Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 1500 zł

fixer45

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar zakupić zestaw kina domowego do słuchania muzyki i oglądania filmów, audiofilem nie jestem, także zastanawiam się nad tym zestawem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

czy lepiej jednak może całkiem inny sprzęt, chciałbym zakupić na raty, co do dużych kolumn będę miał mały problem bo nie zmieszczą mi się na stolik rtv bo mam wiszące półki a z boku też nie ma na nie miejsca, no i czy np zakupiłbym zestaw z małymi głośnikami będzie różnica w dzwięku czy to nie ma znaczenia czy duże czy małe kolumny ?

Do sprzętu będę chciał dokupić jakieś tanie blu-ray dvd. Moje pomieszczenie do 30m2, nie liczę przedpokoju.

Dziękuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/109912-kino-domowe-do-1500-z%C5%82/

Do Twojego salonu te zestawy będą za cienkie , pierwszy daruj sobie z racji kiepskiej konstrukcji kolumn, drugi to jakbyś kupił zestaw głośniczków komputerowych z cieniutkim subem jak na metraż Twojego salonu , możesz kupić zestaw kolumn podstawkowych z subem , niestety , żeby to jakoś grało na tym metrażu chociaż sub musi mieć odpowiednią moc , jeśli chcesz brać sprzęt na raty nie lepiej cos lepszego , a lepsze w tym przypadku nie znaczy audiofilskie lub drogie , bo nie raz padało stwierdzenie , że : "nie jestem audiofilem" itd itd , niestety Kolego , to musi trochę kosztować , jakie kolumny to zależy od Twoich preferencji brzmieniowych , musisz je posłuchać czy Ci podejdą , mogę Ci zaproponować do odsłuchu Wharfedale Diamond 10.2 , Boston Acoustics A25 , Indiana Line Nota 250 , Tannoy Merkury V , Magnat Quantum 653 lub 673 ,jednak kupując cztery takie kolumienki + centralny to już jest ok 2-2,5 tys , ampli ok 1,5 tys , minimum za 1,3 tys , sub za następne 1,2-1,5 tys to też minimum za jakie musisz kupić suba np Jamo660 .

Dziękuje za odpowiedź, wypatrzyłem sobie jeszcze zestaw yamaha rx v475 + ns50 i ns60 za 2100. + sub z yamahy za 350 zł, słuchałem tego zestawu w saturnie osobiście przypadł mi do gustu, polecano mi głośniki tagany 606.

Zapomniałem dać że mam nietypowe rozmieszczenie bo to salon z kuchnią.

Dodaję linki bo zdjęć nie mogę dodać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początku chciałem dodać te ns50 na stolik rtv bo by weszły inne wyższe już nie, lub odsunąć po okno komodę po lewej i dać je na ziemi, tylko że kolumna po prawej będzie między witryna a rtv a ta po lewej blisko ściany i lekko do środka ją dać, tylko źaś nie wiem czy narożnik nie będzie tumił dzwięku bo by był 1m od tej kolumny po lewej. Chciałem ogólnie zmieścić się w kwocie z subem max 2500.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki to jest sub ten Yamahy za te 350 zł ,

polecano głośniki nie tagany a firmy Taga 606 , nooo , są fajne , sam je mam , ale do kina sub musowo , ja mam 25 m2 i mam suba o mocy 350W w RMS-ie i wcale nie jest za mocny za to jest świetnie w kinie a i w muzie daje nieźle rady wspomagając kolumny , na Twój metraż przydałby się podobnej mocy , np taki jak podałem , czyli Jamo 660 ale to jak wyżej też pisałem to ok 1,5 tys , nie warto takiego pierdzika za 350 zł , kolega kupił subka Yamahy z głośniczkiem 16-to cm-owym o mocy gdzieś 70W na podobny metraż i tylko się wkurzył , że niepotrzebnie wydał na to gówno kasę , jak nie ten Jamo to może Taga SW 200 ,

pewnie , że rozsunąć meble i kolumny między stolik rtv a witrynę po lewej i rtv i komodę po prawej przy skośnej ścianie ( chyba dobrze ponazywałem meble), przód kolumn musiałby wystawać ponad ,przed linię mebli , czyli leciutko wysunięte do przodu , ampli 475 może być .

