Skocz do zawartości
IGNORED

Nareszcie wymieniam fronty :) Help me!

wookash

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Siedze na tym forum już od roku (od kiedy kupiłem pierwszy komplet kolumn, niestety forum znalazłem po fakcie) więc nie będę wam zadawał głupich albo nieszczegółowych pytań. Co nie znaczy oczywiście że nie będzie kontrowersyjnie :)). Czytam wątki na bierząco, poza tym przed zadaniem pytania używałem wyszukiwarki więc ograniczyłem już sobie trochę wybór.

Ale do rzeczy. Chcę wymienić swoje fronty. Aby nie było łatwo to dodam że mam (uwaga!) amplituner Yamaha 440 i kolumny powinny "działać" w kinie domowym.

Najfajniejsze jest jednak chyba to że tym razem (od ostatniego zakupu) o wiele więcej wymagam od stereo, dlatego też zwracam się do was na tym forum a nie na forum KD. Teraz przechodzę do dokładniejszego opisu.

- pomieszczenie 30 m2.

- budżet do 3.000 pln

- muzyka: rozrywkowa (pop, rock, soul i inne popularne w stacjach radiowych); jazz (pop jazz) rozumiany głownie jako Diana Krall, Eva Cassidy, Sting taka muzyka z pogranicza jazzu i pop; muzyka klasyczna (głownie skrzypkowie). Stosunek to 60=30=10 (rozrywkowa=pop jazz=klasyka).

- mam niestety w.w amplituner i CD NAD 521 BEE, nie mogę zmienić wzmacniacza bo akurat mam kupca na kolumny. Postarajcie się mi tak doradzić aby wyciągną co sie da z obecnego sprzętu.

- wymagam równowagi tonalnej (oczywiście), niskie tony wychodzącę przed wszytsko dyskwalifikują

Wszytskiego co mi polecicie odsłucham, chce tylko poznać wasze doświadczenia i wiedzieć czego odsłuchiwać.

Powtarzam jeszcze raz. Mam amplituner ale obecnie nie mogę go zmienić. Wszystkiego co polecicie odsłucham. Zmieniam tylko fronty ale muszą działać także w KD.

Najczęściej w waszych wypowiedziach pojawiały się:

- B&W 603 S3 (440 da sobie radę??)

- Avance Omega 509mk2

co jeszcze?

dzięki za wszystkie wypowiedzi. będę was updateował na bierząco a swoje opinie zamieszcze także w odpowiednim dziale.

https://www.audiostereo.pl/topic/10556-nareszcie-wymieniam-fronty-help-me/

W tej kwocie (do 3000) obawiam sie, ze nie znajdziesz dobrych kolumn :-(.

Ja rowniesz szukam kolumn do stereo. Chcialem kupic dobre kolumny do 3k, ale przekonalem sie szybko, ze konstukcje takie maja bardzo duzo kompromisow.

Przykladowo sluchalem fajnych monitorow firmy Opera, ale okazalo sie, ze maja wycofana srednice oraz malo basu. Oprocz tych wad byly bardzo bardzo muzykalne.

Do 4k masz juz w czym wybierac np:

-Misision Volare V63(przymierzam sie do nich)

-Avance Dana 670AV

-Vienna Acoustics Bach (w tym przypadku cena jest troszke wieksza, ale mysle, ze mozna by troche utargowac).

Mysle, ze sa to kolumny godne polecenie, a w tym przedziale cenowym na pewno nie jedyne.

Dodał bym na nią produkty polskie:

ESA VIVACE 2 lub dedykowane do kina VIVACE F, Audio Academy, tutaj bez typów, może chwalone na forum hyperiony, jeszcze godne uwagi mogą być nowe konstrukcje zapowiadane przez Martina z Sound&Line - namiary znajdziesz na forum - z tego co się "odgrażał" mają oscylować wokół Twojego budżetu;-)

Powodzenia

P.S. Niestety nie wiem czy polubią się z Yamaszką

Witaj

Też mam Yamahe 440 i też przymierzam się do wymiany frontów. Wymagania co do dźwięku mamy chyba podobne, bo też nie lubię dużego, mułowatego basu, który przykrywa całą resztę. Lubie dźwięk szybki, dynamiczny, jasny, szczegółowy, analityczny, z dobrą górą. Przesłuchałem już chyba z 12 kompletów kolumn i wybiorę między trzema. Ale do rzeczy.

