Skocz do zawartości
IGNORED

Goodmans axiom 301-i co dalej ?

luk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Właśnie kupiłem parę głośników jak w temacie. Chciałbym poprosić posiadaczy ww o pewne uwagi na temat użytkowania, wykonania obudowy(choć człowiek ,który mi je sprzedał gra na identycznych i wykonał obudowy z MDF-wg przewidzianego dle tych przetworników schematu), a dalej ustawiena. Ja słyszałem te kolumny w małym pomieszczeniu i grały bajecznie( z 300B), ale nie wiem jak się zachowują w pomieszczeniu np. 30 m 2. Zaznaczam, że są to przetworniki oryginalne, nieprzewijane i jak twierdzi były właściciel do tej pory nie używane.

https://www.audiostereo.pl/topic/10901-goodmans-axiom-301-i-co-dalej/

Skontaktuj sie ze sklepem hifi Puzon w Katowicach - najlepiej z p. Mikolajcem - on wie o w/w aplikacji sporo, na pewno udzieli profesjonalnych porad. Poza tym, jesli znasz angielski, znajdziesz swietne fora tematyczne. Wpisz temat do wyszukiwarki. Swietny zakup - gratulacje. PS. Oryginalnie te glosniki byly zasilane nie triodami, tylko pentodami PP (300B? - hmm... pewnie mozna i tak).

Szukałem w google -ale wbrew pozorom nic o 301 nie ma(pojedyncze wzmianki).Ja 300B nie mam (niestety) tylko monobloki na 6c33c. pentoda PP-nie mój styl grania,wolę triodowe:-))

Tak swoją drogą w wyszukiwarce naszego forum jakoś mało informacji na ww temat. Szkoda. Dźwięk z tych głośników jak dla mnie świetny,przestrzeń, dynamika, stereofonia......Polecam.

>luk

szukaj Goodmans Wembley!

Goodmans Axiom/Triaxson/201/301/401/80.

Przypisywane wzmaki lampowe do Goodmensiakow pracowaly na KT66GE i KT88!

W owych czasach pierwowzorem byl wzmak Qad66!

I do tych glosnikow radze tylko boxy wedlug oryginalnych-zalecanych rozpisek,wytlumienie tez!

A z cala pewnoscia w MDF to ni cholery to niezagada...

To dosyc trudne w aplikacji glosniki..ale warte zachodu.... dzis juz takich niestetty solidnych nierobia....

ten magnes jest piekny...co i silny!

milej zabawy!

>luk

Posiadam Goodmans TRIAXIOM. Mam podobny problem - brak stosownej obudowy. Jesli zdobedzeisz plany obudowy to prosba o kontakt (namiary w "o mnie").

Tymczasem Goodmans`y sa przymocowane do deski - polecam jako rozwiazanie zastepcze :)

pozdrawiam,

Artur

Dwadzieścia parę lat temu wkładałem Goomansa w obudowę Jerycho. Teraz robię dwie pary obudów Jerycho i Fidelio dla Fostexa 206E

Schematy obu sa na mojej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zaraz uzupełnie stronę o wymiary

Ukryta Zawartość

Goodmansy lubia duze i wolne wewnatrz przestrzenie......

Wewnetrzne sciany zalecali obiciem grubym filcem specjalnie pofaldowanym na wszystkich sciankach.....

I trzy [koldry?!!] jedna za druga wiszace swobodnie od gornej scianki w dol....w odleglosci co 3.5"...

Pod uwage nalezalo brac trzy rodzaje obudow..wszystkie wentylowane....

Gdzies jeszcze powinienem miec oryginalne makatki..... znajde to zapodam.

Kilku kolegow cwiczylo rozne czasem cudaczne boxy do Goodmansow a i tak najlepiej graly wedlug oryginalnych rozpisek... fakt ze przeliczanie z inchow na metryczne potrafi byc upierdliwe...

To co Darkul pisze to szczera prawda.

Najlepiej grają w orginalnych,rekomendowanych obudowach.Kilku gości z DIY audio robili obudowy do nich według dzisiejszych standardów i podobno żadna nie zagrała tak dobrze jak orginalna.

