Skocz do zawartości
IGNORED

advance acoustic gra bardzo cicho na wejściach cyfrowych dlaczego?

piotrek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak temacie jakiś czas temu kupiłem advance acoustic map 305DA pod wejściem analogowym z cd marantza cd 6002 gra bardzo mocno tannoy r2 nie mam nawet jak normalnie pogłośnić bo jest za głośno albo za cicho ewidentnie nie nadaje się to takich słabych kolumn

Ostatnimi czasy wpadłem na pomysł żeby sprawdzić jak zagra jak podłącze wzm cyfrowo próbowałem właśnie z CD oraz z komputerem wejściami optycznymi oraz cyfrowymi i kicha na maksymalnej odchyłce regulatora gra naprawdę cicho

szukałem w googlach odpowiedzi ale nikt widzę takich problemów nie miał nie wiem czy wzm jest uszkodzony?

• 2 miesiące później...

Sprawdź zworki AMP IN PRE OUT i inne przelączniki

właśnie nic co prawda te zworki są okropnej jakości ale nic tam nie widzę resztę tam nic ciekawego nie ma bezpieczniki ok w tym problem że gra bardzo cicho a nie w ogóle

właśnie nic co prawda te zworki są okropnej jakości ale nic tam nie widzę resztę tam nic ciekawego nie ma bezpieczniki ok w tym problem że gra bardzo cicho a nie w ogóle

Chodzi mi o to czy one są te zworki i łączą przedwzmacniacz z końcówką mocy. Bo tak chyba jest w tym wzmacniaczu ?

skk

Chodzi mi o to czy one są te zworki i łączą przedwzmacniacz z końcówką mocy. Bo tak chyba jest w tym wzmacniaczu ?

tak tak łączą ale jakby tam był ból choć kiedyś był to również pod wejściem analogowym by cicho grało a problem w tym że pod cyfrowymi wejściami gra tak na 1/10 gwizdka

jak wszystko podpięte dobrze, zworki wpięte prawidłowo, zasilanie ustawione na 230v. to przedwzmacniacz szwankuje. Ktoś może to niefortunnie naprawiał ? Jak na cyfrowym z cicho a po analogu za głośno to może jest coś zamienione stąd ta nieprawidłowe wzmocnienie. Nie znam budowy tych wzmacniaczy ale może głośność jest sterowana procesorem i on coś szwankuje. Tak czy inaczej trzeba skontaktować się z serwisem (wiem żadna to podpowiedź)

skk

jak wszystko podpięte dobrze, zworki wpięte prawidłowo, zasilanie ustawione na 230v. to przedwzmacniacz szwankuje. Ktoś może to niefortunnie naprawiał ? Jak na cyfrowym z cicho a po analogu za głośno to może jest coś zamienione stąd ta nieprawidłowe wzmocnienie. Nie znam budowy tych wzmacniaczy ale może głośność jest sterowana procesorem i on coś szwankuje. Tak czy inaczej trzeba skontaktować się z serwisem (wiem żadna to podpowiedź)

lepszy rydz nisz nic ( : w każdym razie dzięki za pomoc Pozdrawiam

chyba że może wiesz ile litrów fabrycznie ma mieć skrzynia do takich głośników na obudowie zamkniętej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lepszy rydz nisz nic ( : w każdym razie dzięki za pomoc Pozdrawiam

chyba że może wiesz ile litrów fabrycznie ma mieć skrzynia do takich głośników na obudowie zamkniętej

Ukryta Zawartość

Nie, niestety nie wiem ale to można obliczyć ze wzoru i potrzebne są parametry głośnika Thiele-Small'a. trzeba znać parametry , fsa, Qts i Vas... .

Tu masz linka do podszkolenia się ;

Ukryta Zawartość

Akurat nie jest to trudne. Ale obliczenie zwrotnicy to już tak łatwo nie jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skk

Nie, niestety nie wiem ale to można obliczyć ze wzoru i potrzebne są parametry głośnika Thiele-Small'a. trzeba znać parametry , fsa, Qts i Vas... .

Tu masz linka do podszkolenia się ;

Ukryta Zawartość

Akurat nie jest to trudne. Ale obliczenie zwrotnicy to już tak łatwo nie jest

Czytałem kiedyś i zwątpiłem bo brakowało mi jednego parametru i dostawiłem z podobnego głośnika ale prawdopodobnie będę musiał zrobić na razie jedno pudło pomiarowe z tylną ściana ruchoma i będę słuchał kiedy najlepiej zagra mam takie 4szt i chciałem zrobić subwoofer do kina za kanapę dodatkowy ( : a powiedz mi jeszcze taka rzecz co byś wybrał bo może słyszałeś Tannoy Edinburgh czy infinity kappa9.2

Ukryta Zawartość

Nie jestem specjalistą, tak że proszę to wziąć pod uwagę i w razie czego poprawić

Z ciekawości popatrzyłem na ten wzmacniacz i z tego co widzę to ma napięcie wejściowe (napięcie przy którym wzmacniacz uzyskuje nominalną moc - coś jak max.) to około 500 mV

Większość CDPlayer, BluRay, DAC daje napięcie wyjściowe (lub max. napięcie wyjściowe około 2 V, w tym również ten CD6002

Wcale mnie to nie dziwi że jest coś jak przesterowanie, ale może wzmacniacz sobie z tym radzi ale jest głośno.

