Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi kabel na tył

MMAchu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule, szukam kabelka na tylne monitorki do KD, jeden kabel będzie miał 10-11m drugi 15-16m. Wiem, że jest to już dość duża odległość, więc lepiej kupić coś lepszej jakości jednak nie chciałbym przekroczyć 7-10zł/m. Moim faworytem jest Procab LS25, sam używałem takiego kabla kiedyś i byłem zadowolony jak na cenę. Obecnie przody do momentu wymiany na coś lepszego ew. dokupienia czegoś do bi-wire pójdą na Procabie LS40.

Na tyle Monitor Audio Silver 2.

Amplituner'a jeszcze nie zakupiłem ale będzie to coś klasy Marantza SR7008.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/110547-niedrogi-kabel-na-ty%C5%82/

Moim zdaniem na tyły wystarczy zwykły kabel głośnikowy 2,5mm2. Byle by był z miedzianej miedzi która nie jest srebrna w środku i nie klei się do magnesu.Tyły i tak nie grają całym pasmem ani pełną mocą. Kable długie więc taki przekrój da odpowiedni zapas mocy i zmniejszy ewentualne spadki napięcia przy głośnych odsłuchach. W Procabie nie ma żadnej magii. To kabel estradowy w porządnej izolacji, która ma znieść trudy walania się po scenie, deptania, i innych nacisków . Jak chcesz zafundować swoim tyłom dodatkową warstwę gumy i bawełniany sznurek, żeby groźnie wyglądały na ścianie, to ok. Zrób tak. Ja w swoim zestawie mam procaba25 na fronty (tak dla spokoju sumienia :) a resztę zwykłym miedzianym głośnikowcem 2,5mm2. Taki łatwiej ułożyć i zamaskować w pokoju. Pamiętaj, że im grubszy kabel,tym większa pojemność. Może to mieć wpływ na dźwięk. Nie zawsze grubszy znaczy lepszy :).

Jak nie chcesz chińczyka to kup polskiego Technokabel 2x2,5 OFC.

Miedź stosowana w tym kablu jest klasy 6N, czyli czystość 99,9999%.

Tu znalazłem wyjaśnienie oznaczenia 6N.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

@rzabba, tu masz rację, po prostu chciałbym dobrym kabel a nie ukrywam, że gruba izolacja procaba nawet mi przeszkadza bo chciałem to wszystko listwą puścić...

@KotSylwester zainteresowałeś mnie mocno tym kabelkiem, nigdy nie zastanawiałem się nad jakością/czystością miedzi. Sprawdzałem jantzen-audio to ich kabelek za 9zł/m jest 2N.

Można wierzyć, że Technokabel oferuje 2,5mm z czystością 6N za jedyne 5zł/m?

Rozumiem, że do tego co nawiązał rzabba, cienka izolacja w kablu typu Technokabel w porównaniu z Procabem nie ma wpływu na brzmienie(negatywnie)?

Czekam na kolejne propozycje i sugestie, pozdrawiam

Napisz maila do firmy Technokabel z pytaniem o czystość miedzi jeżeli masz wątpliwości.

Inna kwestia czy kupując na Allegro nie kupisz chińskiej podróbki a z Technokabla to będzie tylko zdjęcie. Polecam zakup w dużych sieciowych hurtowniach elektrycznych bo bezpośrednio w Technokablu nie kupisz takiej ilośc raczej :)

Wyluzujcie :)

Mój faworyt na ten moment, co myslicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KotSylwester, z całym szacunkiem dla Twojej opinii jednak nie chcę mi się wierzyć, że za 5zł/metr ktoś sprzedaje kabel o czystości 6n gdzie każdy inny producent mimo produkcji w Chinach oferuje takie kable za 2-4 razy więcej.

Poza tym znalazłem kilka średnich opinii na temat technokabla.

+ Jantzen jest biały... co jest mi BARDZO na rękę zwłaszcza, że cały salon wraz z kolumnami mam białe.

EDIT: KotSylwester, Jantzen jest made in sweden, więc teoria chinola odpada :)

Duński kabel made in sweden. Spoko przeciez to Twoj wybor. Ja korzystam z kabli Technokabel. Setki metrow mam u siebie w domu. Od domofonowych, telefonicznych, sieciowych, tv-sat aż po glosnikowe. To sa kable najwyzszej jakosci produkowane w Polsce. Kable glosnikowe sa uzywane w wielu multipleksach i mniejszych kinach profesjonalnych i nie domowych. Firma jest producentem i nie zajmuje sie marketingiem w branży audio video. Ciekawe jakby Wam te kable wyszly w ślepym teście. Kiedys kolega wzial ode mnie kilkanascie metrow i podlaczyl swoje kolumny diy na scanspeakach i mi juz ich nie oddał :) a ze opinie w necie? A jaki sklep jest zainteresowany propagowaniem tanich kabli jak moze proponowac ladne po 13zl kupujac je po 3zl z chin :)

Ja nie namawiam. Mam sprawdzalem i kilki kolegow moich na nich tez jedzie. Nikt sie nie chwali no bo jak... kolumny i wzmak za ciezka kase i tani kabel?

