Skocz do zawartości
IGNORED

Przednie kolumny do kina domowego Yamaha

sonciak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam najprostrzy wzmak Y340 i dvd Y540. Do tego szajski zestaw głośniczków NSP-100, także Yamahy. (Kupiłem je zanim dowiedziałem się o tym forum - nie bijcie)

Dźwięk w filmach ujdzie, ale muzy nie da się na tym słuchać. Dojrzałem, żeby wydać parę złotych i kupić coś na przód, żeby móc normalnie słuchać muzyki. Mój budżet to 600-1000zł za dwie sztuki, a mój pokój ma 12m2. Chce coś, co zagra zwykłą muzykę popularną trochę cieplej i mniej dynamicznie niż te pierdziawy. Zależy mi też aby kolumny, które kupię współgrały jakoś w kinie, z moim środkowym, subem i tyłami, ponieważ na razie nie zamierzam ich wymieniać.

Czy możecie mi coś polecić abym nie zabłądził po raz drugi?

(Akceptuję zakupy na Allegro)

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

odpowiedzcie proszę. naprawdę mało się znam, a nie chce dać gafy. dla mnie 1000zł to duża suma i chcę ją wydać jak najlepiej. przeglądałęm podobne wątki, ale ponieważ się nie znam, nie umiem ustosunkować innych wątków do mojej konkretnej sytuacji.

tęsknie i czekam... ;)

Sonciak> moze i to bez sensu, ale:

1. Ten amplituner jest moim zdaniem kiepski w stereo.

2. DVD jest ok, ale z opinii wynika ze nietrwale. Ryzyko zajezdzenia wzrasta z kazdym dniem.

3. Pokoj raczej mniejszy niz wiekszy.

4. Lubisz Yamahy.

Wniosek:

Kinuj na tym co masz, a dokup Pianocrafta.

thx za odp

1. tez tak slyszalem :< ale nie wymagam wiele, chciałbym chociaz osiagnac wynik podobny do jakies miniwiezy panasłonic, czy srony, bo na razie to muze slychac jak na boomboksie firmy supersonic or sth.

2. same dobre wiesci masz dla mnie :P

3. mieszkam z rodzicami :<

4. nie lubie, kupilem na allegro (z niemiec) bo za te pieniadze, ktore mialem, moglem miec kino jvc w jednym klocku.

opcja z pianocraftem odpada. nie mam 2kzł ani miejsca na kolejne glosniki i klocuszki.

czy moze mimo wszystko Ty Mariuszu, czy ktoś inny umie poradzić mi jak wzbogacić moję (niezłe jak dla mnie kino) o opcje poprawiającą stereo za kilkaset złotych? (nie jestem wymagajacy, ale ta jamaha gra muze jak tranzystorowe radyjko, jest gorzej niż na mojej starej wieży panasonik SA-AK25. Co zrobic zeby bylo lepiej?

Jestem z tych, ktorzy uwazaja ze kolumny decyduja o brzmieniu zestawu w 90%. Niestety, jestem tez zdania ze synergia 1. z pokojem odsluchowym 2. Twoim uchem jest nieosiagalna droga zaocznej porady.

Ostatnio na Allegro poszly dosc tanio Paradigmy Monitor 3. Byly to kolumny (obok w koncu kupionych), na ktorych testowalem amplituner KD przed zakupem, na Twoim, na swoim AVR, na Y440 i Pioneerze 712. Rezultat mozesz wyczytac "O mnie". Czy to oznacza, zebys nie szukal tych Paradigmow? Oczywiscie ze nie, moze Tobie i Twojemu pokojowi by to podeszlo.

Jest 1000 propozycji na front. Pewnie, ze nie wszystkie zostaly tu kiedys wymienione ale i tak jest tego mnostwo. Sorry, nie widze dla Ciebie zadnej pomocy, oprocz pewnej rady ktora zawsze koncza sie takie watki...

>> MariuszJ>> no szkoda...

myślałem, że kupie dwie kolumny i jakoś posłucham sobie muzyki, ale skoro mówisz, że nie ma dla mnie rady to trudno, dziękuję za poświęcony mi czas.

>>do pozostałych:>> oczywiście nie wierzę, że nie ma rady. chce słuchać muzyki trochę lepiej. zeby bylo mniej pierdzenia. slucham muzyki, która leci w tv, a więc nie mam audiofilskich wymagań, jednak te pierdziawy są nieznośne do muzy.

czekam na dalsze propozycje

Sonciak> jestes w W-wy chyba? Jedz do Kocia na Bemowo (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), odsluchasz tam prawie swojego (Y350) z Kodami i Paradigmami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hehe, znam ten sklep, 200m mam do niego :D

myślę, że to jest dobre wyjście, żebym posłuchał. chociaż ja się na tym za bardzo nie znam, ale myślę, że bez problemu usłyszę, czy słyszę, to co chciałbym słyszeć.

na jakie modele kody i paradigma zwrócić uwagę?

pozdrawiam

Skoro masz zestaw Yamahy może spróbuj z głośnikami tejże firmy ? - pisząc głośniki mam na mysli tradycyjne np. podłogowe kolumny w obudowie z mdf-u ... Oczywiście zaraz usłyszysz, że Yamaha nie robi dobrych głośników - ale na tym (i innych "forach") jest mnóstwo zarówno gorących zwolenników tej firmy jak i jej zagorzałych przeciwników ... - i właśnie w stosunku do tej firmy jest najwięcej kontrowersji ... ale może to z powodu jej popularności ?(to coś jak Technics 10-20 lat temu ...- najpierw wszyscy się zachwycali - a potem ... sam wiesz ;-))

Jeśli oczekujesz sugestii to w tej cenie jesteś wstanie kupić używane NS120/150 lub ciut drożej NS200 - naprawde solidnie brzmiące kolumny (sporo lepsze od serii NS 1X0) - i na pewno lepsze od głośników Kody w tej cenie - IMHO oczywiście ! /choć tu zapewne nie jestem obiektywy biorąc pod uwagę, że je sprzedają ;-))/ - ale naprawde byłem z nich bardzo zadowolony ! ... do czasu aż nabyłem duuuuuzo droższe - choć różnica w jakości brzmienia nie odzwierciedla różnicy w cenie niestety ;-(( .... ale tak to juz chyba jest - im droższy sprzęt tym mniejsze różnice - moim zdaniem największe różnice są między sprzętem superbudżetowym - np. takim jak Twój zestaw głośniczków - a sprzętem z "dolnej średniej" pólki ...)

Mam nadzieję, że pomogłem - ale oczywiście posłuchaj sam !!!

Wersja gruga to jakieś głośniki podstawkowe -/przeważnie kosztem niskiego basu - ale nie wszyscy to lubią/ - zakładając, że mozesz tanio sam zrobić dobre podstawki można znaleźć naprawde nieźle brzmiące podstawkowce w tej cenie ! zwłaszacza do małego pomeszczenia - ale jakie to musi Ci doradzić ktoś inny - ja akurat jestem zwolennikiem podłogowych ;-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.