Ewentualnie popatrz na zestaw z polskiej firmy STX KD 200 tu za 1,5 tys masz zestaw z subem tym większym .

W przedziale do 2500zł:

Yamaha RXV475 - posiada max. pobór z sieci = 280W - co sugeruje, że to bardzo słaby amplituner przeznaczony ''raczej'' do pracy z kolumienkami podstawkowymi 16 Ohm

Zestawy z Allegro:

• 606v3 + Pioneer VSX423 ( pobór 415W ) - 1900PLN
  • 606v3 + Denon X1000 ( pobór 380W ) - 2250PLN
  • 606V3 + Onkyo TX525 - ( pobór 400W ) - 2000PLN
  • 606V3 - Yamaha RXV475 - ( pobór 280W) - 2150pln

Pobór nie jest oczywiście prawdą objawioną i dużo zależy ogólnie od konstrukcji wzmacniacza ale nie liczyłbym na cud :-) Odnośnie Onkyo 525 - to poszukałbym zestawu i sprawdził czy sklep ma również w ofercie starszy model 515 ( pobór 480W ) i spróbował zamienić na ten model amplitunera.

• Taga TSW200 - 200RMS/30cm/25Hz
  • STX S250n - 100RMS/30cm/25Hz

Taga TSW200 - Jeśli chodzi o dane katalogowe wygląda imponująco. Fajna sprawa, że ma możliwość ustawienia odcięcia na 35Hz. Ale wykracza znacznie poza budżet. Na początek możesz spróbować STX S250n za 550zł nowy z możliwością odesłania. Jeśli będzie za słaby to zdecydujesz czy może jednak lepiej szarpnąć się na ten TAGA. na 30m2 Poniżej 12'' bym nie schodził choćby cuda na kiju w katalogach obiecywali. Taga ogólnie wygląda na znacznie lepszy - jakość wykonania też bije STX ale musisz przemyśleć cenę.

Sub to Yamaha YST-SW012, słuchałem ns50 z tym subem i nawet mi to wpadło w ucho.

Fajnie by było jakby amplituner miał radio internetowe, a osobiście który z tych ampli byś mi polecił najbardziej ?

Tylko że ta kolumna co by była po prawej stronie będzie miała odstępu z przodu 1m od narożnika, nie będzie tumić dzwięku ten narożnik? No i ta komoda będzie ustawiona obok narożnika tak jakby pod oknem, więc ta kolumna będzie miała na wprost bok naroźnika (1M) No i z boku tą komode, więc ta kolumna była by tak po środku w tym wszystkim a w róg bym dał np suba ?

A tylne kolumny dałbym na komodzie z tyłu wysokość 1m, Odległość od słuchacza by była 180cm. Fajnie jakby ampli posiadał wifi bo nie mam jak po kablu niestety podłączyć go.

Tak patrzę że ta yamaha i tak wymaga adaptera wifi a cena nie mała, także bez wifi się obejdzie.

Jamo 210 będzie dobry tylko do filmów. Do muzyki chyba będzie za wolny.

Jeśli chodzi o Bluraya to weź coś z LG. Całkiem dobry sprzęt za całkiem fajne pieniądze. Do tego kina domowego będzie jak ulał. ;)

Właśnie zastanawiam się nad jamo 210 za 550zł, lub może jakiś używany, magnat 301a? za 350 zł, pan mówił że dzieci mu tą mebmbranę lekko wcisneli no i posiada go jakieś 2 lata, jak sądzicie warto ? Czy może czego innego z używek poszukać ?

Ukryta Zawartość

Co do reszty zakupiłem pioneer vsx 423, bdp 160k i taga 606.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.