Skocz do zawartości
IGNORED

Problematyczne połączenie, czyli HDCPNOK i jego konsekwencje.

Gotycki_Zdun

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Złożyłem sobie kompromisowy zestaw łączący cechy Kina i Hi-Fi Stereo. Jego podstawowe składowe, to:

- amplituner stereo Onkyo TX-8050,

- odtwarzacz Blu-Ray Onkyo BD-SP809,

- TV Panasonic TX-P50ST60E

- klony Audio Physic Tempo wg projektu ze strony humblehomemadehifi.com.

Całość uzupełnia transport Onkyo ND-S1.

Brzmienie zestawu i jego cechy utylitarne w pełni mnie satysfakcjonują, jednak dobre samopoczucie psuje mi pewien konflikt sprzętowy. Otóż odtwarzając muzykę z płyt (bez znaczenia jest, czy nośnikiem jest płyta CD, czy BD), przy wyłączonym TV, na wyświetlaczy BD-SP809 na chwilę pojawia się komunikat „HDCPNOK” i następuje bardzo krótka przerwa (w granicach 1 sekundy) w wybrzmiewaniu dźwięków. Sytuacja nie ma miejsca, gdy włączę TV lub odepnę kabel HDMI (BD=>TV). Próbowałem grzebać w ustawieniach obu urządzeń, jednak bez sukcesów. Eksperymentowałem również z wszystkim możliwymi połączeniami na drodze BD => amplituner (RCA, Coaxial, Toslink). Niestety bez satysfakcjonujących efektów.

Czy Szanowne Grono miało okazję spotkać się z takim problemem i może znane jest jakieś rozwiązanie?

W oczekiwaniu na sugestie pozdrawiam serdecznie.

R.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.