Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer do AVR-1912, do 800zł?

geez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie mam dość banalne, a przynajmniej powtarzające się tylko odpowiedzi nie spotkałem w miarę ujednoliconej. Otóż do wspomnianego wyżej amplitunera chciałbym dokupić jakiś subwoofer, bo wg mnie gra on fajnie (oczywiście w swoim przedziale cenowym), jest bardzo uniwersalny i nadaje się zarówno do muzyki jak i filmów, ale to jest subiektywne odczucie każdego, więc tego tematu nie podejmujmy.

Aktualnie z amplitunerem grają Diory Polaris 300 i czasem jeszcze Cerwin Vega U-123, jak więc widać jest to zestaw typu składak, ale taki jest i póki co może się zmienić tylko o sub.

Wszystko to skomasowane jest na metrażu 23-25 m2.

No i teraz pada pytanie - jaki subwoofer w cenie do 800zł?

Wczoraj obserwowałem aukcję Paradigm PDR-10, który sprzedał się za 580zł. Znawcą nie jestem, ale sugerując się cenami produktów tej firmy, musi być dość dobra, bo ceny do przystępnych, dla mnie, nie należą.

Odpuściłem walkę o niego myśląc sobie, że za 800zł mogę kupić nowego JBL LOFT SP 150, który to kilka razy był polecany przez użytkowników różnych for.

Nie jestem fachowcem (stąd ten temat), ale nie trzeba być specem w dziedzinie, żeby wiedzieć iż jeśli kolumna ma zagrać ładnie i czysto to oprócz dobrego głośnika i wzmacniacza musi mieć też swoją wagę...Kiedyś widziałem, chyba bodajże Kodę, nie pamiętam modelu która ważyła koło 20kg (Polaris 300 waży 22kg), czyli całkiem sporo jak na sub z dolnej półki, ale co prezentuje sobą sama firma, nie wiem.

Dlatego proszę Was o pomoc, chętnie poczytam co mi zasugerujecie, może zwrócicie moją uwagę na coś, na co dotychczas byłem obojętny.

Nie za bardzo wiem, co zrobiłem nie tak, że moje pytanie jest przez wszystkich skrupulatnie, omijane O.o

Jeśli tak będzie dalej wyglądał pomoc forum to bezsensownie dodam iż zestaw służy mi zarówno do muzyki jak i filmów, nawet częściej do muzyki. A jeśli chodzi o jej gatunek to nie sposób sprecyzować, bo w grę wchodzi zarówno hip-hop, house, pop jak i lata 80, 90 czy rock.

Z GÓRY dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy...

dodam iż zestaw służy mi zarówno do muzyki jak i filmów, nawet częściej do muzyki. A jeśli chodzi o jej gatunek to nie sposób sprecyzować, bo w grę wchodzi zarówno hip-hop, house, pop jak i lata 80, 90 czy rock.

kolego wszyscy omijają Twój temat bo w tej cenie nie kupisz suba takiego , żeby , jak podałeś służył i do muzy i do filmów , nie wiem czy nawet z używek coś podobnego dostaniesz w tej cenie ,

Paradigm produkuje subwofery głównie do kina , nie nadają się one do słuchania muzyki a Ty potrzebujesz kompromisu , którego jednak nie uzyskasz w tym przedziale cenowym , i jeszcze ten metraż , ja mam podobne do Twojego pomieszczenie i mam suba 350-cio Watowego za ok 2,3 tys zł , i jeśli Ci się wydaje , że to dużo to wcale nie jak na suba , który w tym przedziale cenowym daje radę i w muzie i w kinie .

