Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalne kompresowanie plików audio.

mciej

Rekomendowane odpowiedzi

Temat kontrowersyjny, ale co tam.

Kompresowanie audio, obrosło pewną ilością mitów i przeinaczeń, nie jest to też tak banalnie prosta dziedzina jak wielu sądzi. Grupka zapaleńców na nieistniejącym już forum www.hydrogenaudio.org opracowała specjalny standard zgrywania i kompresji, który ma gwarantować jak bezbłedną jakość kopii i jak najmniejsze straty po kompresji.

Skopioowanie płyty zgodnie z określonymi przez nich zasadami uprawnia do użycia w nazwie skopowianego pliku nazwy RexRip(skopiowane zgodnie ze standardem REX) Póki co cały, kilkudziesięciostronowy (!) instuktaż jest po angielsku ale mam nadzieje że nie będzie to wielki problem. Kiedyś może przetłumacze, jak mi się zachce. :-DD

Linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -----> Sam instruktaż, w tym opis sposobu zgrywania płyty [na pewno bardzo przydatne także dla kopiujących namiętnie dla bezpieczeństwa własne oryginalne płyty ;-) ], jak i metoda optymalnego kompresowania w najpopularnijeszych formatach stratnych (mp3,mpc), jak i bezstratnych (flac, ape)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ----> Exact Audio Copy, program do zgrywania płyty audio na dysk twardy - ma dokładnie te cechy którymi powinien się charakteryzowąc dobry program do zgrywania nagrań z płyty na dysk twardy komputera -robi to bezbłędnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) darmowy kompresor bezstratnego formatu flac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) darmowy kompresor formatu ape

Cały tutorial ma jak wspomnialem kilkadziesiąt stron, więc nie widze potrzeby porywania się od razu na tłumaczenie. :)Większość z rzeczy o których pisze jest mniej lub bardziej znana, ale najwyższa pora zebrać wszystkie walające się po całym forum informacje na temat kompresowania w jednym miejscu. Mimo że na forum jest to poniekąd temat tabu, to jestem przekonany że dla wielu odwiedzających może to być wyjątkowo przydatne.

Mciej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od tematu kompresji do używania programów typu p2p niedaleka droga :)

I mam pytanie - ściągacie coś? :)

Ja powiem szczerze że mi się zdarza, zwłaszcza gdy sięgem po bardziej egzotyczne tytuły jak np. Affinity; Aquila; Pavlov's Dog czy Tasavallan Presidenti. Powód? Chore ceny płyt, po prostu! Swego czasu postrzelałem trochę w ciemno płacąc prawie 100pln za "arcydzieła" typu Andromeda, If czy Baker Gurvitz Army. To nie są rzeczy beznadziejne, natomiast z pewnością nie są warte swojej ceny a zachwalane były pod niebiosa jako niedocenione perełki!

A teraz - jestem bezpieczny, posłucham sobie, jak przypadnie do gusu to kupię legalnie cedeczka a jak się okaże druga liga to do widzenia. Jest tyle dobrego grania że szkoda czasu.

A swoją drogą p2p jest już chyba nie do opanowania. Metallica odniosła pyrrusowe zwycięstwo nad Napsterem.... A teraz mamy już kilkadziesiąt klonów tegoż.

Pozdrawiam.

The odd get even.

Jeżeli chcę coś kupić, to zawsze wcześniej szukam tego w necie - nie stać mnie na kupowanie płyt w ciemno.

A tego czego nie kupuje ściagam, a tylko archiwa ape, lub flac - są to formaty bezstratne; jeżeli zostały zrobione w zgodzie ze standardem ReX opisanym wyżej to są w zasadzie nie do odróżnienia z oryginałami; dodatkowy powód jest taki, że źródło jakie mam w komputerze - karta Terratec DMX6fire jest dużo lepsza od mojego cedeka, nawet jak nagram coś ściągniętego na płyte to w pianocrafcie brzmi gorzej.

Ceny płyt są po prostu nieracjonalne; kłania się coś analogicznego do krzywej LAffera :)

Gdyby oryginalna płyta kosztowała 20-30 złotych to zostawialbym w kasie 'majors; pewnie 200-300 miesięcznie; a tak kupuje góra 10 płyt rocznie, a wielkie firmy płytowe - wybaczcie mi ten ton - mam w poważaniu. I sie wcale nie wstydze.

Pytasz mnie jako studenta prawa, czy mnie jako ripującego? :))

Była kiedyś duża dyskusja tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Patrząc na rzecz z przymrużeniem oka - jako audiofil możesz twierdzić że kopia byłaby piractwem gdyby była identyczna z oryginałem - a prawdziwy audiofil oczywiście wie że nie jest ;) Innymi słowy zarzucanie Ci w tym przypadku piractwa można by porównać z Ci zarzucaniem plagiatu jeżeli przemalujesz sobie na domowy "Panny z Awinionu" Picassa przy użyciu ołowka trzymanego między palcami u stóp :)

Po drugie nikt nie próbował nigdy podważyć prawa właściciela do zrobienia sobie kopii zapasowej płyty, ani tym bardziej prawa do pożyczenia jej komuś. Czyli kolega ma oryginał i zrobił sobie kopie zapasową którą potem pożyczył tobie :)

Na jednym z hubów sieci Direct Connect przy wejściu wyświetla się taka informacja :

"Hub dostępny jest tylko i wyłącznie dla osób pozostających

z właścicielami, administratorami oraz operatorami huba

w stosunku pokrewieństwa, powinowactwa lub tzw.

