Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do CREEK A50iR

PIT

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś ma ciekawą propozycję kolumn do creeka A50iR ?

Obecnie słucham na AVANCE 503 i kablach AQ Tape 6+. Odtwarzacz to ONKYO 7222. Wydaje mi się, że dźwięk na tym wzmacniaczu powinien być bardziej szczegółowy i analityczny. Ma teraz b.dobrą przestrzeń i stereofonię ale brakuje trochę szczegółów. Czy to może być winą kolumn? A może kabel?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/10740-jakie-kolumny-do-creek-a50ir/

PIT - nie jestem wielkim specjalista ale po odsluchach Creeka 4330, ktory zachwycil mnie przestrzenia i tym nieuchwytnym czyms, oczekiwalem ze jego nastepca bedzie gral lepiej, co przy wiekszej mocy moglo stworzyc dobry wzmak. Ale sie zdecydowanie zawiodlem - dla mnie A50 to przyzwoicie graja wzmak, ktory nie wyroznia sie niczym szczegolnym i na dodatek zatracil wspaniala przestrzen poprzednika. Oczywiscie Creeka 4330 mialem przez jakis czas a A50 sluchalem tylko dwa razy w salonie wiec nie jest to moze doglebne porownanie, ale dla mnie wystaczylo.

PIT

Sprobowac by nalezalo sie pobawic ;-)

Najpierw zobaczyc czy zmiana na rasowego CDeka da wystarczajaca poprawe, Interkonekt ( np mozesz sprobowac ten co ja mam mowia ze troche metaliczny ale szczegolow ma oooojjojojoj bardzo duzo ) a wreszcie kolumny. No i nie trzeba wszystkiego kupowac bo mozna zaprosic pozyczyc czy sie wprosic

Udanego upgradu

>riot

A czy mógłbyś podać jakieś konkretniejsze uzasadnienie? Czy testowałeś creeka z innymi urządzeniami i jakimi, jaki był wtedy dźwięk i dlaczego z Eposami lepszy? itp. Bo samo stwierdzenie że jest najlepiej niewiele wnosi.

>pawelm

Jestem z Włocławka.

Pozdrawiam

Teoretycznie EPOS i Creek maja w tej chwile tego samego wlasciciela wiec jedno powinno byc robione "pod" drugie. Ale EPOSy to dosc specyfizne brzmienie - albo Ci sie spodoba albo nie - musisz posluchac i ocenic.

Wloclawek ...wlasnie Wam buduja obwodnice ;-)

Wczesniej Ci napisalem ze jak jest dosc duze grono audiofili to wtedy 'tanim kosztem' wybierasz najlepszy zestaw dla siebie ;-) ....Niektorzy lubia czeste zmiany i na nich nic nie traca ;-)....a ja jestem teraz zwolennikiem dlugiego sluchania a dopiero wtedy dokonac ewentualnych zmian...

Ps A Eposy sa naprawde dobre ...tylko ze ja ich sluchalem z lampami

Ps2 A jak chcesz miec mnostwo detali to pogadaj z pal55 o AE 1ref wewelacyjne monitorki

Witam moim zdaniem to wina kolumn, CD oraz interkonektu. Creeka raczej bym nie podejrzewał. Sam mam w drugim systemie Onkyo 7333 i dużo mu brakuje do CA D500SE w każdym aspekcie (choć zdaję sobie sprawę że CA to też nie cudo, ale w moim systemie jako tako się sprawdza). Jeżeli chodzi o kolumny to mogą stanowić udane połączenie (ale proszę tu nie liczyć na laboratoryjną szczegółowość) z Creekiem, jednak trzeba pomóc kabelkami, u mnie świetnie się tu sprawdziły głośnikowe AQ CV-4 oraz interkonekt Ultralink Ultima MK II. W porównaniu z kablami które miałem wcześniej: głośnikowe Black Rhodium AST 75 oraz interkonekt Black Rhodium Harmony jest nieprównywalnie lepiej. Ale powtarzam jeżeli interesuje Cię bardzo dobra szczegółowość to zapomnij o Avancach. To niezle kolumny, ale można dużo lepiej. Creek ma duży potencjał. Jeżeli fundusze pozwalają to posłuchaj Proaców, kultura, przestrzeń, szczegółowość na bardzo wysokim poziomie. Ja w poszukiwaniu lepszego brzmienia buduję właśnie klony Proaców Response 2.5 i kiedy je ukończę najpewniej będę musiał się rozstać z Creekiem (za słaby) i poszukać większego mieszkania :)

