Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór toru audio

Martelsa

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą do Was forumowicze, mam problem, który powoli zaczyna mnie przerastać.

Dotychczas testowałem u siebie kilka zestawów:

Poczynając od STX FX 300, poprzez Magnaty Quantym (seria 500 lub 600, nie pamiętam) kończąc na Grundigach 850A prof.

Testowanie wszystkich tych zestawów niewiele mi pomogło, ponieważ wszystkie zestawy były budżetowe, pomogły mi ustalić jak kiepsko jest u mnie z akustyką oraz fakt iż kolumny podstawkowe to maksymalna 'forma' na jaką mogę sobie pozwolić w moim pokoju - 4.30 x 5.1m.

Kolumny były ustawione metodą Cardasa, system miał dla siebie sporo przestrzeni.

1pngxsehq_xsesrpr.png

Obecnie próbuje rozstrzygnąć ostatecznie swój dylemat. Próbowałem swoich sił w monitorach bliskiego pola (studyjnych), kolumn podłogowych oraz podstawkowych.

Jak wcześniej wspominałem, kolumny podstawkowe są najlepszym ultimatum w tej kwestii. Potrzebuję skompletować swój system stereo, będzie to nadal budżetowy system, który miałby zamknąć obieg kwoty 3000-3500zł - kwota moim zdaniem jest wystarczająca, ponieważ nawet z budżetowym systemem jaki był Grundig GAT mogłem cieszyć się muzyką za niewielkie pieniądze.

Kwota, którą wymieniłem ma obejmować kolumny podstawkowe, wzmacniacz oraz CD - wszystko z rynku wtórnego. Standy pod kolumny oraz stolik na sprzęt mogę zbudować we własnym zakresie z posiadanych materiałów.

Niestety nie potrafię już sam zdecydować czego potrzebuję, mam ciągły dylemat, który dręczy mnie już od ponad roku.

Pierwszy z nich to akustyka, nad którą rozmyślam nieco dłużej - jestem w stanie zagospodarować tylko miejsca za kolumnami, ponieważ nie mogę wpłynąć znacząco na zmianę wystroju wnętrza, meble muszą zostać. Prawa strona pokoju jest uboga, dlatego też niskie częstotliwości lubią zaszaleć, okna natomiast wzmagają wysokie.

Próbowałem ustawień kolumn w różnych wersjach - przy krótszej ścianie brzmienie wydawało się być znacznie lepsze w porównaniu do ustawieniu kolumn przy dłuższej ścianie do tego z oknami.

Jeżeli miałbym w jakikolwiek sposób zagospodarować pokój pod względem akustycznym to tylko wykonując panele absorbujące na bazie wełny mineralnej

Posiadałem 150 płyt muzycznych, których liczbę zawęziłem do 50 'najlepszych'. I niestety kiepsko widzę przyszłość płyt u mnie, ponieważ posiadając system stereo z pewnością nie zostałbym przy tych 50-ciu płytach tylko znacznie powiększył kolekcję kilkakrotnie, ale wybierając już płyty, których nie pozbyłbym się w żadnym wypadku, a wydatek rzędu 3000zł na płyty jest trochę śmieszny w porównaniu iż mój system będzie oscylował w tych granicach.

Nie mam zamiaru czekać dalej z decyzją, chcę już to ostatecznie zakończyć, wybrać rozwiązanie. Ciągle piszę o każdym rozwiązaniu w czasie przyszłym lub przeszłym, ponieważ na chwilę obecną jestem w kropce, nurtuje mnie ten temat, a zarazem wybór staje się coraz cięższy.

Przez pewien moment mocno byłem zainteresowany nad tym aby połączyć PC i system stereo w jedność. Odtwarzając z komputera zripowane płyty w FLAC lub WAV, nie przyjąłem jednak takiego rozwiązania, ponieważ nie miałbym wtedy jak wszystko rozstawić.

Stałym rozwiązaniem, które mnie do siebie zachęca jest kupno słuchawek i przenośnego playera. Nie miałbym wtedy tylu pytań i problemów, które nurtują mnie teraz.

Miejsce na system stereo posiadam, akustykę mam kiepską, płyt mam mało. Zatem przy tym budżecie i możliwościach akustycznych jak podejść do tematu?

