Skocz do zawartości
IGNORED

Konfiguracja subwoofera-pomoc w ustawieniach

slawek1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na wstępie chciałbym zaznaczyć że macie do czynienia z totalnym laikiem w tej dziedzinie więc jakiekolwiek tłumaczenia i podpowiedzi proszę pisać w jak najprostszy sposób.

Posiadam zestaw kolumn Tannoy Sensys, amplituner Onkyo ts-dx575, ostatnio zakupiłem subwoofer Tannoy Ts-1201 wraz z kablem Straight Wire ConX HTS i chciałbym go jakoś skonfigurować odpowiednio z frontami i ustawić aby bas był przyjemny dla ucha, problem polega na tym że parametry ustawień zupełnie nic mi nie mówią, zwiększanie jednego lub drugiego w ciemno jest bez sensu, byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi chociaż powiedział co dany parametry zmienia, nigdy wcześniej nie bawiłem się subwooferem więc proszę o podpowiedzi.

W amplitunerze za wiele nie mam ustawień, jedynie mogę wł/wył sub i db w zakresie -12 do +12.

Subwoofer natomiast oferuje następujące opcje:

1. Lowpass - zakres 50-150 Hz + LFE

2. Phase - zakres 0 do 180 stopni

3. Shelf - zakres -6dB do +6 dB

4. PEQ GAIN - zakres -6dB do +6dB

5. PEQ WIDE - dostępne 3 opcje NARROW (Q=6) NORMAL (Q=3,5) WIDE (Q=2)

6. PEQ FREQUENCY - zakres 20Hz do 100Hz

Oczywiście instrukcję przeczytałem ale jest ona napisana na zasadzie " opcje należy wyregulować... ) ale co dana opcja robi? jak ma wpływać na bas? dla kogoś nie w temacie jak ja to czarna magia, oczywiście żeby nie było, szukam także info na ten temat w necie żeby coś załapać z tematu ale może ktoś szybciej mi wytłumaczy co i jak :)

wyczytałem już że trzeba dobrze ustawić subwoofer z frontami ale jak to zrobić to już nie było tam napisane, na jakiej zasadzie to się ustawia, na słuch? czy są jakieś zasady co do ustawienia?

Jeszcze jedno pytanie odnośnie kabla, czy to jest wystarczający kabel pod ten sprzęt?

jak subwoofer jest włączony i nie gra muzyka wydobywa się z niego szum, czy to jest naturalne zjawisko czy nie bardzo? zauważyłem podczas oglądania filmu że jak jest ustawiony w pozycji włączonej to ciągle szumi a przy dialogach subwoofer lekko pracuje co jest dosyć irytujące, jak ustawie opcje auto problem niby znika ale w opcji auto różnie z działaniem bywa. Czy to wina kabla?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.