Subwofer podobnie jak kolumny trzeba posłuchać przed zakupem czy nam odpowiada jego brzmienie ,

jesli chcesz wydać tylko tyle to przyjrzyj się polskiej firmie STX i subowi S-250n z 140Watowym wzmakiem i dużym 12calowym ( 32 cm-owym) głośnikiem , nie oczekuj nie wiadomo czego , niektórzy sobie go chwalili . Jest to duży sub , wygląda jak szfka nocna więc musisz mieć miejsce na ustawienie go , dodatkowo otwory bass-reflex ma z tyłu więc nie może stać blisko ściany ale mieści się w Twoim bydżecie ,

kosztuje on ok 5 stów więc jeszcze Ci zostanie na dobry kabel , oczywiście bez przesady ale od razu radzę kupić kabel typu "Y" , miałem tego suba w domu i to jest najlepsze rozwiązanie dla jego połączenia , końcówkę z jednym RCA wciskasz w wyjście dla suba w amplitunerze a końcówkę z dwoma RCA wkładasz w wejścia w subie L i R chyba Line IN , na tym kablu nie oszczędzaj nawet gdybyś miał dać z 1,5 stówy oczywiście może być więcej w zależności od długości .

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Zdaje sobie sprawę, że kwota ustalona przeze mnie może być za niska na złoty środek, ale myślałem, że ktoś chociaż napiszę...cokolwiek, że mnie opętało jak chce dobrze i TAK tanio, albo żeby lepiej dozbierać do tego tego czy tego...no liczyłem na jakąś radę sugestię, jeśli nie ma nic konkretnego w tych pieniądzach.

Dlatego Twoja odpowiedź jest dla mnie bardzo istotna i doceniam ją.

Co do odsłuchu, gdzieś spotkałem się z opinią, że odsłuchiwanie suba w pomieszeniu innym niż przeznaczone dla niego (to w którym ma być użytkowany) mija się z celem i jest bezsensowne...dlatego trochę odpuściłem tę kwestię, tym bardziej, że w mojej okolicy nic takiego nie ma. Ale chyba jednak muszę się udać do sklepu, gdzie taka możliwość istnieje.

No te STX istotnie są podejrzanie tanie, zwłaszcza że spore, mocne i z wielkim głośnikiem...zwrócę na nie uwagę. A co do kwoty...wydaje mi się, że to sie trochę mija z celem, kupować suba za równowartość amplitunera czy 3x droższego niż współgrające z nim kolumny :)

Tak czy owak, dziękuję za odpowiedź i konkretną sugestię.

Co do odsłuchu, gdzieś spotkałem się z opinią, że odsłuchiwanie suba w pomieszeniu innym niż przeznaczone dla niego (to w którym ma być użytkowany) mija się z celem i jest bezsensowne...dlatego trochę odpuściłem tę kwestię

nie zgodzę się z tym , amplitunery posiadają automatyczną kalibracje , która w pewien sposób skoryguje akustykę pomieszczenia w którym będzie grał sprzęt a na odsłuchu zweryfikujesz brzmienie kolumn i suba co do swoich preferencji i nie będzie później w domu rozczarowania więc odsłuch musowy

A co do kwoty...wydaje mi się, że to sie trochę mija z celem, kupować suba za równowartość amplitunera czy 3x droższego niż współgrające z nim kolumny :)

nie zgodzę się z Tobą w tej kwestii , sam mam suba w cenie ampla i dwa razy droższego od kolumn ale opłacało się , nic tańszego mówiąc o brzmieniu nie podobało mi się a gdybym wcześniej dowiedział się o takiej firmie jak Earthquake i ich subie MiniMe Pe 12 (ok 4 tys) to bym jego wziął bez zastanowienia bo słyszałem jak gra i wcale nie patrzyłbym się na to , że byłby droższy od ampla i kolumn razem wziętych .

Powiem tak, jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki.

Owszem, mógłbym kupić sub za kilka tysięcy, ale zwyczajnie jest mi żal takiej sumy na głośnik, bo wolałbym ją zainwestować choćby...w podniesienie mocy a samochodzie. Może gdybym całą resztę miał chociaż mid-endową to bym to rozważył, ale mam to co mam i nie zamierzam przesadzać. Dlatego zaznaczyłem, że interesuje mnie kolumna do takiej, a nie INNEJ ceny.

Piszesz, że gdybyś wiedział o Earthquake'u za 4 tys. to byś jego wziął...a czytałem inne wątki, w których sam rozważałeś zakup STX-a, czyli suba za 500zł :)

Ja quake nei słuchałem i się na to nie zanosi i jak już mówiłem, i tak go nie kupie...no chyba, że za 800zł 8)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.