"stosunku towarzyskim" [przyjaciele, znajomi, dalsza rodzina]"

Czyli nie żadne piratowanie , tylko przyjacielskie wymienianie się zasobami :)

Ukryta Zawartość

Witam

Jeszcze nie śpie :)

Karta już jest niedostępna. Nie jest w produkcji, terratec stracił też polskiego dystrybura więc karty i tak trzeba by sprowadzić z Niemiec. Dosyć łatwo trafić ją można na niemieckim ebay'u - pół roku temu koszt karty tam był rzędu 500 złotych, ja podobną kwotę dałem u nas na allegro.

Jeżeli interesuje cię karta, sporo pisał o tym na forum Glina - po jego wypowiedziach ja zaintersowałem się kartą. Było też o tym trochę na pl.rec.audio. Tu jest link do jego recenzji kart dzwiękowych w tym tej:

Ukryta Zawartość

Generalnie wydaje mi się że w cenie 500-600 zlotych można dostać teraz porównywalną kartę, ale już tak nie śledze tego rynku. Tu jest spory wybór kart

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wiem że całkiem dobrze nadają się do odsłuchu karty Revolution

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i Audiophile firmy Midman (480 i 520 zlotych) .

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha

na allegro są w tej chwili dwa terrateki - mój

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale sprzedawca zwariował - myśle że za jakiś tydzień wystawi ją na nowo i już z rozsądną ceną ( można mu zawsze zasugerować jakie są ceny w Niemczech :) ) i Phase22

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o którym niestety nic nie wiem, ale przejrzałem pobieżnie dokumentacje i widze że DAC -i są takie same jak u mnie, co jak sądze o może wskazywać na niezła klasę karty - cena niższa o 200 od sklepowej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Używam tylko flaca ;-) co prawda wielkiej różnicy między nim a dobrze zrobionym mpc nie słyszę, ale dla świętego spokoju wolę użyć formatu bezstratnego.

Stąd też problem kompresji stratnej jakość szczególnie mnie nigdy nie zajmował, ale wszystkie testy i porównania tych formatów (ślepe,ślepe... :) ) wskazują dość jednoznacznie na lepszą jakość mpc. ;)) Nawet lame nie może z nim konkurować. Sporo takich testów było robionych na tym forum

Ukryta Zawartość

EAC'a konfiguruję rygorystycznie według tego przewodnika, i na efekty nie narzekam - tu możesz pobrać mój gotowy profil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeżeli nie masz ochoty się przez cały przewodnik przedzierać :))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć

Exact'a używam od 2,5 roku i przez ten czas mam go skonfigurowanego prawie tak samo jak Ty.

Jak zaczynałem, nie było tak prosto jak teraz, czytałem dokumentację i na tej podstawie ustawiałem opcje ;)

oj, działo się, chyba z tydzień go konfigurowałem!

Wiesz mciej, moim zdaniem flac czy ape jako sposób na archiwizację muzyki to przesada, ale z drugiej strony w każdej chwili można taką płytę wypalić jako audio.

Lame 3.92 (ale nie póżniejszy) w ustawieniach r3mix nawet jeżeli jest gorszy od mpc to ma tę wielką przewagę, że przenośnych grajków na mp3 jest coraz więcej a nic nie zapowiada player'ów mpc (niestety).

No i pytanie na koniec, naprawdę usłyszałeś różnicę pomiędzy mpc a flack'iem na pianocrafcie?

Czy to były podwójne ślepe testy?

EAC kiedyś był dużo bardziej surowy w obsłudze, i faktycznie ustawienie go zajmowało trochę czasu; ale też stosowal go tylko zapaleńcy.

Wychodzę z założenia że jeżeli już kompresować, to bezstratnie; nawet jeżeli różnica teraz jest niesłyszalna to za kilka lat może się wydawać ogromna :) jeszcze 3-4 lata temu w zupełności wystarczało mi 160kbs, a różnicy nie słyszałem. Z czasem może się zmienić sprzęt, ucho się wyrobi na przekłamania i artefakty. Zresztą nawet jeżeli nie słyszałbym róznicy to flac pozwala mi się czuć spokojniej ;-)

Lame jest gorszy, zwłaszcza jeżeli chodzi o wysokie tony, dźwięk mpc jest bardziej naturalny, bliższy oryginałowi po prostu. Oczywiście przy przepustowościach rzędu 200kbs ta różnica nie jest jakaś kolosalna ale jest zauważalna; myśle że nowe formaty powolutku przebiją się do stacjonarnych odtwarzaczy.

Co do różnic między mpc a flac to robiłem testy ABX - w moim odczuciu metodologicznie jest to zupełnie wystarczające; W q8 różnica jest dla mnie dość wyraźna w q10... tu jest już różnie :)) ale generalnie wychwytuję różnice między ścieżkami, oczywiście wszystko zależy od utworu testowego. Zresztą jak pisałem - nawet gdybym nie słyszał różnicy to dla świętego spokoju używał bym flac'a :)))

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.