Pozdr.

• 1 miesiąc później...

Chciałem trochę uaktualnić wątek.

Po ostatnich wpisach poddałem ONKYO modyfikacji (wymiana przetwornika C/A) i jest bez porównania lepiej jeżeli chodzi o szczegółowość i dynamikę natomiast w dlaszym ciągu mam problem z wysokimi tonami. Czasem wydaje mi się, że są one trochę zbyt dominujące (może za ostre?)

Jaki interkonekt złagodziłby górę nie zmieniając charakteru brzmienia całej reszty?

Pzdr

PIT

W tym zestawie to według mnie wzmacniacz jest najmocniejszym ogniwem, rzeczywiście nie ma on tego czegoś co 4330, ale ma za to inne coś. Raczej poszedłbym w wymianę źródła (w pierwszej kolejności), albo kolumn - wymiana AQ nawet na idealnie grającego z A50 Cardasa to raczej krok w bok - szczegółów od tego nie przybędzie. U Shinobiego dopiero podłączenie odpowiedniego CD dało oczekiwany skutek, Cardas podpięty do porzedniego CD dawał oczywiście poprawę, ale w porównaniu do nowego CD powiedzmy kosmetyczną (porównanie do VDH)

z pospiechu nie przeczytalem jaki masz zestaw.

nie wiem jak gra ten onkyo, ale chyba bedziesz musial ingerowac dalej niz interkonekt. tak jak pisze zegarmistrz. z poprzednim zrodlem (marantz cd6000) moglem podpinac vdh, cardasy, srasy i inne. nic by nie pomogo.

cardas to wg mnie super kabel, ale na ile moze siegnac zmiana wprowadzona przez interkonekt to inna sprawa. mysle, ze musisz pomyslec nad zmiana cd. u mnie po wymianie na porzadne zrodlo (wg mnie) dalo oczekiwany efekt, a nawet przeroslo oczekiwania. sproboj poszukac. na allegro jest do sprzedania uzywany mf a3 cd. mozesz tez wskoczyc do wro i zobaczyc jak to u mnie jest.

powodzenia.

>Zegarmistrz

Co miałeś na myśli pisząc ma inne coś?

Jeżeli chodzi o zmianę CD to też się wcześniej nad tym zastanawiałem ale po tuningu CD u p. Stelmacha sądzę że źródło jest teraz ok. Porównywałem je z Denonem DCD 3000 i ten odpadł.

Dlatego myślę że jakiś kabelek mi pomoże na razie bo kolumn na razie nie chcę zmieniać (choć wiem że można douuużo lepiej)

>Shinobi

Czy ten Cardas to kabel głośnikowy czy interkonekt ?

• 1 rok później...

Chciałbym odświeżyć wątek. Mój system został lekko zmodyfikowany - obecnie AVANCE i CD są po tuningu. Brzmienie jest dużo lepsze jednak przeszkadza mi trochę czasem spora ilość wysokich tonów i kiepski bas. Za wysokie odpowiedzialny jest Creek i AQ type6, natomiast kiepski bas to wina omeg. Zastanawiam się jakie inne kolumny byłyby lepsze w przedziale do 3kzl? Może ktoś słyszał ciekawe połączenie Creeka A50 z jakimiś kolumnami?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.