Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do muzyki elektronicznej ?

cichy757

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie zastanawiam się jaki wzmacniacz wstawić do sypialni. Pokój mały 3x3x3m w którym mam tylko łóżko, nie to jest istotą, W salonie mam AX-900 na którym słucham różnej muzyki. Sypialnia ma być dedykowana tylko do muzyki elektro (Tangerine Dream, Mike Oldfield, itp). Dodam, mam kilka cd Sonego i Yamahy i na tym bazuję. Na oku mam Rotela RA-970BX, Cambridge Audio Azur 540A, albo coś z Sonego TA-F...ES.

Chociażby brak, albo znikoma ilość wokalu. Masz jeden konkretny przykład

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) porównaj to z tym, a też bardzo lubię

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja tego nie napisałem, ale nie rzadko wokal ze swoim mocno wyeksponowanym środkiem przykrywa całą resztę. Druga sprawa, to przy tego typu muzyce niskie nie muszą schodzić mi do 20Hz . Kolejna sprawa to dynamika, Metalica gra z dużo mniejszą dynamiką niż np. Tangerim. Wystarczy mi, że zapas dynamiki będzie odpowiedni i najcichsze dźwięki będą dobrze wyróżniały się od tła akustycznego. No co jest bardzo ważne, to przekaz stereofoniczny jak najlepszy.

Może i tak to wygląda. Powiedz mi więc, dlaczego AX-900 spięty z Canton Fanum 400 i CDX-900 przy utworze X gra lekko cofniętym środkiem ? Natomiast H/K PM665vxi w tym samym utworze ma bardziej uwypuklone niskie i cofnięte wysokie, środek jest ok. Oczywiście przy załączonym Direct. Prosiłem tylko o opinie w/w wzmacniaczy. Widocznie źle założyłem temat, "Proszę o opinie na temat wzmacniaczy ... ".

Cześć.

Ten utwór Tangerine Dream - NO MAN'S LAND jest rewelacyjny. Do tej pory z muzyki elektronicznej imponowali mi tylko Mike Oldfield i Kitaro. A tu wulkan energii, dużo szczegółów i smaczków. Jeśli chcesz w miarę równo grający sprzęt kup jakiegoś nada, mam c370 świetnie się sprawdza przy elektronice. Do tego jakieś przyjemne kolumny podstawkowe i będziesz miał bardzo miły, szczegółowy i co najważniejsze w takiej muzyce dynamiczny i przestrzenny przekaz.

Ten CA też się może sprawdzić przy takiej muzyce jak zawsze "najlepsza" i najbardziej upierdliwa rada posłuchaj, zostaw to co CI odpowiada.

Gość

(Konto usunięte)

Jeśli chcesz w miarę równo grający sprzęt kup jakiegoś nada, mam c370 świetnie się sprawdza przy elektronice. Do tego jakieś przyjemne kolumny podstawkowe i będziesz miał bardzo miły, szczegółowy i co najważniejsze w takiej muzyce dynamiczny i przestrzenny przekaz.

Zgadzam się! :) Sam korzystam z NAD C 375 (jest w "O mnie") i niczego nie brakuje zarówno w muzyce elektronicznej, jak i rockowej oraz filmowej, a takie gatunki preferuję.

Przy tym warto zauważyć, o czym wspominał już kraszan, nie ma w sumie czegoś takiego, jak wzmacniacz do konkretnej muzyki... Nie jest tak, że na wzmacniaczu X wspaniale zabrzmi Tangerine Dream, a fatalnie Metallica...

To już jest bardziej domeną kolumn głośnikowych, ale i tutaj nie ma skrajności.

Ten utwór Tangerine Dream - NO MAN'S LAND jest rewelacyjny. Do tej pory z muzyki elektronicznej imponowali mi tylko Mike Oldfield i Kitaro. A tu wulkan energii, dużo szczegółów i smaczków.

Utwór pochodzi z płyty Hyperborea - jednej z moich ukochanych płyt Tangerine Dream.

Najpiękniejszym jednak z tej płyty jest dla mnie Sphinx Lightning:

http://www.youtube.com/watch?v=w9lJBeszDvE

W ogóle dla mnie Tangerine Dream to numer 1 - mam ich ok. 30 płyt :)

Na drugim miejscu dopiero plasują się Klaus Schulze, Vangelis oraz Kitaro, Mike Oldfield (choć to już raczej są multiinstrumentaliści, a nie typowi przedstawiciele rocka elektronicznego).

Idealne tło na późne wieczory.

Biosphere

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.