Wiesz co, raczej myślę, że nie ma sensu się tu spierać bo po pierwsze dzwiek to na tyle subiektywne odczucie, że raczej ciężko tu o obiektywną opinię. Poza tym, nie słyszałem żadnego z tych kabli dlatego tymbardziej nie będę oceniał :)

Jak wspomniałem, wybiorę prawdopodobnie Jantzena ze względu na kolor - skoro mogę mieć kabel dobry i jednocześnie pasujący kolorem to trafić lepiej nie mogłem. Wszystko w salonie jest w odcieniach białych/jasnych - nawet drewniana podłoga, także jeśli nie wcisnę go do listwy to przynajmniej nie będzie wstyd go na zewnątrz przy listwie podkleić. Pozdro :)

Ogarnijcie się z tymi jałowymi dyskusjami na temat "zawartości cukru w cukrze" czyli czystości miedzi w kablu i tym podobnym pierdom nie mającymi nic wspólnego z potrzebą kupienia takiego, a nie innego kabla głośnikowego.

Kabel głośnikowy kupujesz przecież po to aby troszkę ocieplić lub troszkę rozjaśnić brzmienie nie tracąc nic z pełnego brzmienia i kiedy spełni Twoje oczekiwania, to jest DLA CIEBIE dobry. Tyle i ...aż tyle. Czy kupujesz kabel aby się chwalić jego czystością???

Kabel bardzo drogi i czysty na maxa potrafi brzmieć jak kupa nieszczęścia, a tzw. tani "chińczyk" (nie musi być made in china) jak go dobrze dobierzesz zrobi Ci cuda w pokoju odsłuchowym, czego najlepszym przykładem jest wspomniany przez Ciebie PROCAB.

Wszystko zależy od konkretnej, TWOJEJ potrzeby i konkretnego kabla w Twojej konfiguracji sprzętu i AKUSTYCE TWOJEGO POKOJU!!! Przestrzegam Cię przed radami "każdy miedziany kabel byleby miał odpowiednią czystość miedzi...".

Pełno takich kabli leży w MM, Saturnach itp. sklepach ale nadają się ewentualnie do lampek nocnych.

Od ponad 30 lat zajmuję się Hi-Fi i High End'em, a od 15 lat kinem domowym i uwierzcie mi - takie jałowe dyskusje nie prowadzą do żadnej konkluzji. Testować, testować i jeszcze raz testować sprzęty, kable i kolumny !!!

MMAchu - jeśli chcesz trochę ocieplić brzmienie i nadać mu "aksamitnej audiofilskości" proponuję Ci abyś przetestował tani i jednocześnie bardzo uniwersalny ULTRALINK UL-16/1000G.

Pozdrawiam.

Panowie co sądzicie o kablach z żyła cynowaną?

Chord Leyline kosztuje ok 15zł/metr. Cyna chyba lepsza niż jakieś pseudo OFC.

Tak na marginesie jak już toczy się dyskusja o jakości miedzi to może się trochę wypowiem bo już ładnych parę lat pracuję przy produkcji kabli miedzianych.

Zwróćcie uwagę, że niektóre kable mają cieńsze żyłki a niektóre mają grubsze pojedyncze żyłki. Zasada jest taka, że im czystsza miedź tym cieńszą żyłkę można uzyskać. Przy bardzo cieniutkich żyłkach najdrobniejsze zanieczyszczenie powodują jej zerwanie w procesie produkcji.

KGHM klasyfikuje miedź w zależności od jakości na: czerwoną, zieloną, niebieską i czarną. Przy czym czarna nadaje się raczej do produkcji rur bo bardzo trudno z niej uzyskać drut o przekroju mniejszym niż 1,5mm2.

Za to już z niebieskiej miedzi daje się uzyskać druciki o przekroju 0,15mm2. Znakiem to, że jest to już miedź dosyć dobra gatunkowo. Tak więc, jeżeli żyłka jest skręcona z wielu cieniutkich drucików możecie mieć pewność, że miedź jest dobrej jakości.

Druga sprawa. Słowacy na każdej palecie miedzi podają zawartość zanieczyszczeń w ppm. I tak się składa, że na każdej palecie jest to zupełnie inna wartość. Czasami rozbieżność jest nawet dwukrotna. Tak więc każdy kabel ma trochę inną zawartość zanieczyszczeń nawet w obrębie tej samej firmy.

