Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór odpowiedniego TV

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem już kupić 32" panorame, ale znajomi stwierdzili, że do mojego pokoju bedzie za duzy. No wlasnie, czy jest sposob na ustalenie optymalnej wielkosci telewizora w zaleznosci od odleglosci od widza? Nie chcialbym, zeby potem bolala mnie glowa albo oczy. Mozna oczywiscie zmierzyc odleglosc i sprawdzac z takiej odleglosci np. w markecie, ale otoczenie nie te i to co wyda mi sie tam male, w docelowym pokoju moze byc za duze.

https://www.audiostereo.pl/topic/10957-dob%C3%B3r-odpowiedniego-tv/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to z grubsza wyglada/ma wygladac. Sciana wzdluz okna ma 338cm. Jesli TV ma 55cm glebokosci, to ma front powiedzmy 60cm od sciany, dalej jesli usiade na kanapie, to mam glowe ok. 50-90 cm od sciany. Zostaje wiec 180-230cm od oczu do ekranu.

Ukryta Zawartość

Pół roku temu stałem przed takim samym wyborem - miałem wcześniej 28 calowy 16:9 Thomsona 100 Hz - jaki telewizor wybrać (z modeli 32 cale 16:9) - radziłem sie na wszystkie możliwe sposoby- czytałem prasę i oglądałem "świecenie" różnych telewizorów dostarczonym sygnałem m.in. z DVD - porównywałem Thomsona, Panasonica, Philipsa i Loewe. I los padł na Loewe - myślę, iż te telewizory - oczywiście jak na moje oczy - mają najlepszy obraz, bardzo przejrzyste menu i wiele innych ciekawych funkcji - trochę kosztują ale warto. Mój pokój to 6x3 metry - telewizor mam 230-250 cm od oczu.

Spróbuj ustawic sprzet na krotkiej scianie, ta z oknem nie powinna byc zła

kotary za kolumnami to dodatkowy plus no i swiatlo nie pada na kineskop

dostaniesz wiecej przestrzeni na dzwiek i bedziesz dalej od TV (sofa po prawej od wejscia).

przestawic na próbe zawsze mozna

a co do TV to poczytaj watek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

guzia ->

z wielu wzgledow nie moge i nie chce stawiac sprzetu pod oknem. Wilgoc i promienie sloneczne, jest tam tez kaloryfer (pod oknem). Jesli natomiast dam kanape tam, gdzie piszesz, stolik na piwo bede mial na wprost wejscia. To ustawienie jest mniej praktyczne, niestety. Musi zostac tak, jak jest i dobrac odpowiednia wielkosc do sytuacji. Za 100 lat wybuduje sobie wille i nie bede mial takich problemow :)))) Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

-> BlueEagle

PRO100, krakowskiej firmy Ecru

Ukryta Zawartość

Mozna sciagnac demo, ale nie da sie zapisywac, ani drukowac

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.