Polecam do posłuchania AE Evo 3, Phonar P 20 a przede wszystkim brytyjskie Monitor Audio S 5. Szczególnie te ostanie bardzo mi odpowiadają - są bardzo szybkie, szczegółowe i dynamiczne, ale mają nieco zakłoconą równowagę. Wyeksponowana jest średnica, która jest też trochę rozjaśniona, ale przez to szczegółowa i analityczna. Jeśli ktoś taki dzwięk lubi, to są to kolumny dla niego.

Ja już się prawie zdecydowałem na te S 5, ale jeszcze chce posłuchać ich na swojej Yamaszce i bezpośrednio porównać z EVO 3 i Phonarami, a to wymaga trochę wysiłku. Wszystkie kolumny oscylują w okolicach 3 tys. złotych - jedne więcej inne mniej. Posłuchaj.

Pozdrawiam

Dzięki za dotychczasowe wpisy

Z pewnością wezmę pod uwage wymieniane przez was kolumny. Niestety budżet mam jaki mam nie nie dam rady wyciągnąć jeszcze jednego tys na lepsze kolumny. Do tej pory miałem Kody więc i tak będzie lepiej.

Do sepmpura.

Szczerze mówiąc nie brałem pod uwage Monitor Audio ale skoro masz tak amplituner taki jak ja i sporo już słyszałeś to na pewno posłucham.

Mam jeszcze do ciebie pytanie czy mieszkasz w Warszawie i czy tu dokonywałeś odsłuchów. Jeśli tak to czy mógłbys napisać w jakich sklepach i czy wypożyczali głośniki do domu (najbardziej sie boje że w sklepie będzie super a jak przyniose do domu to coś będzie nie tak).

dzięki jeszcze raz wszytskim

I tu jest problem, bo Monitor Audio jest sprzedawany w Warszawie tylko w Elektrycznej Pomarańczy, mają sklep przy Żelaznej, chyba 61 (sprawdz w necie) i tam słuchałem oraz drugi gdzieś na Mokotowie. A oni podobno nie pożyczają do domu. Trzeba więc przynieść ze spobą wzmacniacz, choć pozostaje kwestia pomieszczenia odłuchowego. Ale polecam posłuchanie. Daj znać, jak wrażenia.

EVO 3 można posłuchać w Elektrycznej Pomarańczy, a Ministerstwie Dźwięków na Armii Ludowej oraz w znakomitym sklepie Audio Forte na Rejtana 3, skąd prawdopodobnie będziesz mógł wypożyczyć kolumny do domu. Phonary słuchałem, choć to za dużo powiedziane bo sklepik nie ma sali odsluchowej, w takim punkcie o nazwie Trans telcom na ul. Waryńskiego, chyba nr 10.

Pozdrawiam

Przedzwonie do Audioforte na Rejtana bo znam ten sklepik i zawsze jestem super obsługiwany. Tyle że będę musiał pogadać o pozyczeniu sprzętu bo z tego co pamiętam mają małą (w porównaniu do mnie) salę odsłuchową.

Sklepik na Waryńskiego tez znam. Odsłuchy wyglądaja "stołek przed ladą w odległości 1m od kolumn". Poza tym obsługa mi średnio odpowiada.

Podobno ESA i Phonary mają też w sklepie "przy Ratuszowej". Podobno jest tam super obsługa i bez problemu dają do domu.

Kończe listę tego co mam odsłuchac i zaczynam od pt.

No to jestem po pierwszy dniu eliminacji. Na razie nie słuchałem długo. bardziej zależało mi aby wychwycić najbardziej istotne różnice pomiędzy kolumnami i wyeliminować te kolumny których dzwięk mi zupełnie nie odpowiadał.

