Skocz do zawartości
IGNORED

WASAPI lub KS z (WDM) czy bez?

Pawel_PS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem tydzień temu kartę Audiotek Prodigy HD2 Advance DE i bawię się Foobarem oraz ogólnie ustawieniami i konfiguracją systemu.

Zastanawiam się, czy mimo zainstalowania przeze mnie WASAPI oraz Kernel Streaming w Windows 7 32bity rzeczywiście omijam obróbkę dźwięku przez system. Przy wyborze urządzenia w Foobarze mogę wybrać jako "Device" np. "KS : Envy 24 Family Audio (WDM)" lub WASAPI, ale też z dopiskiem (WDM).

Czy w takim razie omijam system i z karty wychodzi dźwięk bit perfect, czy też ze względu na rodzaj driverów nie jest to czyste i prawidłowe?

Zainstalowałem także dla próby JPlay i ASIO4all i wybrałem jako "device" to właśnie urządzenie. Jakość taka sama jak na Kernel Streaming, ale są cały czas zakłócenia (delikatne trzaski w nieregularnych odstępach czasu, ale dosyć często - co pół sekundy, itp). Tak więc odinstalowałem te drivery.

Bardzo proszę o podpowiedzi czy WDM powinien być, czy muszę szukać innego rozwiązania?

--

Pozdrawiam,

Paweł

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

https://www.audiostereo.pl/topic/108431-wasapi-lub-ks-z-wdm-czy-bez/

Ponieważ miałem wątpliwości odnośnie WASAPI (WDM) to szukałem rozwiązania. I znalazłem.

Ale zacznę od początku :) Wydaje mi się, że jednak urządzenia z rozszerzeniem WDM korzystają z miksera windows, gdyż pomimo wybrania w Foobarze KS lub WASAPI mogłem suwakiem głośności zmniejszać i zwiększać natężenie dźwięku. Nie dawało mi to spokoju i wreszcie mam tak jak być powinno, tj. ustawienia "miksera dźwięku" w ogóle nie wpływają na odtwarzane utwory.

Rozwiązanie znalazłem na jednym z zagranicznych forów. W skrócie opiszę na czym polega, a jeśli ktoś będzie zainteresowany służę pomocą i opiszę procedurę dokładniej. Otóż karta Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE nie wspiera Wasapi & ASIO na Windows 7, a sterowniki dostarczane przez VIA Envy działają tylko jako WDM. Poprzednia wersja karty, tj. Prodigy HD2 (NIE Advanced) miała odpowiednie drivery działające pod Windows 7. Należy więc sfleszować EPROM nowej wersji karty, tak aby była widziana przez system jako poprzednia wersja. Nie zainstaluje się wtedy jako Envy 24, tylko widziana jest w systemie jako Prodigy HD2 producenta Egosys (ta firma została kupiona przez Audiotrak). Dodatkowo należy wgrać oprogramowanie Egosys do zarządzania ustawianiami karty. I wszystko działa jak należy.

Jakie są różnice:

1) W Foobarze mogę wybrać urządzenie WASAPI, ASIO lub Kernel Streaming bez rozszerzenia WDM

2) W wersji oprogramowania karty jest opcja "AUTO" dla wyboru sample rate. Jeśli w Foobarze odtwarzany utwór ma próbkowanie 192KHz czy 96KHz automatycznie odtwarza go z takim samym próbkowaniem. Analogicznie dla innych sample rates: ustawiane są w karcie w zależności od rodzaju pliku. Bez konieczności uruchamiania resemplera w DSP, co powodowało że plik nie był już bit-perfect.

3) W "mikserze dźwięku" windows mogę wszystkie suwaki ustawić na "zero". Muzyka jednak nadal podawana jest na wyjścia słuchawkowe, line-out czy spdif. Załączam print screena z ustawieniami karty i miksera dźwięku ustawionego na zero.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

• 3 miesiące później...

Cześć,

znalazłem wczoraj sterownik Asio4All w wersji zmodyfikowanej. Czy ktoś z Was miał z nim do czynienia? Podsyłam link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

znalazłem wczoraj sterownik Asio4All w wersji zmodyfikowanej. Czy ktoś z Was miał z nim do czynienia? Podsyłam link:

Ukryta Zawartość

Cześć!

Dziękuję za informację, zapewne będą chętni zainteresowani tym sterownikiem. Mnie on się nie przyda, gdyż w styczniu zmontowałem mały, cichy komputerek z dyskiem SSD na system (HDD 5400 na pliki z muzyką), zasilany nie z zasilacza impulsowego a z 12V i postawiłem na nim Linuxa (Voyage MPD). Teraz wszystko gra "bit perfect", jakość sygnału jest doskonała, nie mam problemów z driverami i wszystkimi tymi trudnościami i wątpliwościami jakie miałem przy Windows. Po prostu zapomniałem że mam komputer, od kilku miesięcy nie muszę nic "grzebać". Szczerze polecam.

Paweł

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.