Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie wzmacniacza

Sinuhe86

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

poprzestawiaj lampy jak wspomiałem, nóżki przeczyść papierem min 320

W zależności jak podłącze kable buczy lewy lub prawy kanał.

To nie lampy.

W sklepie rozumiem było wszystko podłączane tak jak masz w domu? Ten sam kabel i ten sam laptop?

jeśli to wszystko nie da rady, to ...zostaje zasilanie.

a buczy od początku jak kupiłeś?

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Nie. buczy dopiero od około 3 tygodni. Wcześniej nie było problemów. Mam wrażenie, że problemy z buczeniem pojawiły się po wymianie kilku bezpieczników we wzmacniaczu.

Nie, w sklepie był inny kabel, ale tego samego dnia kupiłem nowy kabel polecany przez sprzedawcę.

Nie próbowałem odłączać pozostałego sprzętu.

skoro jak miałeś w salonie już z innym bezpiecznikiem i było ok to bezpiecznik wykluczam.pomyśl o odłączeniu urządzeń jak radzi kolega

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Nie. buczy dopiero od około 3 tygodni. Wcześniej nie było problemów. Mam wrażenie, że problemy z buczeniem pojawiły się po wymianie kilku bezpieczników we wzmacniaczu.

Nie, w sklepie był inny kabel, ale tego samego dnia kupiłem nowy kabel polecany przez sprzedawcę.

Nie próbowałem odłączać pozostałego sprzętu.

Czyli bezbiecznik powoduje buczenie? Bzdura!!!. Czy ten człowiek, który wymieniał bezpieczniki niczego nie modyfikował?

Nie regulowałem biasu. Tak, przepalił się kilkukrotnie. Takie są niestety skutki słuchania muzyki z laptopa. Ale niedługo koniec z tym.

Faktycznie, problem może leżeć w zasilaniu. W sklepie wzmacniacz mógł być podpięty pod DC Bloker i dlatego nie buczało.

Te złote potencjometry są do regulacji każdej z lamp mocy. Kup sobie miernik, koszt to ok. 30zł i pomierz wartości. Powinno być pomiędzy 0.35 a 0.40 . Jak znajdę zdjęcia gdzie przykłada się końcówki miernika to wkleję.

Wysłane z mojego GT-N7100

Regulacja

Wysłane z mojego GT-N7100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42031-13823389039118_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmieniając lampy konieczna jest korekcja Biasu.Jeżeli będzie ustawiony poprawnie to ewidentnie któraś z lamp kanału który buczy jest do wymiany.

Zmieniałeś parami ? Czyli 2lampy z lewego na 2 lampy z prawego?

Jak długo już grasz na tych lampkach??? Być może ,sorry że się czepiam tego biasu ale jak od początku był źle ustawiony to jedna z lamp szybciej się zużyła.

Kup sobie miernik, jak nie ma takiego sklepu w Twojej okolicy kup na all...o.

Sprzęt zakupiony w listopadzie zeszłego roku. Na początku grało bez żadnego zarzutu.

Może więc wymienię wszystkie lampy i dopiero wyreguluje bias? Do tego DC Bloker i powinno być wszystko bez zarzutu.

A tak przy okazji, co możecie polecić z lamp? Tak, by delikatnie wzmocnić bas.

@Sinuhe86 najpierw ustaw bias identycznie dla wszystkich lamp mocy, jeśli dalej buczy sprawdź jakie różnice są na siatkach lamp ( piąty pin lampy mocy liczony zgodnie ze wskazówkami zegara ) będziesz wiedział, która konkretnie lampa jest padnięta, lampy będą buczeć, jeśli będzie różnica pomiędzy lampami, mam ten wzmak więc wiem ;)

Napisz na jakich lampach grasz, albo odezwij się w klubie MingDa to pomożemy. A bas chcesz wzmacniać hmmmm........... ciekawe

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Sinuhe 86 Zrób jeszcze taki eksperyment. Zamień tylko te małe lampy pomiędzy kanałami i sprawdź czy buczenie się też przeniesie na inny kanał. Buczenie nie musi być spowodowane lampami mocy, czasem te małe szwankują.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Sinuhe 86 Zrób jeszcze taki eksperyment. Zamień tylko te małe lampy pomiędzy kanałami i sprawdź czy buczenie się też przeniesie na inny kanał. Buczenie nie musi być spowodowane lampami mocy, czasem te małe szwankują.

Hm, skoro buczenie się przeniosło z lampami mocy......

ale sprawdzić można.

Mingda tak ma, że buczy gdy prądy na lampach mocy są nierówne, to normalna przypadłość, albo biasy nieustawione, albo jedna lampa pada.

Hm, skoro buczenie się przeniosło z lampami mocy......

Jeśli tak, to to co napisałem nie ma zastosowania. Z poprzednich wpisów nie wynikało jednoznacznie że zostały zamienione tylko lampy mocy lub też niewłaściwie odczytuję to co zostało napisane na ten temat

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przepraszam bo dla mnie to obcy temat...

Jak bardzo musi być rozjechany bias żeby wzmacniacz zaczął buczeć???

Prędzej lampa "wybuchnie" niż jakieś buczenie się przeniesie na głośniki.

Maciej, uwierz mi, ten wzmak tak ma, wystarczy ustawić na jednej lampie o,35 mA a na drugiej 0,40mA i zaczyna być słychać, ten typ tak ma,

Jak bardzo musi być rozjechany bias żeby wzmacniacz zaczął buczeć???

To zależy jak dobrze jest odfiltrowane napięcie zasilające lampy mocy. Czasem bardzo rozjechany nie buczy a czasem trochę rozjechany już buczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.