Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do HiFiMAN HM-101

Krystian Kiermasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po długim okresie słuchania muzyki z laptopa toshiba A300-1EH (posiadającym niby głośniki harman kardon) postanowiłem przeskoczyć parę półek wyżej i skompletować nie dużym kosztem fajny zestaw. Na początku chciałbym kupić kartę HiFiMAN HM-101, która w swoim przedziale cenowym podobno nie ma sobie równych. Do tego chciałbym dobrać wzmacniacz - używany w okolicach 200-250zł. Kolumny posiadam jakieś stare tonsile które wymagają wymiany już głośników. Prosił bym o opinię jaki wzmacniacz dobrać do tej karty na USB. System operacyjny to linux z nakładką RT na kernel i wszystkimi innymi zabiegami umożliwiającymi otrzymanie efektu bitperfekt. Typ muzyki - każdy, w szczególności rock i wszelakie jego odmiany. Obecnie zakupiłem najnowszą płytkę Black Sabbath i bardzo chciałbym posłuchać jej już na "nowym" sprzęcie. Na mocy tak bardzo mi nie zależy gdyż dysponuję małym pokojem (na chwilę obecną prostokąt 3x5) ale możliwe że niedługo będzie przeprowadzka.

Dopiero zaczynam poważniej interesować się tematem jakości muzyki, tak więc chciałbym od czegoś zacząć. Będę bardzo wdzięczny za każdą poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/102838-wzmacniacz-do-hifiman-hm-101/

Przepraszam, że piszę kolejnego posta pod spodem jednak nie mam już opcji edycji. Po wczytaniu się w różne fora biorę też pod uwagę inny DAC, jak np. Audiotrak Maya U5. Może tym pomogę w doborze wzmacniacza, gdyż mój pierwszy wybór jest chyba mało popularny. Oczywiście inne sugestie dobrze "zestrojone" ze wzmacniaczem są mile widziane.

Sorry kolego, ale piszesz o bitperfect i chcesz to wysłać na shitperfect (HiFiMAN). To cudeńko nie jest warte połowy tej ceny, za jaką go sprzedają.

Rozumiem, że celujesz w półkę 200-400 zł na DAC, ile na wzmacniacz i na jaki? Jakieś maleństwo (2x15W)?

Boszszsze, sorry że to piszę, ludziska się naczytają o bitperfect, jitter, timeperfect i myślą, że przeskoczą góry.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

HM-101 ma wbudowany bardzo dobry wzmacniacz, który wysteruje praktycznie każde słuchawki dynamiczne do 1000zł - nie potrzebujesz nic dodatkowego na początek. Sprawdź jak to zagra z Twoimi słuchawkami a potem pomyślisz co dalej.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Hafis możesz pisać śmiało, ja się nie obrażę. Sam wiem dobrze jak to działa, gdyż już ponad 10 lat siedzę w kolarstwie górskim amatorsko. I gdy udzielam się na forach i widzę wpisy początkujących którzy pierwsze co chcą np. odchudzać rower itd bo się naczytali że im lżejszy tym lepszy to wiesz:) Ale tak to już bywa, że osoba zajmująca się danym tematem na co dzień nie do końca zrozumie zupełnie początkującą.

Ja z racji tego że mam słabego laptopa (muzycznie) naczytałem się o bit-perfekt, gdyż umożliwia on jakby pominięcie wszystkich niedoskonałości dźwięku i wysłanie go dalej. Naczytałem się trochę o tym Hifimanie i tak jak pisze RAFKO zbiera on również i tak pozytywne opinie. Zdania są podzielone i jedni chwalą prawie pod niebiosa a inni równają z błotem. Ale podzespoły ponoć ma bardzo dobre. W pierwszym poście w sumie wszystko opisałem, nie oczekuję od razu dźwięku na najwyższym poziomie, ale chcę przeskoczyć parę pólek wyżej w porównaniu ze zwykłym laptopem. W drugim poście wziąłem też pod uwagę inny DAC. Chciałbym na niego wydać maksymalnie 300zł + używany wzmacniacz za 200-300zł. I właśnie moje pytanie brzmiało jaki wzmacniacz dobrać do tego maleństwa (albo innego daca), podałem wymiary pokoju itd.

Kolega Rafko troszkę odleciał- niech wysteruje Beyery 990 PRO, a te są dynamiczne, do 1000 PLNów. HiFiMAN jest małą zewnętrzną kartą muzyczną, i tyle. Miałem, po dwóch dniach oddałem, na szczęście sklep przyjął.

Poza tym koledze Krystianowi chodzi o napędzenie kolumn, nie słuchawek, a tego ten maluszek nie potrafi.

Krystian, to jest troszkę tak jak piszesz o tych rowerach, nawet jeśli odchudzisz rower z oszołoma albo innego kerfura to dalej pozostanie jakość marketowa, która na pierwszej lepszej hopce może się najzwyczajniej w świecie połamać.

Nawet jeśli złapiesz ten mityczny bitperfect, timeperfect, pozbędziesz się diabła jittera, to dalej wzmak i kolumny pozostaną na te zabiegi niewzruszone. Dlaczego, ano troszkę jak z tymi rowerami...Trzeba sprzętu w miarę dobrego.