Mam orginalne plany kilku skrzynek do 201 i 301 (zeskanowany orginalny PDF do seri AXIOM)

Zapraszam na maila chetnie prześlę.

>VANVIDEO

Jak ci sie znudzi mało basu,krzycząca średnica i mało góry to polecam przestudiowanie tej stronki (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Skorzystałem z doświadczeń tego pana i załozyłem FE 204E (poprzednik 206E) do Bas Reflexu aplikując odpowiednie filtry (duzo o tym na stronie).Gra wyśmienicie a jedynym mankamentem jest kilka decybeli słabsza skuteczność.Polecam.

Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

No jestem. Widzę , że temat dość ciekawy:-))Kupić takie axiomy nie jest łatwo no i kosztują sporo. Ale warto to wiem, wystarczyło ich posłuchać.

> Darkul i inni dziękuję za zainteresowanie. Co do obudowy-człowiek u którego słuchałem ww chce przerobić a raczej zmienić boxy na takie z jakimś "wiszącym " elementem w obudowie i nie wiem czy go dobrze zrozumiałem(przez telefon) ale bez tylnej ścianki. Ponoć to oryginalne skrzynki.

Niepokoją mnie wasze wypowiedzi apropos wzmaka. Ja jak pisałem, posiadam solidne monobloki na 6c33c Phoenixa,a firma ta ściśle wiąże się z zakupem tych axiomów przeze mnie.Była to moja inicjatywa a pierwszy raz 301 właśnie słuchałem w Łodzi u producenta Phoenixów-który to właśnie opisywał mi możliwość wykonania takiej obudowy. Kurcze , na razie nie chcę zmienać tych 6c33c bo bardzo mi się podoba charakter tego wzmaka. Nie wiem jak grają ze wzmakami , które wymieniał Darkul , ale z 300B to była po prostu poezja.Jeśli będę miał jakieś konkretne informację co do skrzynek.Z pewnością napiszę.

Z ciekawości, Darkul dlaczego nie zagrają w MDF ???

>> Bartek1

Nie pamietam aby projekt Jerycho z Goodmensem grał małym basem itd. Nie sprawdzałem tego z Fostexem i jeszcze z 1,5 miesiaca nie sprawdzę. Boję sie raczej o Fidelio na tym głosniku. Bedę unikał jakichkolwiek dodatków, jak sie oczywiście uda. Dzieki za link.

Obudowy sie robią ze sklejki liściastej, oczywizda

pzdr Andrzej

No tak,ale gdzie Goodmansowi do Fostexa,albo Fostexowi do Goodmansa? To są dwa kompletnie inne głośniki.

No ale w sumie sam jestem ciekaw jak to wyjdzie,może kiedyś będzie okazja posłuchać.

Pozdrawiam serdecznie

• 8 miesięcy później...

Takie małe podsumowanie tematu Goodmans Axiom 301.

budowa: twin cone 12" aluminium voice coil

pasmo przenoszenia: 30-16000 Hz (ciekawe +-0dB czy może +-3dB albo +-10dB)

przeznaczony dla wzmacniaczy do 20W (40W USA) -- co to znaczy? ile wynosi Pe?

częstotliwość rezonansowa fs=35Hz

objętość ekwiwalentna VAS=128l

dobroć całkowita Qts=... tu jest problem - różne dane podają od 0.55 do 1.2 - ja nie mam pojęcia

żadnych innych parametrów nie znam

Z wcześniejszych wpisów na forum i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika, że obudowa powinna być z otworem stratnym (przynajmniej do Axiom 201). Zdjęcia i konkretne opisy do 301 bardzo by się przydały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>pokpok

Napisałem Tobie kilka słów w wątku -Full Range. Jeśli chodzi o 201 to raczej do OB.

301-moim zdaniem tylko otwór stratny.Nie ma tu zbyt wielu,którzy mają doświadczenie w związku z 301 ,nie mówiąc już o aplikacji do konkretnej obudowy.Konstrukcja ta potrzebuje oczywiście jakiegoś"dopalacza" w postaci wstęgi- i tu już są rózne możliwości i opinie.

>Bartek1

Czy wykonałes swoje kolumny według tego projektu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.