Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic bdt-500 czy to dobry blu-ray za około 1,3 tyś?

liban

Rekomendowane odpowiedzi

ja jestem ciekaw jak by on wypadł w porównaniu z Philipsem Bdp9700 osobiście jak bym miał kupować teraz to wybrał bym tego Philipsa ma niezłą cenę i jest nie dużo droższy od 500 a tor video ma ten sam co oppo103eu(Qdeo88DE2755-BIF2) a tor audio ma oddzielną płytkę 7.1 c/a(PCM1795) też na kościach BB tor stereo jest trochę na gorszej bazie (PCM1789) i ma oddzielny też zasilacz liniowy dla toru audio.

Może i sobie wymyśliłeś, ale pisałeś już tylko o OLED TV

Wiesz co ja już się gubię. Cyhyba wyrwałeś sobie coś z kontekstu i ciągniesz to bez końca.

O Oledzie 4K chyba wspomniał

Plazm 4K nie ma ale są OLED 4K

Na co ja odrzekłem w następnym poście "na przykład wspomniany OLED" cały czas mowa dotyczyła 4K - i bez znaczenia jest to czy jest teraz w sklepie czy go nie ma przy takich dywagacjach bo zakłądamy że i tak wkróce będzie i takie dylematy będziemy mieć o ile będziemy dysponować gotówką oczywiście...

aktycznie pewnym mankamentem w DMP-BDT500 jest barak odczytu SACD. Ale Panasonic nigdy nie wspierał tego formatu

No i tu wielka szkoda - na szczęście stary odwarzacz działa teraz będzie odciążony od filmów więc do muzy może jeszcze posłuży.

Jednak ogólna jakość obrazu i dźwięku jest na zaskakująco wysokim poziomie.

Wczoraj obejrzałem dłuższy fragment filmu życie Pi - (wciąż nie mam czas żeby te 2 godziny poświęcić a to film wymagający skupiena)

Szukałem oznak wspomnianych judderów itp o czym sie tak pisze na forach - nie zauważyłem niczego złego -tv wyświetlał 1920x1080/24Hz - odtwarzacz rozpoznał ten tryb automatycznie.

Wrażenia? kolory w zależności od wybranego trybu na odtwarzaczu lub telewizorze (stosuję 3 nastawy dynamiczny na dzień kiedy świało dzienne pada na ekran/standard jako oszczędnościowy - wiadomości itp no i film do oglądania nocnego. Ostrość w zależności od trybu można podbić funkcją super resolution ale nie ma co przesadzać bo można popsuć obraz.

W Panasie są oczywiście do wyboru nastawy własne, kino i inne tryby. Ustawiłem więc kino trochę pooglądałem na własnych pobawiłem się regulacjami ale nie widzę sensu skoro tv ma własne nawet balans bieli i cokolwiek się chce a przecież tv służy nie tylko do oglądania z blu-ray także do innych urządzeń i lepiej skalibrować tv.

Tak więc w predefiniowanym trybie "kino" jest jak najbardziej OK przynajmniej na plaźmie. Mam włączone też tryb chroma processing i coś tam jeszcze w menu już nie pamiętam tego wszystkiego.

Jeżeli więc obraz może być jeszcze wyraźnie lepszy to albo na neo plaźmie Panasa która ponoć jest lepsza od mojego Szajsunga albo już w 4K i nowej generacji ekranach.

No ale obraz obrazem efekt końcowy trzeba ocenić całościowo więc pozostaje kwestia dźwięku - filmy też grają przynajmniej niektóre - a muzyka na tym filmie jest piękna i świetnie brzmi.

Co tu gadać wrażenia z oglądania są pozytywne nie ma się czego czepić.

Jeszcze pooglądam w 3D tylko okulary zakupię wtedy będę mógł powiedzieć więcej.

a jestem ciekaw jak by on wypadł w porównaniu z Philipsem Bdp9700 osobiście jak bym miał kupować teraz to wybrał bym tego Philipsa ma niezłą cenę i jest nie dużo droższy od 500 a tor video ma ten sam co oppo103eu(Qdeo88DE2755-BIF2) a tor audio ma oddzielną płytkę 7.1 c/a(PCM1795) też na kościach BB tor stereo jest trochę na gorszej bazie (PCM1789) i ma oddzielny też zasilacz liniowy dla toru audio.

Myślę, że ten Philips jest lepszym wyborem niż Panas i warto dopłacić zwłaszcza kiedy nie posiada się innego odtwarzacza do SACD a zwłaszcza jeżeli ma sie zamiar kupić wkrótce telewizor 4K z uwagi na skaler.

Gdyby był srebrny to może bym się i sam szarpnął. Niestety czarny sprzęt mi się nie podoba.

Z drugiej strony dołożysz jeszcze200 PLN i masz pełne 4K Panasa BDT-700 więc.tak można bez końca....

Uznałem że czasowo pozostaję z tym co mam czyli tnę koszty a w przyszłości o ile zmysły wzroku i słuchu będą sprawne (starzeję się) to wymienię komplet na wszystko dostosowane do nowych technologii.

Niemniej powtarzam muszą być płyty 4K, żeby to było warte zachodu.

Wprowadzenie 4K wymusi nowe standardy połączeniowe? Coś innego niż obecne HDMi? Jeśli tak to obecne amplitunery/plazmy itd na złom. Sam odtwarzacz niczego nie załatwi.

Natomiast kupowanie klocków w odstępach czasu może być przyczyną niekompatybilności.

Kupiłem amplituner z HDMi 1.3 potem weszło 3D HDMi 1.4 i d..a trzeba kombinować z drugim kablem.