Swoją drogą jeżeli miedź zrobiła się zielona lub czarna to pewnie była chłodzona jeszcze w starej technologii cieczą lub ktoś w procesie powlekania PCV zawalił sprawę.

Obecnie już stosuje się chłodzenie miedzi sprężonym azotem co zapobiega przyspieszonemu utlenianiu miedzi i na takiej lince już widać znaczną poprawę jakości żyły.

Przewody wymagające "cienkich drucików" robi się z miedzi żółtej, a kable energetyczne na niskie i średnie napięcia z czerwonej. Chyba że producent idzie w oszczędności.

Dla przykładu budowy przewodów głośnikowych Technokabel TLgYP 2x2,5 OFC - każda żyła skręcona ze 140 drucików 0,15.

Co do pseudo OFC - sądzisz że KGHM sprzedaje pseudo OFC? Chyba że masz na myśli garażowe produkcje albo chińczyki, na których jest tylko napisane OFC a są ze zwykłej.

A znasz producenta, który nie idzie na oszczędności? Przecież użytkownik nie jest w stanie odróżnić klasy miedzi więc po co przepłacać.

Druciki 0,15 równie dobrze można zrobić z miedzi "niebieskiej" i będą miały te same właściwości.

Ale ja przecież nic nie pisałem, że KGHM sprzedaje kiepską miedź. Wręcz przeciwnie. Jeśli chodzi o jakość to uważam, że jest lepsza niż z Kovohuty. Łatwiejsza w obróbce.

Troch odbiegamy od tematu.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi wziąłem Jantzena ze względu na biały kolor (podklejam na zewnątrz listwy bo nie dałem rady ich odkleić bez uszkodzenia) i grubość (chciałem na tył 25mm). Na pewno są lepsze kable... ale też na pewno znajdziemy gorsze, także myślę, że postąpiłem rozsądnie. Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...

Panowie, a tak w ogole co mozecie powiedziec o maksymalnej sensownej dlugosci kabli (na tyl), ktora nie grozi powazna strata jakosci?

Wiem, ze to pewnie zalezy od kolumienek, wzmaka itp. ale generalizujac o jakich przedzialach tu mowimy? Ja mam do zainstalowania podobna dlugosc kabla co zalozyciel watku. Ciekaw jestem, czy porownywal On brzmienie glosnikow podlaczonych 15m kablem i standardem powiedzmy 2-3m.

Z gory dzieki!

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ja z trochę innej strony... zostały podane dwie długości kabla, nie będzie to wyczuwalne ? obecnie stoję przed problemem schowania kabla i zastanawiam się czy by nie można jednej strony skrócić.

• 1 miesiąc później...

co do kabli głośnikowych na początku tematu.

Warto wrócić uwagę aby kabel był firmowy z oznaczeniem OFC.

Wtedy mamy pewność że po roku czasu nie z miedzianego kabla nie zrobi się trawa ( zielenieją )

Ostatnio na allegro można nawet spotkać kable z czystej miedzi Polskiej.

Co do pytania użytkownika cycus12: jak duża jest różnica w odległości ? i co nimi podłączasz ?

MMAchu

Nie ma co przesadzać z przewodami, tym bardziej do kina. Sam używam Cordial 2x2,5mm - 8zł/metr, a jeżeli kolor dla Ciebie ma znaczenie niepotrzebnie zakładałeś temat na forum. Trzeba było iść do sklepu i powiedzieć poproszę biały przewód.

co do kabli głośnikowych na początku tematu.

Warto wrócić uwagę aby kabel był firmowy z oznaczeniem OFC.

Wtedy mamy pewność że po roku czasu nie z miedzianego kabla nie zrobi się trawa ( zielenieją )

Akurat dopisek OFC nie ma nic wspólnego z zielenieniem miedzi. Miedź zrobi się zielona lub co gorsza czarna jeśli w procesie produkcyjnym dostanie wilgoci.

Nowoczesne procesy produkcyjne eliminują kontakt miedzi z wodą na rzecz azotu a co za tym idzie kable nawet bez dopisku OFC są znacznie wyższej jakości.

Czyżbyś pracował przy produkcji kabli? A zauważ co się dzieje na niedosuszonej żyle miedzianej po dwóch tygodniach w miejscu gdzie została choćby maleńka kropelka wody.

Dobra robimy offtop i zaśmiecamy człowiekowi temat.

No właśnie od jakiegoś czasu już częściej stosuje się sprężony azot z separatorów azotu. Niektóre firmy jeszcze stosują wodę ale już coraz rzadziej. Woda jest szczególnie nieporządana w przypadku linek (skrętek) bo nie można ich dobrze dosuszyć. Często to widać na przewodach w izolacji przezroczystej. Po roku - dwóch latach zaczynają zmieniać kolor na ciemny.

Może załóżmy osobny temat o produkcji kabli ;D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.