Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel - kolumny - jakie ?

gardlia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Rotel RC 980 BX

Do tego Dwie końcówki mocy Rotel RB 980 BX

Zestaw Współpracuje z Yamaha CD-N500

Mam kolumny Tannoy M4- były podlaczone pod jedna koncowke mocy i po odkreceniu potencjometru na godzine 11-12 zjarały sie bezpieczniki na zwrotnicy od glosnikow wysokotonowych.

Po naprawie bede wymienial kolumny.

Na jakie warto wymienić ?

Pokoj ok 30- 35m2. Chciałbym je podlaczyc pod dwie koncowki mocy - najlepiej beamping ale moze byc tez dual mono. -> Takze potrzebuje jakis potezniejszych zeby sie nic nie zjarało jak bede glosniej sluchal muzy ;).

Jaka muzyka ? - rock, pop, hh, techno itp

Tak jak wspominałem lubie posłuchać cicho radia lub winyli HH/Rock ale lubie tez odkrecic moc i poczuc dzwiek podczas imprezy.

Nie jestem audiofilem takze nie potrzebuje jakis cudownych ale raczej trwałych w tym zestawieniu.

Budzet do ok 2000 zł - koniecznie podlogowki obojetnie czy uzywane czy nowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/110414-rotel-kolumny-jakie/

Masz bardzo dobre wzmacniacze - jako dual mono są świetne. Niestety w Twoim zestawieniu najsłabszym elementem jest dedykowany im przedwzmacniacz, który gra o klasę gorzej niż te końcówki. Wypadek przy pracy, bo Rotel ma sporo dobrych pre.

Pamiętaj że przy zmostkowaniu (bo zakładam że zmostkowałeś je na 185 W na kanał) kolumny muszą być koniecznie 8 Ohmowe. Ogranicza to nieco wybór bo większość produkowanych obecnie kolumn jest 4 Ohmowych (nawet jeżeli na tabliczce znamionowej jest napisane 8 Ohm). Niektórzy o tym nie wiedzą i narzekają że im po zmostkowaniu gra gorzej, a to kompletna bzdura.

Powinny mieć raczej ciepłą charakterystykę tonalną. Ale niekoniecznie. Miałem system który tutejsi "znawcy" tylko by odradzali tj. Rotela z Paradigmami. Brzmiało świetnie, świetna szybkosć, świetna scena, świetna przestrzeń. Zero schłodzenia dźwięku, zero wyostrzeń. Byle kable i źródło były lekko ocieplone. A o moc martwić się nie musisz bo Twój Rotel ma jej aż za dużo.

Możesz podłączyć te Rotele do kolumn na 4 różne sposoby czyli w 4 różnych kombinacjach : bi-wiring, bi-amping poziomy, bi-amping pionowy i zmostkowane. Jeżeli nie wiesz dokładnie jak to zrobić to w pisemku Audio-Video nr 10/2002 masz długi artykuł o tym jak łączyć na w/w sposoby 2 koncówki mocy Rotela i przedwzmacniacz z kolumnami.

Dobre przedwzmacniacze Rotel to RC-972, 990, 995 (wybitny !), RHA-10.

Możesz poszukać kolumn takich jak Paradigm Studio, Energy, Mirage - grają żywo a mają przyjazną impedancję.

Poszperałem na allegro - można kupić też takie kolumny ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia im ciepło grających kabli i źródła, bo to raczej jasno grające kolumny więc mogło by być za ostro :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

B&W i Infinity odpadają jeżeli zmostkowałeś końcówki (pamiętaj - 8 Ohm !). Wtedy tylko AE Evo3.

No i nie zapominaj o polskich konstrukcjach - za 2000 kupi się porządne używane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy zmostkowaniu możesz spalić prawie każde kolumny na świecie - żadne nie uciągną 185 W mocy ciągłej na głośniku wysokotonowym.

Te AE to synonim kolumn jakie lubisz - szybkie dynamiczne brzmienie. Tyle że do ich wysterowania wystarczyłby pewnie 1 Rotel. No i sprawdziłem że mimo 8 Ohm na tabliczce to też schodzą jednak łagodnie do 4 Ohm ...

Tak się zastanawiam czy Minas Anor nie miały kiedyś wersji 8 Ohmowej ...

Czytajac opinie pozytywne na temat RX8 chyba sie zdecyduje.

Troche przekracza moj budzet zatem kupie na początek jedna sztuke :) - bede słuchał mono :P

A za jakis rok dokupie druga ;D

Najlepiej jak kupisz jedna w kolorze wenge, a drugą w kolorze brzozy - dźwięk nabierze niespotykanego do tej pory kolorytu;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Czytajac opinie pozytywne na temat RX8 chyba sie zdecyduje.

Troche przekracza moj budzet zatem kupie na początek jedna sztuke :) - bede słuchał mono :P

A za jakis rok dokupie druga ;D

A to pojedynczo też sprzedają-:)

Rx6 - nie wiem nie wiem czytałem opinie z zachwytami na temat RX6 dopóki dana osoba nie odsłuchała RX8 :(.

Szanowni forumowicze moze jakas zrzuta na kolumne dla mnie ? albo ktos odstapi pare uzywanych RX8 za 2 000 zł ? ;)

Nie no kochani RX6- 125 W

RX8- 175 W

Teraz mam Tannoy M4 - 100W

I szukam czegos > 150W

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Słuchasz techno-,popu -czyli pewnie klimaty klubowe,słuchasz też rocka,za osłuchanego audiofila się nie uważasz,lubisz przywalić muzą na imprezie-ja tu widzę dla ciebie KLIPSCH RF 62/82 II-lub wersja pierwsza.

W tym metrażu RF 62 wystarczy.

Foto tylko poglądowe-bo już ich nie mam-ale do łupnięcia i głośnego grania, po za tym mało prądu do napędzenia-żadnych zniekształceń przy tej tubie,żadnego charczenia itd-rozważ temat idz do salonu i posłuchaj.

Z tego co się orientuję to wersje pierwszą RF 62 za niecałe 3 koła można dostać.

post-51087-0-34219100-1394971866_thumb.jpg

post-51087-0-74894700-1394971909_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

pytanie do Justas 32: czy wg Twojego doświadczenia lepszy jest Ra 980BX czy RA 1062? Nie tyle lepszy, co jakie są między nimi różnice. Mam na myśli barwę, Tak samo: RB 980Bx a RB 1070. Jak bardzo na ich barwę będzie miał wpływ pre amp. Np RC 995> Teraz używam RA 980BX, RCD 1072 ( ten docelowo ) oraz Heco Aleva 500 ( dynamiczne jednakże troche za ciemne do 980BX- przy RA 971 były niesamowite ale troszkę brakowało niższych rejestrów) z 980 bas jest kapitalny ale zniknęła detaliczność. Muzyka: wiele gatunków ( rock, hard, metal, jazz, soul............)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.