Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica w obrazie i dźwięku w zależności od nośnika

Piteero

Rekomendowane odpowiedzi

PS3 to bardzo dobre urządzenia do odtwarzania BD (obraz naprawdę na prawie najwyższym poziomie). Niestety ma duże ograniczenia, jeżeli chodzi o pliki i czytanie dysków (format)

Do plików średnio się nadaje to fakt, zbyt dużo roboty żeby to zadziałało.

Nawet na odtwarzaczu VLC (PC) filmy "rozsypują" się czasem w taką "pikselozę". W krótkim czasie to przechodzi. Na dobrym odtwarzaczu specjalistycznym nie ma żadnych problemów (BD prawie równe mkv).

Powiem ci że u siebie nie mam czegoś takiego, używam programu Splash PRO, ma własne kodeki i sprawuje się wyśmienicie przy MKV, nie obciąża też tak procesora jak kodeki w innych programach.

Moje zdanie jest takie, że zamiast wydawać kilka tysięcy na bluraye np Oppo itp, lepiej kupić netbook, tablet, DAC i za podobne pieniądze i nawet taniej mamy coś o wiele wygodniejszego w filmach i o wiele lepszego dźwiękowo w muzyce. Wątpię też że ktoś puszcza sygnał 5.1 analogowo na amplituner (choć bywa i tak), zazwyczaj idzie to przez HDMI, a wtedy czy to będzie BLuray LG za 350zł czy Oppo za kilka tysięcy nie ma znaczenia bo przetwarzaniem dzwięku zajmuje się wtedy DAC w amplitunerze.

Oczywiście komputer jest najbardziej uniwersalnym urządzeniem, mnogość oprogramowania, kodeków itd... To jednak powoduje, że staje się bardziej skomplikowany (przynajmniej w konfiguracji) niż np. taki odtwarzacz multimedialny mede8er med600x3d, który nie dość, że o wiele tańszy, to specjalnie stworzony do sprzętowego dekodowania mediów. Poza tym wydaje mi się, że obraz odtwarza lepiej niż komp ze splashpro, a do tego nie ma problemów z 23,976/24p.

To jednak powoduje, że staje się bardziej skomplikowany (przynajmniej w konfiguracji) niż np. taki odtwarzacz multimedialny mede8er med600x3d, który nie dość, że o wiele tańszy, to specjalnie stworzony do sprzętowego dekodowania mediów.

Wydaje mi się ze nie ma tam nic skomplikowanego, wystarczy zainstalować np Splasch PRO i podłączyć kabel HDMI. W programie tym jest podobna ilość ustawień co w bluray a nawet i mniej. i tak jak pisałem wceśniej, nie rzeba się bawic w jakieś przegrywania i dopasowywania formatów i napisów ( nie mówię że w podanym przez ciebie odtwarzaczu tak jest, chociaż z tego co widzę czyta tylko srt).

Co do kosztów to za nowego netboka zapłaciłem 1000zł, a do tego med600 z tego co się orientuje trzeba dokupić dysk.Jakość dźwięku w stereo pewnie też nie porywa.

Chcesz powiedzieć, że na netbooku za tysiaka odtwarzasz .mkv 1080p bitrate >20mbps bez klatkowania i innych zacinek? Niesamowite ;)

Co do med600: dysk nie jest potrzebny jeśli się streamuje np. ze stacjonarnego kompa (w tym wypadku przegrywanie też niepotrzebne), dopasowywanie i konwersja też nie, bo jak się zastanowić wystarczy świadomy wybór jednego-dwóch formatów (mkv, bdiso) i wszystko pięknie gra, a napiprojekt napisy sam w .srt doda.

Co do med600: dysk nie jest potrzebny jeśli się streamuje np. ze stacjonarnego kompa (w tym wypadku przegrywanie też niepotrzebne)

Wpierw piszesz że odtwarzanie z komputera jest skomplikowane, a teraz piszesz o streamowaniu z pc do med600, nie wiem co jest bardziej skomplikowane i wymaga więcej zachodu:) Do tego jeśli pc masz w innym pomieszczeniu to ciągnięcie kabla przez np dwa pokoje jest trochę kłopotliwe, a przez wifi format jaki podałeś "mkv 1080p bitrate >20mbps" średnio idzie;) No i kolejny koszt w postaci adaptera wifi.

Chcesz powiedzieć, że na netbooku za tysiaka odtwarzasz .mkv 1080p bitrate >20mbps bez klatkowania i innych zacinek? Niesamowite ;)

Owszem, niesamowite...

Acer Aspire One 722 11,6":

-AMD Dual-Core C60 1,33 GHz

-AMD Radeon HD 6250.

-4 giga ramu DDR3

Nawet nie zająknie. Wciąż niesamowite?:)

Wpierw piszesz że odtwarzanie z komputera jest skomplikowane, a teraz piszesz o streamowaniu z pc do med600, nie wiem co jest bardziej skomplikowane i wymaga więcej zachodu:) Do tego jeśli pc masz w innym pomieszczeniu to ciągnięcie kabla przez np dwa pokoje jest trochę kłopotliwe, a przez wifi format jaki podałeś "mkv 1080p bitrate >20mbps" średnio idzie;) No i kolejny koszt w postaci adaptera wifi.

Używam homepluga 200mbit - wbrew pozorom streamowanie jest bardzo proste.

Co do Acera - wierzę na słowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.