Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw głównie muzyczny - co do BX5?

arekf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To pierwszy post, zatem proszę o wyrozumiałość. Trochę poczytałem podobnych wątków, ale mętlik w głowie wcale nie mniejszy, dlatego postanowiłem wprost zapytać o radę. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Przymierzam się do budowy własnego zestawu, na teraz niemal jestem zdecydowany na kolumny Monitor Audio BX5 i szukam reszty.

Miejsce: pokój ok. 18 m2, mało mebli, zatem prawie pusty ;)

Przeznaczenie: 70% muzyka (głównie symfoniczna, metal, rock), 15% gry, 15% kino (do oglądania filmów zamierzam używać Play Station, chciałbym móc je podłączyć do zestawu).

Cena: ok. 6-7 tys. za komplet baza+kolumny, być może lekko zwiększę budżet.

Co polecacie? Jak to rozwiązać? Czy MA BX5 to dobry wybór (sam dwa razy słyszałem jak grają w zestawach czysto muzycznych i bardzo fajnie to brzmiało), jak Wy oceniacie te kolumny? Jak i z czego zbudować fajny zestaw (razem z konsolą)?

Proszę o rady. Jeżeli powinienem uzupełnić jakieś informacje, dajcie znać. Dziękuję.

Pozdrawiam,

Arek

Jeśli chodzi o same kolumny to bardzo ciekawa propozycja.

Jak na swoje gabaryty posiadają porządną podstawę basową,

grają plastyczną, namacalną średnicą oraz bardzo detaliczną,

wyrazistą aczkolwiek nie kłującą górą.

Zachowują przy tym niezłą dynamikę,zwinność.

Ogólnie można określić je jako kolumny dość uniwersalne grające

z odrobiną zadziorności.

Fajnie sprawują się właśnie w mniejszych i średnich pomieszczeniach.

Z muzyką symfoniczną, rockiem czy metalem spokojnie sobie poradzą.

Zestawiałbym z elektroniką o raczej neutralnym

niezbyt jasnym charakterze

Napisz czy interesuje Cię cały set 5.1 czy narazie samo 2.0 ??

Jeżeli narazie 2.0 i zestaw głównie muzyczny to ja na Twoim miejscu stawiałbym na dwie opcje:

-zakup zintegrowanego wzmacniacza stereo z opcją "bypass" czyli możliwością podpięcia się pod samą końcówkę mocy.

Dokupisz później amplituner i wykorzystasz ewentualnie wyjście pre-out dla frontów

-zakup porządnego amplitunera,gdy nie będzie satysfakcjonowała Cie jakość stereo to dokupisz np. stereofoniczną końcówkę mocy i wykorzystasz jak w pierwszym przypadku pre-out amplitunera

Pozostaje jeszcze kwestia preferencji brzmieniowych ażeby polecić konkretną firme,modele.

Napisz jakie brzmienie lubisz, dynamiczne-spokojne, jasne-trochę ocieplone itd....

Co do wyboru źródła kwestia czy posiadasz sporo płyt cd czy może wolałbyś korzystać poprostu z wirtualnej biblioteki i jakiegoś DAC-a

Lubię dźwięki naturalne, klarowne, ostre, nieprzytłumione. Fajnie, gdy słychać nawet drobne i delikatne triki i zagrania (choćby to były błędy). Generalnie cenię dynamikę i lubię poczuć moc muzyki (nie chodzi mi o głośność, tylko bogactwo i różnorodność, np. Instrumentów przy klasyce). Mam nadzieję, że rozumiesz, co mam na myśli ;)

Co do źródła muzyki - na teraz zdecydowanie przeważają płyty audio, choć trochę muzyki cyfrowej też posiadam. W najbliższej przyszłości raczej zostanę przy CD, plus trochę muzyki np. przez USB (np. pliki flac).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.