Nie mówię, że za małe pieniądze nie da się przyjemnego audio złożyć. Chińczycy opanowali do bólu zdolność kopiowania, niektóre sprzęty robią całkiem przyzwoicie. Tylko znów- po taniości nie do końca się da.

Za stosunkowo nieduże pieniądze polecany jest ten DAC http://www.ebay.pl/itm/AUNE-HIFIDIY-NET-PCM1793-mini-DAC-PCM1793-DIR9001-OPA2143-Coaxial-Optical-Input-/320812754501?pt=US_Amplifier_Parts_Components&hash=item4ab1ee2645
Podobno da się z niego coś tam wycisnąć.

Co do małych wzmacniaczy, są takowe konstrukcje (ebay pomoże), ja się na tym nie wyznaję, nie wiem co jest w stanie uciągnąć takie maleństwo (2x15W) i jak to gra. Nie spodziewałbym się cudów.

Dzięki hafis za cenne rady. W sumie wzmacniacz nie musi mieć małej mocy bo najwyżej nie będę go podkręcał. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że co osoba to inna opinia, i mówię tu o osobach które miały i testowały tego DACka. W sumie byłem przekonany że więcej zależy od wzmacniacza i kolumn niż od samego przetwornika. Tego dacka co podałeś pierwszy raz na oczy widzę, a jest w podobnej cenie do Audiotrak Maya U5, gdzie ludzie już wypowiadają się o wiele lepiej niż o hifimanie - który jest ponoć wymagający jeżeli chodzi o złącze USB.

Z tym oszołomem to bardzo trafne porównanie, przeważnie właśnie tak to wygląda :) Mnie zwyczajnie irytuje już dźwięk z laptopa, co tu dużo mówić jest kiepski. I wpadłem na pomysł że dość niskim kosztem poprzez przejściówkę na wzmacniacz i kolumny uzyskam o niebo wyższą jakość dźwięku co w porównaniu z kompem nie powinno być trudne. Biorąc pod uwagę ceny sprzętów w które celuje spodziewałem się, że osoby wypowiadające się nie będą zachwycone wyborem itd co jest zrozumiałe bo jest to najniższa półka.

Pierwszy przeskok i tak myślę że będzie duży, a w miarę upływu czasu jak zobaczę co i jak będą szły podmianki poszczególnych sprzętów. Znalazłem w okolicy sklep w którym można za kaucję wypożyczyć hifimana do 2 dniowych testów i później oddać. Tylko bym musiał jeszcze wzmacniacz załatwić, żeby zobaczyć jak to będzie grało. Niestety oprócz niego nie dysponują innym DACkiem w kwocie poniżej 700zł.

A jaki wzmacniacz stereo polecasz? Bo najwyżej zakupię wzmacniacz, polecę wypożyczyć hifimana do testów i zobaczę jak to gra i jeżeli będzie kaszana to będę myślał nad innym rozwiązaniem. Może ten DAC z chin bym zaryzykował.

Rozumiem Twoje podejście, choć popełniałem dokładnie ten sam błąd, zaczynając od najniższej półki. Później masz problem, żeby się tego wówna pozbyć, a jak już sprzedasz, to z taką stratą, że lepiej nie mówić. Jak coś, to lepiej uderzyć w solidną średnią półkę, może coś z używek.

Na pewno ta karta będzie postępem w stosunku do integry z lapka, ale uwierz mi, za chwilę pojawi się myśl- a może coś jeszcze zmienić. Ta choroba jak dopada, nie ma końca ;)

forum.mp3store.pl tam chłopaki mają całkiem niezłe/dobre rozeznanie, zarzuć temat. Celujesz w dość niską półkę, nawet jak na sprzęt używany (wzmacniacz).

Kilku chłopaków (diyowców) ma całiem nieźle rozeznany rynek chińskich zabawek, coś pomogą. Na PW napisałem do kogo na początek uderzać przez PW właśnie.

[quote name='RAFKO_Dystrybucja' timestamp='1366611877' post='2805581']
HM-101 ma wbudowany bardzo dobry wzmacniacz, który wysteruje praktycznie każde słuchawki dynamiczne do 1000zł - nie potrzebujesz nic dodatkowego na początek. Sprawdź jak to zagra z Twoimi słuchawkami a potem pomyślisz co dalej.
[/quote]
Człowiek, który to pisze chyba sam nie wierzy w swoje słowa...

Polecany wcześniej Aune to bliźniacza konstrukcja SMSL SD-793, który po modyfikacjach i wymianie zasilacza wyparł z mojego systemu słuchawkowego V-dac2 + zasilacz Tomanek, a różnica w cenie znaczna.
Ludzie są przyzwyczajeni do tego że co chińskie to o kant d**y rozbić. "Niestety" ale w tym kraju są też ludzie, którzy jednak mają głowę na karku i potrafią zaprezentować dobry produkt. Przede wszystkim nie ma się co sugerować ceną. Logika podpowiada nam, że to co droższe to lepsze, ale to tak nie działa. Jeżeli priorytetem jest współczynnik cena/jakość to z miejsca radzę odrzucić konstrukcje pseudo zachodnie, a skierować się na rynek azjatycki. Tak jak pisał przedmówca - zasięgnąć rady na forum mp3store, z dala od audio-voodoo.

• 7 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.