Skocz do zawartości
IGNORED

Bass-refleks w kolumnach głośnikowych

greg_04

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do zakupu kolumn głośnikowych, które to niestety z konieczności będą musiały stać tuż przy ścianie. Czy to znaczy, że powinienem interesować się wyłącznie zestawami posiadającymi bass-refleks z przodu?

Od biedy, kosztem funkcjonalności pokoju (16,5 m.), mógłbym je odsunąć jakieś 25 cm, ale czy to już jest wystarczająco dużo by móc zafudować sobie kolumny z "dziurą" z tyłu? Coś mi mówi- że nie, a szkoda bo już miałem upatrzone Mission m33 bądź 34 ewentualnie KEF Cresta 30.

A może jednak..

Będę wdzięczny za każdą konstuktywną pomoc.

Greg_04

Dzięki Goldie77, ale konkretnie czy nie jest nieporozumieniem kupowanie kolumn z bass-refleksem z tyłu , jeśli mają stać przy samej ścianie? Sorry, być może za infantylność zapytania, ale poziom mojej wiedzy w tej materii nie jest zbyt duży

greg_04

no tak na logikę rzecz biorąc - jeżeli mają bass refleks z tyłu i postawisz je tuż przy samej ścianie - no to nic nie będzie z tego basu - wszystko będzie "wchodzić" do środka kolumny i częściowo będzie walić po samej ścianie - chyba niekoniecznie ciekawe doznania odsłuchowe... Druga sprawa - jak je odsuniesz - masz przestrzeń na to, aby powietrze wyrzucane pracowało - więc dźwięk wyjdzie i powienien zagrać zdecydowanie ładniej. To moje rozumowanie - ja też nie jestem "lotny" w tych tematach, tu jest zdecydowanie większa ilość specjalistów, może oni bardziej pomogą :)

Cześć greg_04. Na pewno z przednim wylotem byłoby łatwiej i w zasadzie bezproblemowo, ale jeżeli bass-refleks będziesz miał z tyłu, to też nie jest dźwięk z góry skazany na porażkę. W przypadku ustawienia przy samej ścianie wystarczy zatkać wyloty gąbkami ( z reguły dostarczają je producenci kolumn,ewentualnie samemu można "wyprodukować kawałek gąbki) i nadmiar basu zostanie zredukowany. Gdybyś faktycznie odsunął kolumny na 25 cm, to być może lepszym rozwiązaniem okazałoby się wetknięcie w otwory bass-refleksów tekturowych rolek, na które nawinięty jest papier toaletowy. Mówię poważnie, nie robię sobie jaj, próbowałem tego u siebie i działało.Powodzenia.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.