Potrzebny jest odpowiedni przedwzmacniacz dopasowujący lub DAC z regulowaną głośnością (tu będzie działać dobrze na około 25%)

Wygląda na to że właśnie wejścia cyfrowe pracują poprawnie a to że zbyt cicho to nie wiem dlaczego.

Nie sprawdzałem impedancji.

Proszę poprawić jak się mylę.

Tak w ogóle to nie wiem dlaczego część producentów nie utrzymuje zgodności w wzmacniaczach, może chcą żeby od nich kupić dodatkowy sprzęt.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Czytałem kiedyś i zwątpiłem bo brakowało mi jednego parametru i dostawiłem z podobnego głośnika ale prawdopodobnie będę musiał zrobić na razie jedno pudło pomiarowe z tylną ściana ruchoma i będę słuchał kiedy najlepiej zagra mam takie 4szt i chciałem zrobić subwoofer do kina za kanapę dodatkowy ( : a powiedz mi jeszcze taka rzecz co byś wybrał bo może słyszałeś Tannoy Edinburgh czy infinity kappa9.2

12 calowe to dwa wystarczą i z tego co piszą o tych głośnikach stosunkowo niewielka obudowa w wersji zamkniętej. Ja jednak policzyłbym.

Co do kolumn to jedne i drugie zacne. Tannoy łatwy w napędzeniu czyli stosunkowo niewielka moc wystarczy do głośnego słuchania. Infinity wielkie kolumny i potrzebny do nich mocny wzmacniacz i spore pomieszczenie. Wiem że były dwie wersje ta druga z innymi głośnikami niskotonowymi miała mniejsze zapotrzebowanie na moc. Nie słuchałem żadnej z kolumn.

Gdzieś mam test jednych i drugich i wysoko były oceniane.

skk

Nie jestem specjalistą, tak że proszę to wziąć pod uwagę i w razie czego poprawić

Z ciekawości popatrzyłem na ten wzmacniacz i z tego co widzę to ma napięcie wejściowe (napięcie przy którym wzmacniacz uzyskuje nominalną moc - coś jak max.) to około 500 mV

Większość CDPlayer, BluRay, DAC daje napięcie wyjściowe (lub max. napięcie wyjściowe około 2 V, w tym również ten CD6002

Wcale mnie to nie dziwi że jest coś jak przesterowanie, ale może wzmacniacz sobie z tym radzi ale jest głośno.

Potrzebny jest odpowiedni przedwzmacniacz dopasowujący lub DAC z regulowaną głośnością (tu będzie działać dobrze na około 25%)

Wygląda na to że właśnie wejścia cyfrowe pracują poprawnie a to że zbyt cicho to nie wiem dlaczego.

Nie sprawdzałem impedancji.

Proszę poprawić jak się mylę.

Tak w ogóle to nie wiem dlaczego część producentów nie utrzymuje zgodności w wzmacniaczach, może chcą żeby od nich kupić dodatkowy sprzęt.

Właśnie dziwne to jest sprzęt gra czysto co prawda przy CD naprawdę głośno znacznie głośniej niż np przy analogowym podłączeniu z karty dźwiękowej komputera ale przy podłączeniu przez cyfrowe wejścia jest bardzo cicho nawet na maks regulacji potencjometru ale wydaje mi się że basu jest więcej sprawdzałem również podłączenie cyfrowe w dwóch urządzeniach i tak samo

12 calowe to dwa wystarczą i z tego co piszą o tych głośnikach stosunkowo niewielka obudowa w wersji zamkniętej. Ja jednak policzyłbym.

Co do kolumn to jedne i drugie zacne. Tannoy łatwy w napędzeniu czyli stosunkowo niewielka moc wystarczy do głośnego słuchania. Infinity wielkie kolumny i potrzebny do nich mocny wzmacniacz i spore pomieszczenie. Wiem że były dwie wersje ta druga z innymi głośnikami niskotonowymi miała mniejsze zapotrzebowanie na moc. Nie słuchałem żadnej z kolumn.

Gdzieś mam test jednych i drugich i wysoko były oceniane.

mam jeszcze magnata omega 300 gra przy filmach fajne ale w salonie drewnianym na 37m2 bas rozchodzi się i nie ma jakiegoś super efektu powiedz mi jeszcze a czym by zasilić takie głośniki jako subwoofery ? jakiś wzmacniacz klasy D widziałem na allegro są jakieś całe gotowe panele zasilające 2x100w po 200 zł ale to chyba kiszka będzie jak sądzisz

Co do kolumn to właśnie chciałbym usłyszeć jak infinity zagrają bo właściciel u którego akurat słuchałem te Tannoye sprzedał swój cały komplet ale zadeklarował się że jak będę chciał złoży mi taki zestaw a że przedwzmacniacz i monobloki sam robił i grały świetnie nie będą to jakieś mega koszta jak na razie będzie mi lampizował CD na wzór swojego bo układ jest bardzo podobny a jego gra o niebo lepiej

jakiś wzmacniacz klasy D widziałem na allegro są jakieś całe gotowe panele zasilające 2x100w po 200 zł ale to chyba kiszka będzie jak sądzisz

Trudno powiedzieć ale raczej cudów nie będzie. Z drugiej strony do subwoofera nie trzeba jakiegoś cudownego wzmaka ale musi mieć trochę watów i dobra wydajność prądową.

skk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.