Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Yamaha T-700 - zniekształcony dźwięk

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Świeżo kupiony tuner Yamahy po 3 dniach zaczął szwankować.Sprzedawca raczej sprawdzony, tuner był sprawny itd, więc to raczej wykluczam.

Po włączeniu potrafi grać czyściutko przez 2 godziny i nagle sygnał staje się jakby cichszy o 1/3 i zaczyna być zniekształcony (głosy są jakby przesterowane, ogólnie charczący dźwięk). Pogra tak chwilę, "wskoczy" na normalny, czysty sygnał i zaraz z powrotem zniekształca.

Sygnał stacji cały czas jest maskymalny, stereo działa. Antena owszem - wewnętrzna, lecz skoro odbiera długo w normalny sposób, wysyłając piękny dźwięk i nagle się psuje to odrzuciłem ten element.

Tuner ustawiony jest na wzmacniaczu (jest bardzo mały odstęp, by ciepło uciekało, co mnie martwiło), lecz we wszystkich zestawach tak właśnie były ustawiane (zdjęcia) więc stwierdziłem, że będzie ok.

Jako, że wzmacniacz (Yamaha A-500) gra u mnie z kolumnami 6 ohm - to trochę się grzeje, podgrzewając też tuner (wyraźnie ciepła obudowa tunera).

Zacząłem podejrzewać, że gdy słucham głośniej - wzmacniacz bardziej się grzeje i podgrzewa tuner.

Faktycznie po wyłączeniu tunera na 5 minut - zazwyczaj gra już normalnie, chyba, że zacznę głośniejszy odsłuch.

Oczywiście jutro postawię tuner pod wzmacniacz (co mi nie pasuje estetycznie, lecz trudno), choć wydaje mi się, że powinien grać bez względu na to gdzie stoi itd.

Może ktoś spotkał się z taką usterką, ew. czego szukać pod obudową do naprawy. Tuner i tak poszedłby do znajomego fachowca, ale co mu powiem - żeby najpierw go podgrzał suszarką? Dziwna sprawa ogólnie rzecz biorąc.

Pozdrawiam

Zmień producenta, taka moja rada.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

1. spróbuj postawić tuner jak najdalej od wzmacniacza (na ile pozwoli ci kabel ).) i od wszystkich urządzeń które mogły bu go zakłócić.

2. błędem jest stawianie czego kolwiek na wzmacniaczu, ciepło ze wzmacniacza musi być dobrze odprowadzane.

3. czy na mono dźwięk jest też zniekształcony czy tylko na stereo.

Dzięki za odpowiedź. Dźwięk zniekształcony i na mono i na stereo.

Rozkręciłem tuner, zerknąłem do środka, podociskałem kostki i skręciłem.

Po odsunięciu od wzmacniacza grał czysto, ale mógł to być przypadek.

Zadzwoniłem do serwisu i umówiłem się, że przywiozę sprzęt.

Od tej pory gra - czy głośno czy cicho - wszystko ok. Przetrzymam go parę dni i zobaczymy.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.