Skocz do zawartości
IGNORED

próbuję kupić komplet kina domowego

Margot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów po raz pierwszy bardzo serdecznie i prosze o pomoc

Kolega polecił mi to forum jako najbardziej fachowe - liczę na Was!

Skorzystałam z wyszukiwarki i trochę poczytałam o sprzęcie, który mnie interesuje, ale na niektóre wątpliwości nie znalazłam odpowiedzi. Chcę kupić komplet kina domowego i mam upatrzonych kilka zestawów. Słucham głównie muzyki soulowej, r'n'b i jazzu, a także oglądam filmy (ale mniej). Na zakupy mam ok. 3000 zł.

W Media Markcie polecano mi ten zestaw (ładnie gra) DVD Denon 1710+amplituner 1705+ głośniki Wharfedale Diamond 8.4+8.1+Center za 3500 zł, sklepie top hi-fi Yamahę DVD S550+RX-V 550RDS z głośnikami B&W za 4999 zł (ale to za drogo). Znajomi polecają mi jeszcze, żeby zaoszczędzić kupno głośników marki Koda model 702 albo 860, ale nie wiem. Natomiast wczoraj byłam w sklepie, w którym sprzedawca powiedział, że w takiej cenie nie ma nic lepszego niż Gale 3040 (w ogóle nie znam tych kolumn). Oczywiście im mniej wydam, tym lepiej dlatego doradźcie proszę. Yamaha bardziej mi się podoba i ładnie gra, ale przeczytałam, że jako stereo lepiej gra Denon. A może na początek kupić tylko dwie duże kolumny? W Media Markcie sa teraz w promocji duże Heco Xenon 600 po 600 zł za sztukę i podobno są dobre.

Aha - sprzęt będzie przywieziony z Niemiec, więc komplet odtwarzacza z amplitunerem nie przekroczy 2100 zł.

Dziękuję z góry za rady i pozdrawiam wszystkich :-)

witam nową koleżankę, niestety będę musiał Cię zmartwić-3 dni temu zadałem podobne pytanie, ale jak zwykle nikt nie raczył odpowiedzieć... Co do sprzętu - ja też słyszałem, że Denon jest lepszy, ale niestety odtwarzacz DVD nie czyta poprawnie płyt DVD z mp3 (a to też mnie interesuje), natomiast Yamaha bez problemu, natomiast co do brzmienia - dla mnie podobnie. Najważniejszą sprawą jest odpowiedni dobór kolumn. I jeżeli nie masz kasy na teraz to lepiej kupić porządne kolumny podłogowe teraz, a potem dokupić resztę. Co do Kody słyszałem zestaw AV860+sub na Yamasze 440-grały super, ale same głośniki kosztują ok. 2300 zł. Natomiast tez przyglądałem się tym Heco z MM i wg niemeickiej prasy w tej cenie to super kolumny.

Amplituner Yamaha ok ale dvd to padaka sam kupiłem i żałuje czytnik jak z poprzedniej epoki reakcja na pilota to tragedia. A odnośnie kolumn to lepiej zestaw Koda F51 + sub SW 100b

Odbiór jest ok (nie jestem żadnym napaleńcem Hi-fi) ale czas reakcji to już przegięcie. Mam drugie dvd panasonika kupiłem za jakieś śmieszne pieniądzę dla dziecka i tam to wszystkie moje klik są natychmiastowo realizowane.

-> Magrot

"....Natomiast wczoraj byłam w sklepie, w którym sprzedawca powiedział, że w takiej cenie nie ma nic lepszego niż Gale 3040 (w ogóle nie znam tych kolumn)..."

Wg mnie miał racje. I nie dziw się, że też ich nie znasz bo to firma mało u nas rozreklamowana ale głośniki robi dobre.

Zobacz w wątku 10869. Tam jest link do aukcji gdzie jest wystawiony cały komplet 5.1 Gale od jednego z naszych forumowiczów. NIestety będzie przywieziony do Polski tylko wówczas gdy znajdzie się klient. W aukcji znajdziesz również linki do stron producenta.

Nawiasem mówiąc w skład całej "wysprzedaży" wchodzi również amplituner NAD'a T742 oraz dvd NAD'a T512.

Jeśli odsłuchałbyś tych kolumn to zgodzisz się ze sprzedawcą, a wspomniana propozycja jest wtedy warta rozważenia.

