Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy 6922 do Xindak XA-6900 (2011)

zeneca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam nabyć swojego pierwszego lampiaka i robię rozeznanie na rynku ale w międzyczasie wpadł mi w ręce od znajomego pożyczny Xindak XA-6900 (2011) czyli hybryda na 2 lampach 6922. Na oryginalnych gra to więcej niż przyzwoicie a czasami (w zależności raczej od rodzaju muzyki) nawet b dobrze. Zwłaszcza wokale potrafią być lampowo czarujące. Interesuje mnie natomiast czy ktoś z użytkowników tego Xindaka eksperymentował z wymianą w nim na inne lampy i jaki miało to wpływ na brzmienie ? Lub też kogoś, kto zna akurat 6922 w innych aplikacjach lub ich zamienniki i może powiedzieć, co można włożyć na wymianę i jakich zmian ogólnie można się spodziewać. Akurat ten Xindak na oryginalnych lampach i CD CA 650 + kolumnach wg. Zaph SR-71 w starych rockowych kawałkach typu Floydzi, Genesis, Purple czy zresztą całym rockowym repertuarze gra czasami - jak na moje oczekiwania - zachowawczo, bez wykopu na dole (przynajmniej w porównaniu do mojego Creeka 5350) i zastanawiam się czy warto wymienić lampy na jakieś konkretne, by poprawić ten aspekt czy nie ma to większego sensu, bo akurat ten Xindak tak ma i lepiej od razu kupić lampiaka z zacięciem do grania w muzyce rockowej ?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/102428-lampy-6922-do-xindak-xa-6900-2011/

Odpowiednikiem 6922 jest ECC88, E88CC, 6DJ8 a także rosyjskie 6N23P, 6N23P-E, 6N23P-EW

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ćwiczyłem różne lampy. Za namową wielu osób kupowałem nosy, które nie zawsze okazywały się trafnym wyborem. Jakiś rok temu nabyłem Genalexa Gold Pin i już nie szukam zamiennika. Lampy nos mają do do siebie, że nie zawsze nimi są. Mało kto jest w stanie rozpoznać czy dana lampa faktycznie jest nowa i tylko przeleżała w magazynie. Może się okazać, że leży sobie bo była poza gatunkowa lub po prostu jest to zwyczajnie używana lampa bez specjalnych oznak zużycia. Również awaryjność trzeba brać pod uwagę jak i ceny zakupu.

Dzięki za namiary na zamienniki i sugestie. Poczytałem trochę w weekend na forum nt lampek e88 i wyrobiłem sobie jako takie teoretyczne mniemanie o lampkach tego rodzaju różnych producentów i tego, czego się można po nich spodziewać. I stanęło na tym, że mam zamiar nabyć coś, co ma jeszcze rozsądną cenę. Zwłaszcza, gdy kupuje się do testowania pożyczonego wzmacniacza a nie docelowo. Stanęło na lampach z popularnego polskiego sklepu handlującymi tymze - rosyjskie National NOS, właśnie te Golden Liony ze złoconymi nóżkami i gdzieś w necie na spokojnie Philipsy SQ. Poza ruskami reszta sprzeda się zwrotnie przez np alledrogo, jak mi hybryda nie podpasuje, więc problemu kosztów nie ma. Co zaś się tyczy kupowania NOSów w ogóle, fakt jaki podał kolega Zydelek jest bardzo istotny i chyba rzeczywisty. Rozmawiałem w weekend z dwoma właścicielami lampiaków i potwierdzają, że poza kupowaniem z pewnych źródeł - jak np. ów popularny i renomowany sklep internetowy - napotkanie na fake NOSów jest ogromne i niewielu jest ludzi, którzy potrafią powiedzieć, zwłaszcza przez net, na podstawie np. fotek, czy to, co się kupiło, jest tym, czym być miało. O jakości i stopniu zużycia nie mówiąc. A im cena i renoma większa, tym podróbek tychże większa, wręcz proporcjonalna geometrycznie podaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.