Skocz do zawartości
IGNORED

Konfiguracja lamp a brzmienie

artwood

Rekomendowane odpowiedzi

Help me...

Mam we wzmacniaczu następujące lampy w układzie:

12AU7 - preamp tubes - 2 szt,

12AT7 - first stage amplification - 1 szt,

12AU7 - driver tubes - 2 szt,

EL84 - power tubes - 8 szt (2x4).

Wymiana których lamp będzie miała największy wpływ na brzmienie? Jakie lampy byście polecali?

https://www.audiostereo.pl/topic/109018-konfiguracja-lamp-a-brzmienie/

Miał, a właściwie jeszcze go ma mój dobry kolega. Swego czasu pomagałem mu dobrać lampy. Po jakimś czasie najbardziej zrównoważony dźwięk na naszych ukochanych Phoebe lll (fenomenalne, neutralne choć niedrogie kolumny) uzyskaliśmy na:12AT7 RCA black plates, za 12AU7 poszły 5963 Philips JAN, a na końcówce radzieckie NOSy 6P14P. Te ostatnie możesz kupić w lampyelektronowe.pl lub fonar.pl, ale jest pewien "myk". Anthem ma układ sztywnego biasu i trzeba dobrać wszystkie osiem o określonej wartości w katalogowym punkcie pracy. Oczywiście pewna odchyłka dopuszczalna. Ponieważ sterującymi handluję reszta korespondencji na PW.

• 2 lata później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Miał, a właściwie jeszcze go ma mój dobry kolega. Swego czasu pomagałem mu dobrać lampy. Po jakimś czasie najbardziej zrównoważony dźwięk na naszych ukochanych Phoebe lll (fenomenalne, neutralne choć niedrogie kolumny) uzyskaliśmy na:12AT7 RCA black plates, za 12AU7 poszły 5963 Philips JAN, a na końcówce radzieckie NOSy 6P14P. Te ostatnie możesz kupić w lampyelektronowe.pl lub fonar.pl, ale jest pewien "myk". Anthem ma układ sztywnego biasu i trzeba dobrać wszystkie osiem o określonej wartości w katalogowym punkcie pracy. Oczywiście pewna odchyłka dopuszczalna. Ponieważ sterującymi handluję reszta korespondencji na PW.

Masz lampy mocy 6ca7 lub el-34 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.