Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD a iPod Video - kwestia ceny

PieknyRoman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)

Aktualnie słucham z zestawu - iPod Video + Fiio E07k + AKG k701 i muszę przyznać że takie połączenie bardzo mi pasuje. iPod jednak swoje lata ma i powoli się sypie, a dodatkowo chciałbym zmienić na coś nowego i w związku z tym myślę o zakupie pierwszego odtwarzacza CD.

Moje pytanie brzmi, ile muszę wydać (używka lub nowy) na odtwarzacz który będzie co najmniej tak samo dobry jak ten iPod, a najlepiej oczywiście lepszy. Czy wystarczy już coś taniego typu dcd-735, 755ar, czy z nowszych np. 500ae denona, czy potrzebuję większej sumy na ten cel? Oczywiście jakby dało się tanio i dobrze byłoby miło, bo póki co wysoka półka jest zdecydowanie poza moim zasięgiem.

Dodatkowo zdaję sobie sprawę, że do AKG przydałby się lepszy wzmacniacz, ale o tym będę myślał później, tak więc prosiłbym o porady tylko co do CD.

Będę bardzo wdzięczny ze wszelkie podpowiedzi.

Trudno ot tak doradzić. Jakim budżetem dysponujesz?

Teoretycznie lepszy od iPoda byłby każdy markowy odtwarzacz. Osobiście polecam rozejrzeć się za nowym sprzętem, przerabiałem kilka używanych odtwarzaczy CD i to jeszcze w czasach kiedy na prawie każdym można było znaleźć napis: "MADE IN JAPAN" i z każdym po krótszym lub nieco dłuższym czasie były problemy (zazwyczaj laser do wymiany).

Ustal sobie jakąś górną granicę kwoty jaką możesz wydać, weź słuchawki i ulubione płytki i odwiedź kilka sklepów w których będziesz mógł sobie odsłuchać sprzęt.

Ja aktualnie również jestem na etapie zakupu CDeka, również do słuchania ze słuchawek. Mam wyboru nowego Marantza CD5004 lub wyższy model CD6004. Oba mają niezłe wyjścia na słuchawki, CD6004 ma dodatkowo gniazdo USB do podłączenia iPod/iPhone itp., itd. Tu w UK kosztują odpowiednio: CD5004 ok. 160f i CD6004 ok. 260f. Polskich cen zupełnie nie rozumiem, na Allegro: CD5004 prawie 1500zł i CD6004 prawie 2000zł. !!!

Pozdrawiam

Lepiej doprowadź iPoda do porządku, napraw go i ciesz się plikami. Zrób z iPoda iModa , dokup lepszy wzmacniacz słuchawkowy (coś od iBasso, albo innej dobrej firmy). To zabawa w portable.

Aby bawić się stacjonarnie, potrzebujesz raczej dobrego wzmacniacza sluchawkowego (klon Lehmanna na przykład), który prawidłowo wysteruje Ci słuchawki - na pewno lepiej niż dziura w CD. Źródłem dla wzmacniacza może być DAC, iPod z odpowiednim kablem LOD, poprzez DAC - komputer.

CD player potrzebny Ci jest , jeśli masz dużą kolekcję CD.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Dzięki za odpowiedzi.

Ogólnie myślałem też o remoncie ipoda, zmiana baterii, wymiana dysku na kartę cf, tyle że w sumie koszt wyszedłby z ok. 300 zł, nie mówiąc już o zrobieniu iModa, dlatego myślałem o zamianie na odtwarzacz cd, ale skoro w tej cenie ciężko o coś sensownego to może istotnie zostawię sobie ipoda tylko doprowadzę go do względnej używalności, a odtwarzacz kupię dopiero po odłożeniu sensowniejszej kwoty...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.