Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz na lampach EL84 kontra 300B

tomaen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem ciekawy Waszych opinii n/t różnic w brzmieniu, plusów i minusów obu.

Z praktycznej strony medalu minusem EL84 jest mała moc, a co za tem idzie wysokoefektywne kolumny, a 300B to drogie bańki z kolei.

5W z SE w pentodzie, bo w triodzie dla mnie gra cienko, to nie tak mikro, 300B w najlepszej dla niej aplikacji to 10W a dalej to co kto lubi i ile THD toleruje

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

5W z SE w pentodzie, bo w triodzie dla mnie gra cienko

EL84- pentoda (często stosowana w wzmacniaczach gitarowych). W Lebenie 300Xs użyte po 2 na kanał w układzie PP dają w efekcie 2*15W... Nie wypowiem się na temat 300B, natomiast EL84 znam doskonale. Leben daje naturalne i wyrównane brzmienie w pełnym zakresie muzycznym. Z napędzeniem głośników nie jest tak źle jakby się wydawało. W moich 13mkw napędza dużą swobodą NHT 1.5 o deklarowanej przez producenta skuteczności- 85dB/2.83V/1m.

Z moich skromnych doświadczeń, za to doskonale znanych autorowi wątku, EL84 kontra 300B to naturalność brzmienia, przestrzenność kontra magia (aczkolwiek niekoniecznie neutralna) średnicy. Trudny wybór...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.