Chcieć to móc i zrobić, a ja nie potrafię się na nic zdecydować ciągle mam jakieś 'ale' jak i dylematy w tym temacie. I to też nie jest tak, że wybiorę nagle system dla siebie i będę zrzędził, że to jest nie takie czy to mi nie pasuje, postaram się wybrać najpierw na odsłuchy i dopiero wybrać coś ostatecznie, ponieważ z kupnem systemu stereo w żaden sposób nie jestem ograniczony czasowo.

Możliwe po prostu, że nie dorosłem jeszcze do takich spraw.

Przetestowałem u siebie kilka zestawów stereo - kolumn podłogowych oraz podstawkowych, kilka monitorów studyjnych. Z tego wszystkiego wybrałem kolumny podstawkowe, teraz chcę ustalić czy brnąć w system stereo czy mogę odtwarzać w jakiś sposób zripowane płyty nie używając przy tym PC, dać sobie spokój z tematem i zakupić słuchawki i DAP.

https://www.audiostereo.pl/topic/104245-wyb%C3%B3r-toru-audio/

Warunki akustyczne w Twoim pokoju nie są ani gorsze, ani lepsze od warunków większości melomanów.... Nie przejmuj się tym zbytnio. Nie kombinuj z żadnymi panelami pochłaniającymi czy rozpraszającymi.

Kup po prostu za połowę budżetu najpierw jakieś używane kolumny, niekoniecznie podstawkowe. Metraż pozwala na użycie podłogówek. Następnie do tych kolumn możesz dopasowywać wzmacniacz. Również z pomocą forumowiczów.

Co do dylematu z płytami i plikami, to może jakiś cedek z wejściem optycznym. Wtedy z kompa wysyłałbyś sygnał cyfrowy, a CD robiłby jako DAC.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Płyt kompaktowych posiadam mało, ponieważ nie rozszerzam swojej kolekcji dopóty nie rozwiąże swojego problemu. Ale nie osiągnę też tej samej swobody kupując słuchawki i przenośny odtwarzacz jak w przypadku zestawu stereo.

Warunki do słuchania myślę, że jestem w stanie stworzyć, ponieważ kolumn nie muszę nigdzie upychać - mam przeznaczoną do tego wolną ścianę.

Problemem jestem ja i moje niezdecydowanie, ponieważ chciałbym osiągnąć coś tanim kosztem, odtwarzać pliki z komputera lub jakiegoś nośnika danych, ale komputer uważam za krótkotrwałe rozwiązanie, ponieważ jeżeli musiałbym dostawić biurko na rzecz komputera i wszystkich gratów potrzebnych do niego to byłoby znacznie mniej miejsca dla kolumn, chyba że ma ktoś rozwiązanie jak można to 'skompletować'.

Może jak już wcześniej napisałem, nie dorosłem jeszcze do pewnych rzeczy.

Co do DAC, to moim zdaniem w obecnej cenie do kupienia tj. 1999PLN bezkonkurencyjny jest Marantz NA7004, pobawiony już na tą chwilę "wszystkich wad", tj. ma gapless, czyta po LAN pliki Hi-Res 192/96, oczywiście możesz z pendriva lub dysku USB (tu akurat Hi res szło od początku w 192/96).

Jak dla mnie ma jeszcze jedną fajną funkcję, a mianowicie dzięki wejściu optycznemu mam podłączony TV pod NA7004 i wszystko co idzie z TV mogę puścić sobie na mój zestaw Stereo.

Przy okazji postaram się przetestować Marantza, szkoda, że brak podobnych rzeczy na rynku wtórnym.

Jest tot również ciekawym rozwiązaniem gdyby podłączyć do tego jakiś magazyn danych z interfejsem USB.

Szkoda tylko iż cena takie urządzenia znacznie nadwyrężyłaby mój budżet, ewentualnie można próbować sił w kupnie czegoś używanego.

Temat widzę, że będzie do przemyślenia na dłuższy czas. A dla mnie jest to ciężki temat z wyborem, bo wszystko było w porządku dopóty pożyczałem sprzęty od znajomych (prócz Grundigów) i nie wydając na coś pieniędzy.

Mimo iż ktoś za mnie nie wybierze, prosiłbym o dalsze propozycje lub uwagi do tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.