Skocz do zawartości
IGNORED

Poradżcie jakie głośniki do pokoju 15m.

Swistak0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem całkowicie "świeży" w temacie sprzętu audio. Kupiłem wzmacniacz technicsa SU-V500 oraz CD PS900. Teraz pozozstaje zakup głośników. Ponieważ nie mam na nie zbyt dużego budżetu i pewnie wyda się Wam on śmieszny nie mogę liczyć na dobry sprzęt. Ale pomóżcie wybrać coś w " miarę " przyzwoitego za taką cenę jeżeli wogóle będzie można nazwać to przyzwoitym. Zastanawiałem się nad takimi modelami:

koda ka315f

jamo e 550

jamo e 350

jamo 6000

jbl lx 2001

tonsil fenix front

tonsil soundfinder

Dodam że sprzęt będzie grał w pokoju o powierzchni 15m. Słłucham każdego rodzaju muzyki.

Cenowo kusi mnie ten Tonsil Fenix ale słyszałem że te kolumny bez subwoofera grają beznadziejnie - nie słychać wogóle basów.

Co radzicie ??

Też nad tym myślałem bo wtedy mógłbym kupić juz jakieś lepsze modele i to lepszej firmy ale z drugiej strony nie jestem przekonany do używanych głośników. Jeszcze Cd czy wzmacniacz to tak ale głośniki wolałbym nowe...

wiesz powiem ci tak za te pieniadze mozesz kupic bardzo przyzwoite kolumny podlogowe Jamo E-550 sam takie posiadam a pokoj mam zblizony do 15m, i powiem ci szczerze ze jestem zadowolony, za takie pieniadze nie kupisz takich kolumn 699zł czarne lub buk, wisnia ok. 999zł. monitorki nigdy nie beda mialy szans z podlogowcamu prawa fizyki:) sa tu nie ublagane.

to co piszesz to śmieszne , przecież cd , czy wzmacniacz posiada elektronikę , która jest dużo bardziej narażona na uszkodzenie niż kolumna :(

pozatym za 700 PLN kupisz już coś , co zagra :)

Ja nie mowilem o podstawkach lepszej firmy i podlogowcach gorszej, bo rzecza oczywista jest ze lepiej zagraja Paragdim'y studio 20 niz np. , ale o porownywalnych jakosciowo kolumnach i ty pieprzysz glupoty, monitorki nigdy nie zejda tak nisko jak podlogowce!!!

Co do Jamo E-550 to wykonanie jest bardzo dobre, jakosc uzytych materialow, wykonczenia itd. basik jest soczysty i miesisty a zarazem bez duzego rozmamlania sie, szybkie dynamiczne uderzenia, gora czysta, przejzysta, srodek stabilny, zawsze unikam go w sluchaniu gdyz nie przepadam bardzo za srodkiem. wole bas i soprany. Zalezy jeszcze z czym to laczysz, ja mam z Yamaha RX 396RDS.

jck - co monitorki nigdy nie zejdą tak nisko jak podłogowce ???????????

to czego Ty słuchałes do tej pory ??

tonsili ?

dobra podstawka zabije Cię ulubionym Twoim basem i nietylko !

należy rozróżnić dobrą podstawkę od kiepskiego podłogowca , a dobrymi podstawkami do pomieszczenia 15m2 są właśnie kolumny B&W , TANOY , ELTAX i parę innych !!!

POZDRAWIAM

>analog>> do ciebie mowic to jak do sciany, mozesz napisac ci drukowanymi, monitorki nigdy nie zejda tak nisko jak podlogowce (prawa fizyki, chyba do szkoly chodziles?) i niechodzi mi tu o porownywanie gorszych podlogowcow z lepszymi monitorkami bo to nie ma sensu ja mowie o porownywalnych kolumach, np. podstawki vs. podlogowce B&W zaloze sie za monitorki wyblakna przy podlogowcach, a sluchalem bardzo dobre monitorki patrz post wyzej, koniec tematu.

>wzmachol>> ja bym nie staral sie porownywac Koda do Jamo, koda to firma czysto budzetowa i na pewno nie dalbym 900zł za kolumny jakbym mial Jamo do wyboru made in denmark. ale to jest moje zdanie.

>Swistak0>> biez smialo te Jamo E-550 tanszych nie znajdziej na rynku, uzywanymi nie zawracaj sobie glowe jak masz do wyboru niedrogo nowe, zawsze nie wiadomo jak ktos uzywal!!! to tak jak kupowac samochod sportowy od dziadka lub od mlodego.

myslalem podobnie jak ty przed zkupem swoich kolumn ale jak w salonie sprzedawca podlaczyl mi pod harmana dwie pary kolumn kody i jamo to zrozumialem co mial na mysli mowiac, ze soldnosci amerykanskiej nie da sie do niczego w tym przedziale cenowym porownac

Nie sluchalem E550. Sluchalem dwudroznych E350, tanich Eltaxow i od tej pory propaguje niewspieranie finansowe dunskiego syfu - nie majac oczywiscie nic do kolumn "nie-marketowych" z tego kraju. Mozna zrobic kolumny tanie, o dzwieku odpowiadajacym cenie i takie sa Kody. Mozna tez kupic na Allegro z malym ryzykiem kolumny o klase lepsze, w tym takie podstawki w ktorych byc moze bas nie schodzi do 30Hz, ale za to jest identyfikowalny w zakresie 50-100Hz, a to jest chyba wartosc nieco wieksza niz bas z wielkiego, tekturowego pudla.

W 15-tu metrach nigdy nie bedziesz miał basu, a co najwyżej dudnienie. Swoją uwagę zwróc na kontrolę dolnej srednicy, bo takie pasmo będziesz odbierał. Nie bierz mojego wpisu za wymądrzanie, tylko za przyjacielską radę.

Zylelek ma rację , chłopie masz za małą powieżchnię na kolumny podłogowe , zastanów się poważnie nad zakupem ! Podzielam zdanie , że do Twojego pomieszczenia jedynie kolumna na podstawce , ale o dużej średnicy głośnika średnio-niskotonowego :)

masz rację, dobry podstawkowiec zagra lepiej niż kiepski podłogowiec. Nawt tej samej firmy. Ostatnio słuchałem dwóch kolumn firmy avance, podłogowe z serii Omega i podstawkowe Sgnature III. Różnica w brzmieniu była ogromna (na korzysć signature) a bas w podstawkowcu był dużo lepszy tz. głębszy, lepiej artykułowany i nie dudnił jak przy podłogowcu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.