Słuchałem płyt ( a właściwie poszczególnych piosenek):

Placebo "Sleeping with ghosts+covers"

Sting "Ten summoners tales"

Pink Floyd "Echoes"

The Calling "Camino Palmero"

The White Stripes "Elephant"

Itzhak Perlman "Rhapsody"

Z góry przepraszam za ubogie słownictwo audiofilskie. Z pewnością słyszałem więcej niż tu opisuje ale nie wszytsko co słyszałem potrafię jeszcze wyraźić słowami :)

Słuchaem następująco w dwóch różnych sklepach więc trzeba wziąść na to poprawkę:

1. Trimex (Nałęczowska)

- JMLab Chorus 714s vs Acoustic Energy Evo Three

714 mnie totalnie rozczarowały. Po raz pierwszy w swojej krótkiej karierze początkującego audiofila musiałem konczyć odsłuch wcześniej niż planowałem (bolały mnie uszy). Niestety z Yamahą tych kloumn nie da się słuchać. Są niesamowicie jasne i mają bardzo ostrą górę. Basu jest sporo ale moim zdaniem mógłby być lepiej kontrolowany. Dla mnie coś takiego dyskwalifikowało. Na plus zaliczyłbym fantastyczną scenę, lokalizację instrumentów no i to że kolumny błyskawicznie "zniknęły" z pomieszczenia. Nie chcę twierdzić że są to złe kolumy ale chyba nie do mojej Yamahy.

AE Evo 3 słuchało się już dużo, dużo przyjemniej. Góra nie była już tak natarczywa, nie bolały uszy wręcz powiem że było bardzi przyjemnie. Może dlatego że było jej trochę mniej niż w JMLabach. Kolumny miałyteż bardziej odpowiadający mi bas, mniej wyraźny niż w Labach ale bardziej precyzyjny i lepiej zrównowazony. Scena trochę słabsza ale dużo więcej detali. Kolumny znikały tylko chwilami ale myślę ze w moim większym pomieszczeniu chyba będzie lepiej.

Ogólnie jeśli miałbym brać coś z tego odsłuchu to brałbym AE które w sumie spełniły moje oczekiwania. Ponadto panowie w salonie zgodzili się je wypozyczyć do domu za kaucją. Tak też zrobie.

2. Studio Pro hifi (Waliców)

- Avance Omega 509mk2

Kolumny uwielbiane w polskiej prasie i trochę znienawidzone na forum :).

Pierwsze co rzuciło mi się w uszy to fantastyczna przestrzeń i lokalizacja efektów. Czegoś takiego nie było ani w AE ani w Labach. Uwielbiam to więc od razu się uspokoiłem i wiedziałem ze nie będzie źle. Tymbardziej że i z wysokimi i niskimi tonami było bardzo moim zdaniem dobrze. Góra nie męczyła a dół nie wychodził przed szereg. Kolumny zagrały bardzo spójnie. Bas mógłby schodzić niżej ale...... nie jest to dla mnie najistotniejsze. Dynamika w porządku ale AE były bardziej dynamiczne. Ogólnie kolumny zrobiły na mnie b.dobre wrażenie. Tym niecierpliwiej przystępowałem do odsłuchu chwalonych Missionów m35.

- Mission m35

I co..... i nic. Po przesłuchaniu kilku utworów wiedziałem że to nie jest dzwięk jakiego szukam. Narzuca się bardzo gruby i wyraźny bas i tak jast przy kazdym nagraniu. Góra ładna, przyjemna w słuchaniu. Ogólnie jedne z ciemniejszych kolumn w brzmieniu jakie dziś słuchałem. Jak dla mnie nic ciekawego w tych kolumnach nie było ale pewnie znowu to przez Yamahę. Raczej się już nimi ni będę bawił.

Z taj pary wybieram Avance. Postaram się wziąć i Avance i AE do domu, posłuchać trochę dłużej i zdecyować co lepsze. Miałem jeszcze słuchac Dali Blue 6006 ale podobno są jeszcze ciemnniejsze i mają jeszcze większy bas. Wiem że nie powiniem się słuchać sprzedawców ale i tak nie chciało mi sie już więcej słuchac bo w pomieszczeniu odsłuchowym było chyba z 50 C i konczyło się powietrze (ach to odizolowanie od dzwięków z zewnątrz.

Miałem jeszcze słuchac B&W 602,5 S3 ale chyba zrezygnuje bo niechcą dac do domu.

Planuje jeszcze posłuchać:

- Phonar P20

- ESA Vivace 2

- Monitor Audio S5 (chybą będą trochę za drogie ale zobaczymi, może zostawią resztę daleko, daleko w tyle)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.