Ktoś sobie kupił blu-ray 2d kiedy były nowością weszło 3D i znowu d..a

No i tak w kółko.

Uznałem że jak zmieniać standard to kompleksowo.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wiesz co ja już się gubię. Cyhyba wyrwałeś sobie coś z kontekstu i ciągniesz to bez końca.

O Oledzie 4K chyba wspomniał

To że się gubisz to widać.

Nic nie wyrwałem z kontekstu.

Ciagnę, bo mi wskazania ewidentego błędu w wypowiedzi, uparcie twierdzisz, że napisałeś coś innego.

Kupowanie samego odtwarzacza najnowszej generacji i podpinanie go do sprzętu HD jest na wyrost. Kupowanie samego OLEDa po to by oglądać filmy z telewizji w HD czyli 720p softwarowo skalowane do 4K też jest na wyrost - każde skalowanie to tylko dmuchanie kopiowanie pikseli żeby zapchać ekran potem zabiegi wyostrzające i mamy oczo..y obraz detali więcej i tak to nie stworzy to tylko oszukiwanie wad ludzkiego wzroku.

żeby Ci przypomnieć o co się toczy kłótnia.

Wprowadzenie 4K wymusi nowe standardy połączeniowe? Coś innego niż obecne HDMi?

Tak. HDMI 2.0 na razie.

To że się gubisz to widać.

Nic nie wyrwałem z kontekstu.

Ciagnę, bo mi wskazania ewidentego błędu w wypowiedzi, uparcie twierdzisz, że napisałeś coś innego.

żeby Ci przypomnieć o co się toczy kłótnia.

Tak. HDMI 2.0 na razie.

Dobra poddaje się możemy to zostawić bo to już nudne ja się nie lubię kłócić - lubię pisać i czytać o czymś co niesie jakieś korzyści dla naszej wiedzy.

Wracam więc do tematu playerka może kogoś zainteresuje.

Z uwagi na wadę umieszczenia USB na przednim panelu tj konieczność trzymania go otwartego w trakcie odtwarzania plików z dysku USB bo wtyczka blokuje pomyślałem, że jest slot na kartę SD a ta chowa się w całości i panel można zamknąć.

Zapuściłem pliki filmowe grają ale kiedy chcę puścić muzykę ZONK..nie da się! No głupszego pomysłu autorom softu chyba nie uda się stworzyć.

Żeby było bardziej śmiszno to ta sama karta wciśnięta w czytnik USB da się przez to dyskowe USB czytać i muza gra.

64GB może pomieścić mnóstwo MP3 więc szkoda, ze tak głupio to pomyślano bo wcisnąłbym sobie taką kartę i mógłbym w każdej chwili wywlekać te flaki i mp3.

Sprawdziłem w setupie - mam najnowsze FW dostępne na ten model 1.63 i wątpię, że powstanie nowe, które tą przypadłość wyeliminuje.

Kolejna pasta z odtwarzaniem MP3 to to że zawartość katalogu zostaje odtworzona i stop, tymczasem stary dvd philipsa na płycie przechodzi z katalogu do katalogu a więc gra do końca płyty.To samo robi mój samochodowy palyer! Dlaczego nowoczesny player tego nie potrafi pojąć nie mogę.

Z kolei Panas potrafi odtwarzać losowo a stary philips oraz dekoder sat nie potrafią.

Chcąc więc odsłuchać losowo większą ilość muzy np przy pracy kiedy latanie do odtwarzacza jest up..we to trzeba wcześniej przygotować katalog z plikami do odsłuchania na tyle duży aby te kilka godzin zapełnić. Jak to mówią na wszystko znajdzie się sposób ale dlaczego programiści wydawałoby się ludzie inteligentni robią takie głupie programy tego nie wiem...

Drugą sprawą była ciekawość co by było po podłączeniu analogowym.Te pozłacane wałeczki kuszą:)

Dla mnie to niezbędne podłączenie na wypadek chęci posłuchania odtwarzacza w Zone 2 mojego Denona, bo Zone 2 może grać tylko analogowo podłączone ustrojstwa i tylko w stereo.

Do pre out Denona mam podpięty drugi wzmacniacz i to on napędza słuchawki a Denonem wybieram źródło dźwięku dla Zone 2.

No i cóż mam wrażenie jakby MP3 i muzyka po analogu brzmiały lepiej niż z HDMi. W słuchawkach tym sposobem po HDMi nie mógłbym słuchać wcale chyba ze bezpośrednio na Denonie ale wtedy żona nie mogłaby oglądać tv:)

HDMI owszem jest dobre ale tylko do blu-ray dla wielokanałowego HD Master, które jest lepsze od DD 5.1 z tej samej płyty.

Do muzy to co analog to analog na dvd mam to samo po analogu mam najlepszy dźwięk i tylko tym sposobem może przejść z odtwarzacza (Philipsa) upsampling CD na 192 kHz a po cyfrowym kupa coaxial pada na połowie tej wartości wyżej nie podskoczy.

Dlatego moja rada dla tych co nie lubią cyfrowego brzmienia jest taka żeby zwracać uwagę na obecność analogowych przyłączy - jednak.

Po tym wszystkim sfrustrowany niedoróbkami programistów zapuściłem BR - Celebration Day Zeppelinów w jakości dźwięu HD-MA coby się odstresować a potem wyszedłem z psiakiem i zapuściłem w las aby posłuchać ...ciszy.

No i znów praca do następnego weekendu. Pewnie znowu coś wynajdę to się podzielę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.