pierwsze budżet jest skromniutki, a gdy będę potrzebował jakości przejdę do drugiego pokoju gdzie stoi moje główne stereo ;-)

Muzyka będzie najróżniejsza, wyłączając klasykę, jazz i pochodne. Dire Straits, AC/DC, Police, Jackson, Black Eyed Peas mniej więcej taki zakres, reszta to gry na PS3 oraz filmy z bluray i dvd.

Biorę pod uwagę używane oraz nowe paczki

To co znalazłem bardziej interesującego:

WHARFEDALE VARDUS VR-250 (są do kupienia albo osobno po 500zł za sztukę albo w secie 5.0 za 749zł ;)

JAMO S426

JAMO S506

Na Allegro jest pełno używek mniej lub bardziej interesujących ale nie miałem nigdy z nimi styczności, nie mam pojęcia jak grają, jeśli macie coś ciekawego jeszcze z nowych setów lub używanego proszę o linki :-)

Co myśli cie o tych wyżej wymienionych?

Najbardziej podobają mi się Wharfedale, ale nie wiem jak z dźwiękiem, do tego Pionka słyszałem że potrzeba energicznych, nie zamulających kolumn, co polecicie jeszcze?

Pozdrawiam

Witam! Poszukuje kolumn do amplitunera Pioneer 516. Oglądając wybrałem sobie oczywiście w moich możliwościach budżetowych takie kolumny :

Klipsch Synergy F1

Klipsch RF 52

JBL ES 80

Wharfedale Diamond 9.1

ewentualnie jakieś Wasze inne propozycje, bo słyszałem że z Pioneerem nie wszystkie kolumny dobrze grają (np. odradzono mi Jamo 606). W zasadzie słucham różnej muzyki, ale lubię lekką przewagę basu.

Chciałbym zmienić głośniki do Denona DM38. Nie satysfakcjonuje mnie przede wszystkim bas, szczególnie przy większej głośności głośniki dławią się na coniektórych płytach. Jest jakieś sensowne wyjście prócz zmiany SCM37 na inne głośniki? A jak zmienić to na jakie? Zestaw mam dopiero od miesiąca a już zaczyna mnie to troche razić bo lubie głośno słuchać muzyki. Prosze serdecznie o porade.

Rozwiązanie najtańsze - kup używany subwoofer aktywny - do 200 zł.

Rozwiązanie droższe (i nie wiem czy nie za drogie) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla kolegi do Pioneera :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

justas32 jest dwóch kolegów do Pioneera także nie wiem czy to było kierowane do mnie ale jeśli tak, to te Eltaxy oglądałem nie raz...i jakoś nie wiem ale nie pałam do nich optymizmem....jakieś dziwne uprzedzenia może...aha no i nie wspomniałem że będzie to grało w dosyć sporym pokoju...koło 45m2 także chciałbym żeby kolumny dawały radę to nagłośnić nie gubiąc się w pokoju...nie wiem czy te Eltaxy nie są za skromne^^

Co myślicie o Jamo S718...wyglądają ciekawie...no i o Wharfedalach

No ... 45 m to zupełnie inna rozmowa :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Evo2-40 i AE są ciekawe...rozmawiałem z przyszłym właścicielem u którego będą stały kolumny...nie ukrywa że obstaje przy nowych skrzynkach, wiadomo od razu spada kilka klas niżej...ale to tez mu powiedziałem :-)

Uruchomiłem znajomości i mam super ceny na kolumny z tego sklepu:

Ukryta Zawartość

Zainteresowały mnie Magnat Quantum 657 oraz Heco Victa II 701 bądź 601

Wiadomo ich ceny na rynku przekraczają 2x podany budżet ale może dało by się je chwycić w bardzo dobrej cenie, a jak nie to co polecacie z tych marek z tańszych modeli?

No i dalej czekam na opinie o Jamo...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi