Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki + DAC/AMP pomoc w wyborze

sirtomm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prosiłbym o pomoc przy wyborze sprzętu, a przynajmniej w ukierunkowaniu w którą stronę uderzyć. Mam budżet ok. 2k do przekroczenia z niewielkim hakiem. Chciałbym w tej cenie znaleźć DAC/AMP oraz słuchawki, które spełniałyby moje wymagania. Zaznaczam od razu, że nie byłem jeszcze na żadnym odsłuchu, ale chciałbym zawęzić spektrum poszukiwań przed wybraniem się do salonu.

Jakkolwiek to zabrzmi, chciałbym znaleźć coś niebanalnego. Część z Was zaśmieje się w tej chwili, każe podwoić budżet i wrócić do tematu :) Nie jestem audiofilem i nie będę doszukiwał się niuansów w brzmieniu struny E gitary klasycznej ;) ale z drugiej strony słuchanie muzyki na takim zestawie ma być miłe dla ucha.

Żeby przybliżyć trochę, jakiego brzmienia szukam posłużę się kawałkiem 'Solid Rock' AcidDrinkers. Przepraszam za 'niebranżowe' słownictwo, staram się obrazowo przedstawić to co słyszę. Analogowe klasyczne rockowe, wygar, gitara 'mięsista' ale nie zamulona, 'czuć' wzmacniacz lampowy, słychać dźwięk a nie przesterowany hałas; stopa perkusji mocna, dodaje 'wiatru' nagraniu ale nie przytłumia reszty, wokal zgrywający się z całością..

generalnie jeśli chodzi o rodzaj słuchanej muzyki to będzie 'oldskulowy' rock/metal ale również 'zdarzają' się artyści pokroju Radiohead czy Bjork

Źródłem byłby odtwarzacz sieciowy (pliki FLAC, APE), wyjście coaxial lub optyczne.

Czytałem już trochę recenzji i wątków odnośnie sprzętu, im więcej tym większy mętlik w głowie. Zacząłem od Nuforce Icon HDP, później pojawił się Xonar Essence One. Również na tym forum dobre recenzje ma Matrix Mini, w międzyczasie pojawił się Matrix Mini ver.2014 ale nie mogę dokopać się żadnych recenzji. Słuchawki w zasięgu budżetu to AKG550, BT990 czy Sennheiser598. W końcu stwierdziłem że nie wiem czy dobrze zacząłem - tzn najpierw wybór DAC i do tego słuchawki czy może odwrotnie? znaleźć droższe słuchawki i dopiero DAC? generalnie co radzicie, polecacie??

https://www.audiostereo.pl/topic/108066-s%C5%82uchawki-dacamp-pomoc-w-wyborze/
  • 2 tygodnie później...

Dalej szukam i w w dalszym ciągu prosiłbym o pomoc. Niestety nie mam możliwości odsłuchu, muszę polegać na opisach i recenzjach sprzętu.

W tej chwili zawęziłem poszukiwania. Prosiłbym przynajmniej o pomoc w doborze słuchawek, później się je jakoś 'napędzi' ;)

gust się nie zmienił, przede wszystkim rock lata 60-70, trochę mniej - alternatywa, muzyka filmowa, jazz

słuchawki DT990 lub HD650, choć podobno do mocniejszej muzyki lepsze są HD600

co do dac/amp to czekam na recenzję nowych Matrix mini-i i mini-i Pro

czy ktoś z Was testował ww słuchawki z Matrixem? czy mini-i da radę odpowiednio rozpędzić HD650?

Widzę że nikt nie chce odpowiedzieć, może zbyt mały zysk.

Typ muzyki ma tu mniejsze znaczenie, sprzęt działa dobrze albo nie.

W tej kwocie może zmienić koncepcję na granie z USB.

Zobacz taki układ: Resonessence Herus + słuchawki niżej Ohm'owe.

Słuchawki zawsze są kwestią gustu, musisz wybrać sam, ale nawet tanie AKG K420 potrafią (po "wygrzaniu") zagrać dobrze.

Nie jako polecane, ale dla info, wybiera zawsze użytkownik.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.