Skocz do zawartości
IGNORED

Unofficial

elcancar

Rekomendowane odpowiedzi

Radiohead bardzo sobie cenię aczkolwiek nie tak, żeby znać całą dyskografię. Kupiłem więc jakiś czas temu 2-płytową wersję koncertu "Rocks. Germany 2001" wytwórni Vinyl Passion. Dziś, z długiej chwili, przeglądając Discogs, wyszukałem ten album a tam, jak wół - Unofficial Release. Kupiłem w sklepie pirata?? Wpisałem Rocks w Discogs bo zdziwiło mnie, że w sklepie internetowym kosztował 75 zł podczas gdy w Empiku 144 zł. Zacząłem się zastanawiać czy niższa cena nie oznacza pirata a tymczasem okazuje się, że cały ten album to pirat. Się człowiek całe życie uczy.

Taka wakacyjna refleksja :)

https://www.audiostereo.pl/topic/105027-unofficial/

To w takim razie czym się różnią, skoro jedne płyty Discogs opisuje jako `bootleg` a inne jako `unofficial release`? Może ktoś wyjaśni. A jak z innymi koncertami spod szyldu Vinyl Passion, może ktoś ma?

https://www.audiostereo.pl/topic/105027-unofficial/#findComment-2907565

Moim zdaniem to niczym.Bootleg to właśnie nagrania (najczęściej koncertowe) wydane bez zgody i wiedzy zespołu, które nie mają odpowiednika w oficjalnej dyskografii.Pirat natomiast to nielegalne powielenie jakiegoś tytułu.

https://www.audiostereo.pl/topic/105027-unofficial/#findComment-2907592

Moim zdaniem to niczym.Bootleg to właśnie nagrania (najczęściej koncertowe) wydane bez zgody i wiedzy zespołu, które nie mają odpowiednika w oficjalnej dyskografii.Pirat natomiast to nielegalne powielenie jakiegoś tytułu.

Dokładnie.

Od strony legalności - brak różnic.

Od strony jakości tłoczenia - pewnie też nie, bo w obu przypadkach tłoczenie zlecają firmy-krzaki z reguły.

Od strony jakości źródeł - pirackie wznowienia to najpewniej kopie z CD, bo niby skąd mieliby mieć taśmy źródłowe... A z bootlegami może być różnie - od ściągania dźwięku bezpośrednio z konsolety (w najlepszym wypadku - analogowej), po nagrywanie na dyktafon schowany w butach tuż obok grupki podchmielonych fanów.

Dobrze zrobiony bootleg, z odpowiednim story może być ciekawym kąskiem kolekcjonerskim (chociaż nie dotyczy to chyba niestety akurat tego Radioheada).

I przy okazji Vinyl Passion - wydali dopiero co Beatles - First Single. Płyta zawiera m.in. Love Me Do - pierwszy ich singiel i strona B z tegoż - PS I Love You.

Wydane z okazji 60-lecia wydania oryginalnego singla (październik 1962). I w tym wypadku ciężko powiedzieć, czy to pirat, czy bootleg, bo po 60 latach wygasają prawa autorskie Beatlesów do tego nagrania, więc mogą sobie to całkowicie legalnie tłoczyć i nikt im nic nie zrobi. Ale na pewno nie jest to oficjalne...

Także ostrzeżenie przed różnymi tworami Beatles-opodobnymi, bo sporo naciągaczy podobne rzeczy wypuszcza teraz w różnych wersjach, i dorabiają do tego story 'limitowane do 1000 sztuk', 'w kształcie jabłka', 'ręcznie numerowane przez Lennona i Harrisona', itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/105027-unofficial/#findComment-2907924

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.