Słuchając rozumu....

=> Margot

Uwaga czysto praktyczna - moim zdaniem zakup gotowego (nowego) kompletu w PL wyjdzie Ci taniej niż sprowadzanie dvd+ ampli z Niemiec za 2100 i zakup oddzielnie kolumn w kraju (na co zostałoby 900 PLN a to troche mało). Komplet tanich eltaxów z elektroniką Yamahy będzie zakupem tymczasowym a wymiana eltaxów na lesze kolumny prawie pewna [wiem bo sam to przetestowałem]. Jeżeli jesteś z Wawy spróbuj sklep Techcom - oni składają zestawy z Yamahy i Kody więc może coś ciekawego się znajdzie.

=> 3.14-er

Co do braku odpowiedzi to ostatnio pojawia się mnóstwo bardzo podobnych pytań i naprawdę nie wiem czy aż takim problemem jest przeczytanie poprzedniego wątku w którym wszystko zostało wyjaśnione albo użycie wyszukiwarki [np. wątków w stylu Diamondy vs. Kody czy Denon vs Yamaha było mnóstwo).

GHUL jak to nie wyjdzie taniej? Za Yamahę płacę w Niemczech 500 zł mniej niż u nas, za odtwarzacz 200 zł - to już 700 zł oszczędności. Tylko co do kolumn się waham. Wczoraj byłam w snowym sklepie top hi-fi i tez widziałam cały zestaw kolumn Yamahy za 2500 zł, ale mi je odradzili.

w tanich przedziałach wszystkie graja podobnie a róznice są subtelne dlatego polecam ci polskie produkty napisz do tonsila kup Maestro czy Exellence, tam maja taniej..... i bedziesz miał sadysfakcje łatwy serwis polski produkt i dobry dźwięk..

=> Margot

Chodzilo mi o to masz budżet ograniczony do 3 tys. PLN więc za 900 PLN raczej głośników dobrych nie kupisz (jak wydasz 2100 na Y w Niemczech). Z kolei różne firmy w Polsce oferują zestawy kina za +- 3000 PLN - po prostu w kupie wszytko wychodzi taniej (nawet w naszym kraju). W tej cenie chyba rzeczywiście ten DENON + Diamondy są najlepsze ale sam ich nie słuchałem więc trudno mi powiedzieć. A propos tego zestawu Y + B&W audioklanu to w cenie 5000 PLN jest ... ampli 350 a to już lekkie przegięcie (przynajmniej na stronce)

mam zestawik wharfedale z subem, tylko ze na przodach 8.3. Nie narzekam:), dzwiek jest mocny, przyjemny, dobra dynamika. Moze lekko ocieplony, ale kolumny wiernie odtwarzaja wszelakie dzwieki.

Porownywalem je z Eltaxami Universe ( co za beznadziejne kolumny), zestawem Jamo E500 z zestwem Yamaha (dvd540+amplituner 440) i Onkyo ldr-50.

Zestaw wharfedale bez suba kosztowal 2200zl, wiec w zestawie z dvd i amplem za 3500zl, mimo ze nie znam tego zestawu Denona, chyba warto.

Droga Margot

W dotychczasowych radach dla Ciebie nie pojawiła się jedna i zasadnicza - sama posłuchaj i wybierz, które brzmnienie Ci odpowiada bardziej. Większość amplitunerów i odwarzaczy w danej grupie cenowej prezentuje porównywalny poziom techniczny i wyposażenie, ale ró[ni się dźwiękiem. Na przykład Yamaha gra bardziej mięsiście, gęsto, mocno w porównaniu z Denonem. który jest szybszy i bardziej przejrzysty. Tylko od ciebie zależy, które brzmienie wybierzesz.

Co do głośników, to radzę kupić najpierw parę głośników przednich, a potem satelicy, centralny i sub. Zyskasz na brzmieniu.

Poza tym napisz coś więcej o Twoich preferencjach muzycznych, wielko.ci pokoju, co lubisz w brzmieniu. Od tego zależą rady.

Pozdrawiam Stempur

do Kynio_s: sugerujesz, że KODA F51 jes lepsza od AV-702 z SW-1000? Sam teraz myśle o wymianie, dlatego, że jakoś nie bardzi mi to gra, może przez to, że zasila jest firmowy ampli KODY AV505, a nie Yamaha, chociażby model 450 na początek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.